26 Nisan 2017 11:12

'İmtiyazlı Ortaklık' yeniden gündemde

Önceki gün AKPM tarafından Türkiye'denin denetim altına alınması kararından sonra 'İmtiyazlı Ortaklık' yeniden gündeme geldi.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Resmi olarak 2 Ekim 2005'ten bu yana AB ile üyelik müzakereleri sürdüren Türkiye için önceki gün Avrupa Konseyi Meclisi (AKPM) tarafından alınan yeniden denetim kararı (Monitoring), bir bakıma müzakere seyrinin 2004 öncesine çekilmesi anlamına geliyor. Zaten 13 yıldır süren müzakerelerde 35 başlıktan açılan 16'sı müzakereye açılmış, 8 başlık askıya alınmış, 6 altı başlık Kıbrıs’ın itirazı üzerine bloke edilmiş durumda. Sadece 5 başlık AB kriterlerini yerine getirdiği için açılıp kapanmış.

Kasım 2004'te AB ile müzakerelerin başlamasına Brüksel'de yapılan pazarlıkların ardından verilen karar üzerine, Türkiye'de adeta “AB Bayramı” ilan edilmiş ve “En geç 2014'te AB'deyiz” başlıkları atılmıştı.

Ancak aradan 13 yıl geçmesine rağmen Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ciddi bir ilerleme sağlanabilmiş değil. Açılan müzakere başlıklarının çoğu AB tarafından AKP Hükümeti'den, tıpkı sığınmacılar anlaşmasına olmak üzere, değişik konular üzerinde yapılan pazarlıklar sonucunda açılmıştı.

Artık açılacak fazla başlık olmadığına göre sürecin daha ciddi şekilde ele alınması gerektiği AB tarafından da fark edilmiş durumda.

Hem AB'nin kendi içinde yaşadığı sorumlar hem de Türkiye'nin otoriterleşme yönünde attığı adımlar yakınlaşma yerine uzaklaşma sürecini hızlandırmış durumda.

AKPM'nin vermiş olduğu karar Türkiye'nin insan haklarına AB ülkelerine göre bir alt kümede bulunduğu anlamına geliyor. Bu kümede şu anda AB üyesi olmayan Rusya, Ukrayna, Ermenistan, Sırbistan, Arnavutluk gibi 10 ülke bulunuyor.

AB NE YAPACAK?

AKPM'nin 170 delegenin 113'nün oyuyla alınan “denetim” kararından sonra bütün dikkatler AB'ye yönelmiş durumda. AB'nin karar verici kurumları ve ülkelerinin bundan sonra izleyeceği politikalar AB-Türkiye ilişkileri açısından büyük bir önem taşıyor.

Türkiye'yi ekonomik ve siyasi çıkarları için gözden çıkarmak istemeyen ve muhafazakarların daha önce dile getirdiği “İmtiyazlı Ortaklık” formülü önümüzdeki dönemde yeniden ağırlıklı olarak tartışmaya açılacak gibi görünüyor.

AKPM'nin kararından hemen sonra bir açıklama yapan Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn, açıkça Türkiye ile ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Şu anda Ankara ile Brüksel arasında yaşanan tartışmaların bir çözüm sunmadığına dikkat çeken Hahn, gümrük birliğinin, ticari ilişkilerin devam etmesini, ancak tam üyeliğe ise soğuk bakıyor.

Avusturya'da yayınlanan Der Standart gazetesinde yer alan bir habere göre, AB Komisyonu haziran ayına kadar Türkiye hakkına bir rapor hazırlayacak ve AB Zirvesi'nde sunacak. Zirvede AB'nin Türkiye ile bundan sonra nasıl bir yol haritası izleyeceği konusunda karar vermesi bekleniyor. Türkiye ile müzakerelerin bitirilmesi için oy birliği gerekiyor. Bu nedenle müzakerelerin durdurulmasından çok kriterlere uyması ve alternatif olarak “İmtiyazlı Ortaklık”ın gündeme getirilmesi bekleniyor.

MALTA TOPLANTISINDA MÜZAKERELERİN DURDURULMASI TARTIŞILACAK

Bu konuda ilk ciddi görüş alışverişi Cuma günü Malta'da toplanacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında yapılacak. Zirve öncesinde bir açıklama yapan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz açık olarak müzakerelerin durdurulmasını istedi.

AB'nin kararında etkili olması beklenen Almanya Başbakanı Angela Merkel ise bir toplantıda yaptığı konuşmada, AB'nin Türkiye konusunda mantıklı bir sonuca varması için kendisine zaman tanıması gerektiğini ifade etti. Merkel, aceleden alınacak bir kararın büyük sorunlara yol açabileceğine inanıyor. Bu nedenle süreci daha geniş bir döneme yaymayı planlıyor.

Merkel, basından beri Türkiye için “İmtiyazlı Ortaklık” formülünü savunuyor.
 

ÖNCEKİ HABER

Pendik'te öğrenci servisinde patlama: 5 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

CHP, referandumu AİHM'e taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...