27 Nisan 2017 07:52

'Bilim insan temelli ilerlemeli'

Kocaeli Dayanışma Akademisinin 26. hafta dersinde Doç. Dr. Cumhur İzgi ve Prof. Dr. Nursel Şahin ders anlattı.

Paylaş

Kocaeli Dayanışma Akademisinin 26. hafta dersinde Doç. Dr. Cumhur İzgi “Etik ve Hukuk Bağlamında Klinik Araştırmalar” konusunu anlatırken, Prof. Dr. Nursel Şahin ise “Temel ve İleri Yaşam Desteği” konusunu anlattı. 

KHK ile Kocaeli Üniversitesinden ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) derslerine devam ediyor. Eğitim-Sen toplantı salonunda gerçekleştirilen derse, Akdeniz Üniversitesinden KHK ile ihraç edilen Doç. Dr. Cumhur İzgi ve Prof. Dr. Nursel Şahin katıldı. İzgi, “Etik ve Hukuk Bağlamında Klinik Araştırmalar” konusunu anlatırken, Şahin ise “Temel ve İleri Yaşam Desteği” konusunu anlattı. 

İlk olarak derse Doç. Dr. Cumhur İzgi başladı. İzgi, bilimsel mücadelenin aynı zamanda insan olma mücadelesi olduğunun altını çizdi. Dayanışma akademileri ile bilimin halkla ile buluştuğuna dikkat çeken İzgi, etik bağlamında hukukun göz ardı edildiğini belirtti. İnsanın değer üreten bir hak öznesi olduğuna değinen İzgi, “İnsan varoluşundan itibaren kendini ve doğayı anlama içinde olmuştur. Konforunu oluşturmak isteyen insanlar bilim ve temel ilkeler üzerinden araştırmalar yapmıştır. Bilimsel bilgi üretme süreci bu şekilde başlamıştır. Yapılan araştırmalar ile uluslararası sözleşmeler yayınlanmıştır” şeklinde konuştu. 

Tarihsel süreçte bilimsel araştırmalarda kötü örneklerin de ön plana çıktığını ifade eden İzgi, bilimin insan temelli ilerlemediği durumda etik ve hukuk kavramının dışına çıktığını belirtti.

'İLK 5 DAKİKA ÇOK ÖNEMLİ'

İzgi'nin ardından konuşan Prof. Dr. Nursel Şahin, ilk yardım konusunda bilgiler vererek insan yaşamında önemli olan müdahalelere dikkat çekti. 

Temel yaşam desteğinin ‘insanda bilinç kaybının olması’ olarak tanımlayan Şahin, bilinç kaybı sırasında önemli olan noktanın ilk 5 dakika olduğunu ifade etti. İnsan bilincinin geri dönüşümünde doğru zamanda müdahale olmadığında hastanın fiziksel hasarlar ile karşı karşıya kalabileceğini belirten Şahin, “Müdahale edilmeyen hasta kendine geldiği zaman bile fiziksel olarak hasarlara uğrar ve yaşamsal fonksiyonlarında düşüş yaşanabilir” dedi. 

İzgi ve Şahin'in sunumu soru ve cevap bölümüyle devam etti. 3 Mayıs Çarşamba günü ise Ege Üniversitesinden ihraç edilen Prof. Dr. Feride Aksu Tanık KODA'da ders verecek. (Kocaeli/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

TGS İzmir Şubesi 1 Mayıs’ta alanda olacak

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş bu sefer de şiir gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...