5 Dakikada - İrfan Değirmenci ile yeni kitabını konuştuk

Gazeteci-Yazar İrfan Değirmenci ile yeni kitabı 'Bir Uyuyup Uyanalım'ı ve gündeme dair sohbet ettik.

27 Nisan 2017 07:25
Paylaş

Gazeteci-Yazar İrfan Değirmenci, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın hazırlayıp sunduğu ‘5 Dakikada’ya konuk oldu. Programda yeni kitabı ‘Bir Uyuyup Uyanalım’a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Değirmenci, Türkiye’de gazeteciliğin geldiği noktaya ilişkin de önemli ifadeler kullandı.

‘SERSERİ KURŞUN’ OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM

Evinin camına isabet eden kurşuna ilişkin son gelişmeleri aktaran Değirmenci, Cinayet Şube’de görevli bir komiserin kendisini arayarak bilgi verdiğini söyledi. Komiserin yaşananı ‘serseri kurşun’ olarak ifade ettiğini söyleyen İrfan Değirmenci, kendisinin de öyle olmasını temenni ettiğini vurguladı.

İnsanların arasında olmaya devam ettiğini söyleyen Değirmenci, “Ben aynı yerdeyim. İstanbul’da yaşayanların başına gelebiliyor böyle şeyler” dedi.

‘KENDİNİ YALNIZ HİSSEDENLERİ YAZMAK İSTEDİM’

‘Bir Uyuyup Uyanalım’ üzerine de konuşan Değirmenci, “Bu benim uzun zamandır düşündüğüm ve yazmak istediğimdi. Ülkede kendini yalnız hisseden, haksızlığa, ayrımcılığa uğramış hisseden herkesin romanını yazmak istedim. Karakterlerin öyküsü içime sindi” değerlendirmesinde bulundu.

‘HAYAT DA BÖYLE BİR ŞEY...’

Romanın hüzün barındırdığını anlatan İrfan Değirmenci, “Ama en hüzünlü anlarda bir şarkı kulağınıza çalınıverir ve o an bir anlığına neşelenir insan ya, öyle bir şey... Bu adam niye sürekli gülüyor, diyorlar bana. Evi kurşunlanmış adam gülen fotoğrafını paylaşıyor, diyorlar. Hayat da böyle bir şey ne yapalım. Devam edebilmek için umudu korumaya çalışıyoruz” dedi.

İzmir Kitap Fuarı’nda kitaba ilginin yoğun olduğunu da söyleyen Değirmenci, bu hafta 7. baskının gerçekleşebileceğini müjdeledi.

Yazın hayatına devam etmek istediğini de dile getiren değirmenci, Yaşar Kemal’i örnek vererek, “Daha iyisini yazmak istiyorum” dedi.

‘Bir Uyuyup Uyanalım’daki karakterlerin tümünün Türkiye’de karşılığı olduğunu söyleyen Değirmenci, ‘Mizgin’ karakterinin ise Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı sırasında hayatını kaybeden ve cenazesi günlerce yerde kalan ‘Taybet Ana’yı temsil ettiğini belirtti:
“Onun bu hayatta bir karşılığı var, yaşandı bunların hepsi.”

Meslek hayatında yaşadıklarını da yazmayı düşündüğünü dile getiren Değirmenci, “Sırf bu yüzden tazminatı reddettim. Çünkü gizlilik sözleşmesi imzalatmak istediler. Ancak yaşananları herkesin bilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Karar Yazarı Albayrak: Darbe heveslisi Perinçek'e dikkat

SONRAKİ HABER

Türkiye Alman milletvekilinin ziyaretini iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...