ODTÜ işçileri 1 Mayıs’ı kampüste kutladı

ODTÜ’de Genel-İş’te örgütlü taşeron işçilerin çağrısıyla 1 Mayıs kutlandı. Kutlamaya öğrenciler de destek verdi.

27 Nisan 2017 11:31
Paylaş

ODTÜ’de Genel-İş’te örgütlü taşeron işçilerin çağrısıyla 1 Mayıs kutlandı. Öğrencilerin de destek verdiği yürüyüşte taleplerini dile getiren işçiler, hastanede bile taşeron işçilere yönelik ayrımcılık yapıldığına dikkat çekerek güvenceli iş ve insanca çalışma koşulları istediler. 

ODTÜ’de DİSK Genel-İş’e bağlı taşeron işçilerin çağrısıyla 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. 5. Yurt önünde buluşan işçiler buradan Rektörlüğe yürüdü. Yürüyüşe Tez-Koop-İş, ODTÜ Eğitim-Sen ve ODTÜ öğrencileri de destek verdi. Yürüyüşün en ön sırasında kartondan bir çamaşır makinesi taşıyan kadın işçiler yer aldı. “Maketini  bile burada 4 kişi taşıyabiliyorken bize bunları yurtlarda tek başımıza taşıtıyorlar. İlerleyen yıllarda hepimizde bel fıtığı çıkıyor” diyen kadın işçiler, ağır çalışma koşullarına tepkilerini dile getirdiler.  Yürüyüşte sık sık “ODTÜ işçisi köle değildir” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı.

‘OHAL SENDİKAL HAKLARI TEHDİR EDİYOR’

DİSK Genel-İş adına konuşmasını yapan 2 No’lu Şube Başkanı Turan Küçükbaş, 19. yüzyılın işçi cehennemlerinin bugün hala sürmekte olduğunu, bu nedenle bugün 1 Mayıs’ın toplumun geniş kesimleri için daha önemli bir hale geldiğini vurguladı. OHAL yönetimi ile sendikal hakların tehdit edildiğine değinen Küçükbaş, sendikal hakların sermaye sınıfının çıkarlarına feda edildiğini ifade etti. KHK’lerle ihraç edilen, iş akdi sonlandırılan ya da askıya alınan tüm üyeleri için mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirten Küçükbaş, önümüzdeki dönem açısından da taşerona kadro taleplerinin arkasında duracaklarını söyledi. Küçükbaş, taşeronlaşmaya, güvencesizliğe, işsizliğe, kıdem tazminatının fona devrine, uzun çalışma saatlerine, sefalet ücretine ve iş cinayetlerine karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını dile getirdi.

‘TAŞERON İŞÇİLERE SAĞLIK HİZMETİ VERİLMİYOR’

Taşeron işçiler adına konuşan Mahmut Akdağ ise ODTÜ’deki taşeron işçilerin bugün hala okulun sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını dile getirdi. Taşeron işçiler olarak gelecek dönem bunun için de mücadele edeceklerini dile getiren Akdağ, tüm işçileri bu uygulamaya karşı sesini yükseltmeye çağırdı. ODTÜ’de bir taşeron işçi rahatsızlandığında sağlık merkezinde yalnızca ilk müdahale yapılıyor. Daha sonra işçi ambulansla en yakındaki devlet hastanesine götürülüp bırakılıyor ve ambulans hemen geri dönüyor. İşçiler bu ayrımcılığa karşı “Canımızın bir kıymeti bile yok” diyerek tepki gösterdiler.  Yürüyüş, konuşmaların ardından alkış ve sloganlarla sonlandırıldı. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

3 dakikada 308 gram acı biber yedi

SONRAKİ HABER

NATO: Türkiye hukukun üstünlüğüne saygı göstermeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...