27 Nisan 2017 11:44

Beştaş Adana'da Arapça tabelaların kaldırılmasını sordu

Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş Adana Büyükşehir Belediyesi’nin şehirdeki Arapça tabelaları kaldırmasını Meclis gündemine getirdi.

Paylaş

Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Adana Büyükşehir Belediyesinin şehirdeki Arapça tabelaları kaldırmasını sordu.

Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Denetim Şube Müdürlüğü ekipleri, yurt dışından gelen sığınmacıların yaşadığı bölgelerde bunulan Arapça led ışık, tabela ve posterleri söktüğünü belirden Beştaş “Büyükşehir Belediyesi söz konusu işlemi kendi sosyal medya hesaplarından; “….Arapça led ışık, tabela ve posterleri sökerek temizlik yaptı.”, “…gerçekleştirilen çalışmada, şehrin muhtelif noktalarında görüntü kirliliği oluşturan ve Türkçe’nin korunması çalışmalarına zarar veren tabelalar söküldü.”biçimindeki ifadelerle kamuoyu ile paylaşmıştır. Uygulama, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Kocavezir Mahallesi, Güney Kuşak Bulvarı, 5 Ocak Bulvarı ve kentin farklı bölgelerinde gerçekleştirilmiştir. Benzer uygulama Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Mersin ilinde de Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce yapılmıştır” dedi.

 {{317264}}

BEŞTAŞ’IN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDEĞİ SORULAR

1-) Adana ve Mersin illerindeki Arapça tabelaların sökülmesi işleminden haberdar mısınız?

2-) Adana ve Mersin illerinde nüfusun önemli bir bölümünü teşkil eden Suriyeli göçmenlerin hayatlarını kolaylaştırıcı etkisi olan çift dilli tabela uygulamasından vazgeçilme gayesi nedir?

3-) Kamusal alanda çift dilli tabela uygulamasının kaldırılmasıyla Türkçe bilmeyen yurttaşlarınkamu hizmetlerinden yararlanmasının engellendiğini düşünmüyor musunuz?

4-) Türkiye’de çift dilli tabela uygulaması İngilizce için geçerli sayılırken;başta Kürtçe ve Arapça olmak üzere Türkiye halklarının anadilleri için neden mevzuata aykırı bulunmaktadır?

5-) Adana Büyükşehir Belediyesinin “tabelaları sökerek temizlik yaptı” ve“görüntü kirliliği oluşturan ve Türkçe’nin korunması çalışmalarına zarar veren” ifadeleri ne anlama gelmektedir? Tabelaların sökülmesi ile temizlik işlemi arasındaki bağ nedir? Başka bir dile ait tabelalar neden görüntü kirliliği olarak dile getirilmiştir? Bu ifadeler başka bir kültüre ait dilin aşağılanması anlamına gelmiyor mu?

6-) Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Arapça tabelalara ilişkin görüntü kirliliği ifadeleri halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik değil midir? Bu konuda başbakan olarak bir işlem yapmayı düşünür müsünüz?

7-) Bu uygulama Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın 4/3 hükmüne aykırılık teşkil etmiyor mu?

8-) Bugüne değin Adana ve Mersin’de çift dilli tabela uygulaması somut bir zarara yol açmış mıdır?

9-) Kamu hizmetlerinin etkin bir biçimde sağlanmasında önemli rolü olan belediyelerin toplumları ayrıştırıcı üslup ve uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu tür uygulamaların yol açacağı zararların önlenmesi adına bir çalışma yürütülmesi gündeminizde olacak mıdır? (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

NATO: Türkiye hukukun üstünlüğüne saygı göstermeli

SONRAKİ HABER

İtfaiye, kurtardığı yavru kediye '110' ismini verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...