27 Nisan 2017 11:06

İstanbul’da HDK ve HDP’den Bakırköy çağrısı

HDP ve HDK tarafından 1 Mayıs ile ilgili yapılan açıklamada 1 Mayıs'ta Bakırköy Pazar alanına çağrı yapıldı.

Paylaş

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Mayıs'a ilişkin Beyoğlu'nda bulunan HDP İstanbul il binasında basın toplantısı düzenledi.

HDK İstanbul İl Eşsözcüsü Şamil Altan, bu yılki 1 Mayıs'ın "tek adam diktatörlüğünün hileli ve gayrimeşru bir şekilde kabul ettirilmeye çalışıldığı” bir süreçte kutlanacağını söyledi. Altan, şunları kaydetti: "OHAL'e, KHK'lere, bir gecede haksız hukuksuz şekilde işimizden, geleceğimizden olmaya, her gün yüzlercemizin iş cinayetlerinde katledilmesine, sigortasız, sendikasız düşük ücretle, güvencesiz çalışmaya, işsizliğe, yoksulluğa, kıdem tazminatlarımızın gaspına, grevlerimizin yasaklanmasına, kadın, çocuk göçmen işçilerin köylerinden kopup gelen yoksulların üç paraya günde 12-14 saat hoyratça çalıştırılmasına, taşeron ve kiralık işçi düzenine, zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile ekmeğimizden biraz daha çalınmasına, kentlerimizin başına yıkılmasına, Kürt halkının siyasi iradesi olan belediyelerin gasp edilip kayyumlar eli ile işçi kıyımı yapılmasına, siyasi temsilcilerinin vekillerin hapsedilmesine 'Hayır’."

16 Nisan referandum sonrası hükümetin ilk icraatının OHAL'i üç ay daha uzatmak olduğuna dikkat çeken Altan, yeni KHK'ler ve işten atmaların beklediğini, kıdem tazminatlarının fona aktarılması için adımlar atıldığını söyledi. Altan, "Sınırötesi operasyon gündemde. 'Hayır' diyenlere dönük gözaltılar başladı. OHAL'in neler getirdiğini 20 Temmuz'dan beri yaşayarak biliyoruz, şimdi de dayatılan anayasa değişikliği OHAL'i olağan hale getirecek" dedi.

Altan'ın ardından konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Mustafa Avcı, gerekçe ne olursa olsun 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının engellenmesini kınadığını söyledi. Taksim Meydanı'nın mutlaka emekçilerin olacağını söyleyen Avcı, "Savaşçı zihniyet tutumunu sürdürüyor. Newroz alanları gösterdi ki çökertme boşa çıkmıştır. Bu ülke savaşlardan çok çekti. Bu savaşçı zihniyete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Referandum sonucuna da değinen Avcı, yüzde 49'luk motivasyonla “tek adama” karşı bir duruşla 1 Mayıs'ın kutlanacağını belirtti.

Avcı konuşmasını şöyle sürdürdü: "İşçinin, emekçinin yanında olacağız dayanışmamızı göstereceğiz. Şunu net olarak söylüyoruz bu ülkedeki temel iki sorun; Kürt sorunu ve demokratikleşme sorunudur. 1 Mayıs'ta işçilerle, emekçilerle hak ihlallerine, katliamlara, yıkımlara, savaşa karşı bir arada olacağız. Ülkede de yönetememe krizi var. İşsizler ordusu büyüyor. Her açıdan kriz üreten bu yönetimin bir an önce ülkenin başından gitmesini istiyoruz. 'Hayır' biz kazandık kararlılığıyla kitlemizi 1 Mayıs'a Bakırköy saat 11.00'de Pazar Alanı'na çağırıyoruz." (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Barodan ‘Çocuk Bakan’ uyarısı: Bunun adı çocuk istismarıdır

SONRAKİ HABER

'FETÖ' soruşturmasında TÜBİTAK'ın 7 eski çalışanı gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...