27 Nisan 2017 00:09

Eskişehir'de 1 Mayıs: Sömürü politikalarına yanıt verilecek

Eskişehir'de ortak ve güçlü 1 Mayıs kutlamasıyla baskı ve sömürü politikalarına alanlarda yanıt verilecek.

Paylaş

Eskişehir’de bu yıl 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından ortak kutlanacak. 2013 yılından bu yana ayrı alanlarda kutlama yapan sendikalar, bu yıl yapılan görüşmeler sonucunda ortak ve güçlü kutlama kararı aldı. Eskişehir’de 1 Mayıs Sakarya Caddesi’nin başında saat 11.00’de başlayacak ve Sıhhıye Meydanı’nda miting yapılacak. 

Tertip komitesi tarafından Adalar Migros önünde yapılan açıklamada tüm Eskişehirliler 1 Mayıs’ta Eskişehir Sıhhiye Meydanı’nda yapılacak mitinge davet edildi. Tertip komitesi adına Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan yapığı açıklamada işsizlik, yoksulluk, kan ve gözyaşına hayır demek için 1 Mayıs’a katılım çağrısı yaptı. Türkiye’nin, tarihinin en ağır siyasal, ekonomik ve toplumsal sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Alkan “Ülkeyi yöneten siyasal iktidar, bu durumdan kurutulabilmek için baskı ve sömürü düzenini daha da artırmak eğilimindedir. İşte bütün bunlara karşı 1 Mayıs’ta milyonlarca işçi ve emekçinin meydanları doldurması; bu politikalara karşı en güzel cevap olacaktır, olmalıdır. Unutmamalıyız ki insanca bir yaşam, gerçek bir demokrasi ve laiklik ancak işçi sınıfı ve emekçilerin, haklarına sahip çıkması ve mücadelesiyle mümkündür” diye konuştu.

REFERANDUMDA BİRLEŞTİRDİĞİMİZ HAYIRLARIMIZI ALANLARDA DİLE GETİRECEĞİZ

Günay AYAZ (DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi): Referandumda tek adam anayasası, büyük baskı ve seçim hileleriyle geçti. Önümüzdeki süreç emeğe ve demokratik haklara yönelik ciddi saldırıların süreceği bir dönem olacak. Kıdem tazminatı hedefte, işsizlik tavan yapmış durumda, ücretler her geçen gün eriyor. Taşeron işçilerin sorunları halen çözülmüş değil. Bu sorunlara daha fazlasını da eklemek mümkün. Bütün bu sorunlar büyürken 1 Mayıs’ın güçlü ve kitlesel kutlanması sermaye ve hükümete karşı verilmiş cevap olacaktır. Eskişehir’de sendikalar, odalar ve kitle örgütleri olarak ortak 1 Mayıs noktasında birlik yaratıldı. Bütün gücümüzle referandumda birleştirdiğimiz hayırlarımızı alanlarda dile getireceğiz.

AYRIŞTIRMAYI DEĞİL, KARDEŞLİĞİ, BARIŞI SAĞLAMAK EN BÜYÜK GÖREVİMİZ

Nejat KILIÇ (Türk-İş Eskişehir Bölge Temsilcisi): Hak arama mücadelesinin temel dayanağı demokrasidir. Hiçbir totaliter rejimde STK’ler, sendikalar hak arayamaz. Emir komuta zincirinde çıkan yasalar memnuniyet sağlamaz. Türkiye’de sorunlar çok. Bugün asgari ücret yaşam şartlarını karşılayabilecek bir nokta da değil. Vergide adalet yok. Biz sendikalar olarak sadece üyelerimize karşı sorumlu değiliz. Biz çocuklarımızın eğitiminden başlayıp, emeklilerimizin refah payına kadar düşünmek zorundayız. Bizim en büyük dileğimiz ve çabamız ülkede huzurun sağlanması. Ayrıştırmayı değil, kardeşliği, barışı sağlamak en büyük görevimiz. 1 Mayıs uluslararası alanda tüm emekçilerin dayanışma günü. Hangi ülkeden olduğuna bakmaksızın bütün emekçilerin dayanışma günü. Bunun benim bayramım, senin bayramın diye ayrıştırılması yanlış bir şey. Biz daha çok katılım sağlansın ve yönetenlere sesimizi daha gür duyuralım diye mücadele ediyoruz. 1 Mayısların her zaman ortak ve güçlü kutlanmasından yanayız. Bu noktada 1 Mayıs’ta kurumsal olarak katılanların daha çok sorumluluk almasını istiyoruz. Ortak hassasiyetler gözetilmeli ve coşkulu bir şekilde kutlanmalı.

İŞİMİZE, AŞIMIZA, GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN...

FAİK ALKAN (KESK Dönem Sözcüsü): 16 Nisan referandumunda demokrasi sınavını başarı ile veren Eskişehir’de yıllar sonra 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’ne hazırlanmaktayız. Türk-İş, DİSK, KESK, EBTO, TMMOB olarak 1 Mayıs’ı işçi ve emekçilerle bayram havasında kutlamak için bir araya geldik. 16 Nisan’dan 1 Mayıs’a uzanan süreçte emekçileri gerçek talepleri üzerinden  birleştirmek temel meselemiz haline geldi. Kapitalist sömürünün ülkemizde yoğunlaştığı günümüzde emek ve demokrasi güçlerine bir çok görevler düşmektedir. Demokrasi alanında 3. dünya ülkeleri ile aynı ligde olduğumuzu 16 Nisan referandumu bir kez daha gösterdi. Emek alanında ise işçiler bugün adeta Bangladeş, Mısır gibi sömürünün katmerleştiği ülkeler kategorisinde. Bu nedenle geniş emekçi yığınlarının talepleri ortak.  19. yüzyılda da işçi sınıfı nasıl talepleri için mücadele etmişse bizler de aynı şekilde mücadele etmeyi öğrenmeliyiz. Başta 8 saat iş günü olmak üzere kıdem tazminatı ve iş güvencemiz bizler için çok önemli. Güçlü bir 1 Mayıs için referandumdan önce başladığımız çalışmalarımız meyvesini  vermekte. İşimize, aşımıza, geleceğimize sahip çıkmak aynı zamanda sömürüsüz bir dünya inşa etmek için yaşasın 1 Mayıs diyoruz. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Vaatlerini yerine getirmeden tazminatı elimizden alıyorlar'

SONRAKİ HABER

35 kişiyi iş bulma vaadiyle dolandıran şahıs tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...