26 Nisan 2017 11:53

Tutuklu vekil hak ihlallerini Bakanlığa iletti

Tutuklu Muş Milletvekili Burcu Çelik, 7 mahkumun yaşadığı hak ihlallerini TBMM gündemine taşıdı ve dilekçe ile Adalet Bakanlığına iletti.

Paylaş

Tutuklu Muş Milletvekili Burcu Çelik 19 Nisan’dan beri cezaevinde tutuklu bulunmasına rağmen, TBMM Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonunun HDP’li tek üyesi olması sebebiyle kendisine iletilen mahpusların yaşadıkları hak ihlallerini cezaevinden gündemleştirmeye devam ediyor. 

Çelik cezaevlerinde rutin bir şekilde tutuklu ve hükümlülere yönelik darp, hakaret, tehdit, işkence ve kötü muamele, çıplak arama, başta hasta tutsaklar olmak üzere sağlık hakkına erişiminin engellenmesi, Türkçe dışındaki dillerde konuşma yasağı gibi uygulamalar cezaevi politikası halini aldığını belirtti. 

Çelik, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Adalet Bakanlığına iletilen ihlalleri şu şekilde sıraladı:

HAMDULLAH ZENGİN BİLİNMEYEN BİR YERE GÖTÜRÜLDÜ

Hamdullah Zengin, Giresun E Tipi Kapalı Cezaevi: ‘Kolunda kurşun bulunan ve tedavi edilmeyi bekleyen tutuklu Hamdullah Zengin, Giresun E Tipi Kapalı Cezaevinden özel hareket polisleri tarafından alınarak bilinmeyen bir yere götürüldüğü ve burada Hamdullah Zengin’e işkence edildiği ileri sürülmüştür. 

10 AYLIK ROZA BEBEK CEZAEVİNDE

10 Aylık Roza Bebek Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi: ‘Antalya'da 8 Kasım 2016’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınarak tutuklanan Zozan Yakutlu ve Abbas Yakutlu ile birlikte cezaevine gönderilen Roza bebek, 6 aydır tutuklu. 10 aylık olan Roza bebek, tutulduğu Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, mahkum muamelesi görüyor. Roza bebeğin mama, bez gibi hiçbir temel ihtiyacı karşılanmasına izin verilmiyor. 

TANRIVERDİNİN TEMEL EŞYALARINA EL KONULDU 

Şahin Tanrıverdi  Amasya E Tipi Kapalı Cezaevi: ‘Annesi Nevin Tanrıverdi ile telefonla görüşen Şahin Tanrıverdi, cezaevinde maruz kaldıkları hak ihlallerini anlattı. Arkadaşı Kadri Kaplan ile 17 Nisan günü süreli dönüşümlü açlık grevi eylemini süresiz dönüşümsüze çevirdiklerini kaydeden Tanrıverdi, aynı gün apar topar hücreye alındıklarını akabinde ise hücrelerinin 6-7 kişilik gardiyan grubu tarafından basıldığını ve tüm temel eşyalarına el konulduğunu belirtti.’ 

HASTA TUTUKLU ŞEKER CEZAEVİNDE TUTULUYOR 

Celal Şeker Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi: ‘Adalet Bakanlığına bağlı Adli Tıp Kurumu (ATK) cezaevinde kalmasının hayati tehlike oluşturacağı yönünde tam teşekküllü devlet hastanelerinin verdiği 10’u aşkın rapora rağmen ağır hasta hükümlü Celal Şeker için “Cezaevinde kalabilir” raporu vermiştir. 

BURSA YENİŞEHİR KADIN KAPALI CEZAEVİNDE KİTAP YASAĞI

Filiz Gencer Bursa Yenişehir Kadın Kapalı Cezaevi: ‘Bursa Yenişehir Kadın Kapalı Cezaevinden Filiz Gencer, bulunduğu cezaevinde mahpusların kitap satın almasının ve ailelerin gönderdiği kitapların mahpuslara verilmesinin yasaklandığını söylemektedir.’ 

ALP, MALGAZ VE UFAK, KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALDI

Aziz Alp, Nihat Malgaz ve Delil Ufak Bandırma 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi:  ‘Bandırma 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevinden yaşadıklarını aktaran Aziz Alp, 12 Nisan’da mahkemeye götürüldüklerinde kendisi ile birlikte Nihat Malgaz ve Delil Ufak’ın baskı ve kötü muameleye maruz kaldığını yazdı. 

BAKIRHAN 5 AYDA 10 KİLO KAYBETTİ 

Siirt Belediyesi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan Bolu F Tipi Cezaevi: ‘Tuncer Bakırhan 5 ay önce Siirt Belediye Eş Başkanlığı görevini yürütürken tutuklanmış ve Bolu F Tipi Cezaevine gönderilmiştir. Kendisi 4 aydır ciddi mide ve bağırsak sorunları yaşamaktadır. Talebine rağmen haftalar sonra revirdeki doktora gidebilmiştir. Bolu Devlet Hastanesine sevk edilmiş ama hastaneye gitmesi tam 40 gününü almıştır. 5 ayda 10 kilo gibi yüksek bir kilo kaybı olmuştur. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Yurtta 'Atatürk fotoğrafı' tartışması

SONRAKİ HABER

İran Dışişleri Bakanı: Trump'ın sözlerini ciddiye almayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...