27 Nisan 2017 08:03

İddianame yok, tutuklamalar fiili cezaya dönüştürüldü

Gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat’ın, 101 gündür hâlâ iddianameleri hazırlanmadı. Tutuklamalar filli cezaya dönüştürüldü.

Paylaş

Redhack’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberleri nedeniyle tutuklu bulunan Gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat’ın, 101 gündür hâlâ iddianameleri hazırlanmadı. Basın meslek örgütleri, “İddianame hazırlanmayarak filli cezaya dönüştürüldü” sözleriyle tepki gösterdi.

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberler nedeniyle 25 Aralık 2016 günü İstanbul merkezli yapılan baskınla kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik ve Muhabiri Metin Yoksu, Eski Diken Editörü Tunca Öğreten, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan, BirGün Gazetesi Çalışanı Mahir Kanaat ve Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın gözaltına alınmıştı.

Gözaltında 24 gün kaldıktan sonra Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı. Aynı soruşturma kapsamında daha sonra Die Welt Gazetesi Muhabiri Deniz Yücel de tutuklanmıştı. Çelik, Öğreten ve Kanaat 101 gündür, Yücel ise 60 gündür tutuklu.

DURMUŞ: FİİLİ CEZAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Türkiye’nin basın tarihinde en sıkıntılı dönemin yaşandığına dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, 157 gazetecinin tutuklu bulunduğunu hatırlattı. Durmuş, “Gerçeğin haber yapılmasının istenmediği bugünlerde halka doğru haberi ulaştırmaya çalışan gazeteciler tutuklanıyor. Mahir Kanaat, Ömer Çelik ve Tunca Öğreten de halka doğru haberi ulaştırdıkları gerekçesi ile tutuklandılar. Gazeteciler habercilik dışında bir şey yapmadı” diye konuştu.

“İddianame hazırlanmayarak filli cezaya dönüştürüldü” diyen Durmuş, TGS olarak başta Kanaat, Çelik ve Öğreten olmak üzere tüm gazetecilerin derhal mahkemeye çıkartılarak serbest bırakılmasını ve gerçek suçluların yargılanmasını istedi.

EREN: HAKİMLERİ DE CESUR OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, birçok gazeteci tutuklanmasında uzun süre iddianamenin çıkarılamadığına dikkat çekti. Eren, “Uzun tutukluluk süreçleri bir cezalandırmaya dönüşüyor. Bu sadece gazeteciler için değil siyasi davada da böyle” dedi. Kanaat, Çelik ve Öğreten’in gazeteciliklerine tanık olduklarını belirten Eren, şu çağrıda bulundu: “Hakimleri de cesur olmaya çağırıyoruz ve vicdanları ile hareket etmelerini talep ediyoruz ama bu taleplerimiz ne kadar karşılığını bulur bilemiyoruz.”

BOLTAN: İNTİKAM ALINIYOR!

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, üç gazetecinin tutuklanmasını ve bugüne kadar iddianamenin hazırlanmamasını “intikam alma süreci” olarak yorumladı. Üç gazetecinin tutuklanmasının topluma ve diğer gazetecilere gözdağı verme operasyonu olduğunu ifade eden Boltan, Türkiye’de yargının adalet ve yasalara göre işlemediğini vurguladı. Boltan, “Onların yaptığı tek şey halkının yanında olmak ve gerçekleri yazarak habercilik etiğine uygun davranmaktır ve derhal serbest bırakılmalıdırlar” dedi.

Berat Albayrak maillerini haberleştirdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan gazetecilerden Derya Okatan, Metin Yoksu ve Eray Sargın da 100 gündür tutuklu bulunan arkadaşlarının kalemlerini yerde bırakmadıklarını ifade etti. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

EMEP’in 1 Mayıs bildirisine patron tarafından engelleme

SONRAKİ HABER

MİT TIR'ları davası 8 Mayıs'a ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...