28 Haziran 2012 17:44

İçişleri Bakanı’na 116 ölüm sorusu

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Milletvekili Levent Tüzel, Polis Vazife ve Salahiyat Kanunu’nun (PVSK) 2007 yılında yürürlüğe girmesinden bu yana polisin 116 kişinin ölümünden sorumlu olduğuna dikkat çekti. PSVK’yla birlikte insan hakları ihlallerinin arttığını ifade eden Tüzel, İçişleri Bakanı Şahin’e &l

İçişleri Bakanı’na 116 ölüm sorusu
Paylaş

Tüzel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 2007 yılından bu yana 25’i karakolda olmak üzere, cezaevinde, sokakta, yaşamını yitiren 116 kişinin ölümünden polisin sorumlu olduğunu bildirdi. Tüzel, “yaşam hakkı ihlalleri ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle sokak ortasında silahla vurmaktan, gözaltında ölümlere kadar çok geniş bir serbestlikle gerçekleşmektedir. Polisin aşırı güç kullanımı sonucu gerçekleşen yaşama hakkı ihlalleri Türkiye’nin en temel insan hakkı sorunu olmaya devam etmektedir” dedi.

‘İHLALLER CEZALANDIRILMIYOR’

Polis tarafından vatandaşa uygulanan şiddetin nedenlerinin başında PSVK’daki artırılmış yetkiler olduğuna vurgu yapan Tüzel, “İzmir’de polis tarafından öldürülen Baran Tursun, Tokat Turhal’da öldürülen Mustafa Uslu, Antalya’da öldürülen Çağdaş Gemik, Şanlıurfa’da öldürülen İbrahim Halil Çoban, Sivas’ta öldürülen Turan Özdemir, İstanbul’da öldürülen Aytekin Arnavutoğlu,  Feyzullah Ete ve Ankara’da öldürülen Soner Çankal, Yalova’da Çayan Birben olaylarına karışan polislerin tümü, ‘ben görevimi yaptım’ şeklinde özetlenebilecek savunmalarda bulunmuşlardır” dedi.

ÖLDÜREREK GÖREV Mİ YAPILIR?

Tüzel, İçişleri Bakanı Şahin’e, 116 ölümde sorumluluğu olan polislerin gerçekten “görevini yaptığını” düşünüp düşünmediğini sordu. Tüzel, “bir polisin görevi, karakolda, sokakta, toplumsal bir olayda suçu önlemek veya suçluyu etkisiz hale getirmek için ‘zanlıyı’  öldürmek, ölümüne sebep olmak olabilir mi” diye sordu. 116 ölümün 25’inin karakolda yaşandığını ifade eden Tüzel, 25 kişi ölürken kaydedilen hiçbir kamera görüntüsü olmamasının tesadüf olup olmadığını da sordu. Tüzel ayrıca, “bu ölümlerin devam etmemesi için Bakanlığınızca yeni bir yasal düzenleme düşünülüyor mu” sorusunu da yöneltti.

AHMET KOCA’YI SORDU

Tüzel, Şahin’e, hamile yengesi ve çocukları önünde üniformalı polislerce darp edilen Ahmet Koca’yı da hatırlatarak, yapılan darp ve işkencenin yetki aşımı olup olmadığını sordu. İstanbul Beyoğlu’nda arkadaşlarıyla evine dönerken sivil polislerce saldırıya uğrayan Murat Şalcı’nın da gözaltında kötü muameleye ve işkenceye maruz kaldığını ifade eden Tüzel, Şalcı’nın aldığı darbeler nedeniyle beyin kanaması teşhisiyle hastaneye kaldırıldığını ve 5 gün kadar tedavi gördüğünü kaydetti. Tüzel, “bütün bu yaşananlardan sonra, işkenceci polisler hakkında soruşturma açılmış mıdır” diye sordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Sendikal mücadelemiz devam edecek’

SONRAKİ HABER

‘Halk iradesi’ adı altında sermayenin çıkarları dayatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...