27 Nisan 2017 00:38

Esenyurt Meydanı'nda 1 Mayıs kutlaması yapılacak

DİSK/Gıda-İş Sendikasında bir araya gelen işçiler Cumartesi 16.00'da Esenyurt Meydanı'ndaki kutlamaya katılımı artırmanın yollarını tartıştılar.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Fırat TURGUT
İstanbul 

1 Mayıs'a sayılı günler kala Esenyurt’ta bulunan DİSK/Gıda-İş Sendikasında bir araya gelen farklı iş kollarından işçiler, 1 Mayıs’ı konuştu. Cumartesi saat 16.00’da Esenyurt Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs kutlamasına katılımı artırmanın yollarını tartışan işçiler, “1 Mayıs kutlamalarını alan tartışmasına sıkıştırmadan mümkün olan her alanda kutlamak gerekir. Hayır çalışması gibi her sokağa yayarsak bir sonuç alabiliriz” dedi. 

“İşçilere 1 Mayısların, 8 Martların anlamını anlatmak lazım” diyerek söze başlayan bir tekstil işçisi şöyle konuştu: “İşçi ‘8 Mart’ta çiçek dağıtılıyor. İçiliyor, eğeleniliyor’ diyor. 8 Mart’ın anlamını bilmiyor. ‘1 Mayıs’ta solcular polisle çatışıyor’ diyor. Sendikaların bu konudaki çalışmalarını yetersiz. Her sene ‘Taksim, Taksim’ deniliyor. Ancak önce işçilere 1 Mayıs’ı anlatmak lazım. Taksim bizim için önemli, gitmek de istiyoruz ancak oraya kitlesel gitmek istiyoruz. Türk-İş bir tarafa DİSK bir tarafa gitsin istemiyoruz. Hayır çalışması gibi 1 Mayıs’ı da her fabrikaya, sokağa yayarsak bir sonuç alabiliriz.” 

İŞÇİLERİ BİRLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

Sağcı bu solcu demeden işçilerin ortak paydalarını bulup onun üzerinden işçileri birleştirmek gerektiğini söyleyen bir metal işçisi de, “Sendikaların işçileri bilinçlendirmesi gerekiyor. Fabrikalarda ve işçilerin yoğun oturduğu mahallelerde bildiri dağıtmamız gerekiyor” diye konuştu. ’80’lerde sendikalarda çok çalıştığını söyleyen emekli bir işçi ise o dönem fabrika fabrika, mahalle mahalle bildiri dağıtıldığını hatırlattı. Bugün işçilerin 1 Mayıs’ı solcuların sağı solu kırdığı bir gün olarak gördüğünü ifade eden emekli işçi, “Öncelikli olarak bunun önüne geçmemiz lazım. Burada sendikaların da işçilerin de hatası var” dedi. 

Selüloz-İş’in örgütlü olduğu Nitto Bento’da çalışan bir işçi bugüne kadar fabrikada 1 Mayıs lafının geçmediğini söyledi. Sendikaların işçileri farklı alanlara çağırmasını eleştiren Migros işçisi ise, “Biri Ankara’ya çağırıyor, biri Taksim’e çağırıyor. İşçi de bölünüyor” dedi. 1 Mayıs’ta işçilerin ön plana çıkması gerektiğini ifade eden Akuba Tekstil işçisi de “1 Mayıs işçilere solcuların bayramı olarak yansıtılıyor. İşçiye bu bizim davamız bizim bayramımız dememiz gerekiyor” diye konuştu.

BUNU BİZ YAPACAĞIZ

“İşçi için 1 Mayıs eşittir mesai demek” diyen Migros işçisi şöyle devam etti: “İşçiler neden mesaimizden olalım diyorlar. İnsanlar borçlandırıldı. İşçilerin 1 Mayıs’a ilişkin bilinci zayıf. Sağcı solcu demeden işçi olarak bakmak lazım ve onlara 1 Mayıs’ı anlatmak lazım.” Söz alan başka bir işçi ise, “Bunları biz yapacağız. Eğer sermayenin saldırısı bize karşıysa biz de buna karşı eylemlerimizi, mitinglerimizi daha güçlü hale getirmenin çabasına gireceğiz. İşçiyi bilinçlendireceğiz. Saldırıya uğrayan da biziz, bilinçsiz olan da biziz.  Ben de borçluyum, ev kredisi de ödüyorum ama her 1 Mayıs’ta ne olursa olsun gidiyorum” diye konuştu. “Her şeyin makine ile yapıldığı yer olsa dahi o makinenin başında bir işçinin durduğunu unutmamak lazım” diyen Arda Cam işçisi de işçi olmadan o makinenin çalışamayacağı bilincini benimsetmek gerektiğini belirtti.  

İŞÇİLER KIDEM TAZMİNATI İÇİN KAYGILI

Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesi işçilerde büyük huzursuzluk yaratırken referandumda “evet” oyu vermiş işçiler arasında dahi pişmanlıkların başladığı anlatıldı. “Biz hayır çalışması yürütürken işsizlikten bahsediyorduk, kıdem tazminatının fona devredileceğinden söz ediyorduk, bir gün sıranın bize geleceğinden söz ediyorduk” diyen tekstil işçisi şöyle devam etti: “İşte sıra bize geldi. Benim fabrikamda hafta sonu 60’a yakın işçi işten çıkarılacak. Herkes işten çıkarmaların derdine düştü.” Metal işçisi de “14 yıllık işçiyim. Kıdem tazminatlarımız fona devredilerek çarçur edilecek” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

‘Saadet zinciri’nde sendikaya yer yok!

SONRAKİ HABER

Taşerona karşı, tazminat hakkı için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...