26 Nisan 2017 10:53

‘AKPM kararının bir yıl sonra ele alınacağı doğru değil’

AKPM Üyesi Andrej Hunko Türkiye hakkındaki kararın otomatikman bir yıl sonra yeniden ele alınacağı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını söyledi.

Paylaş

Yücel Özdemir
Köln

Evrensel’e açıklama yapan AKPM Üyesi Andrej Hunko alınan kararın otomatikman bir yıl sonra yeniden ele alınacağı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPK) üyesi Andrej Hunko, önceki gün Türkiye'nin denetim altına alınması konusunda yapılan oylamayı ve sürecin bundan sonra nasıl devam edeceği konusunda Evrensel'e yaptığı açıklamada, bazı yayın organlarında yer aldığı gibi alınan kararın otomatikman bir yıl sonra yeniden ele alınacağı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını söyledi.

Hunko yaptı açıklamada şunları söyledi: “Oturum sırasında Türkiye'nin yeninden denetim (Monitoring) sürecine dahil edilmesi konusundaki oturumda iki önerge daha verildi. Bunlardan birisi AKP milletvekilleri tarafından verilen yeniden denetimin gündeme alınmamasıydı. Bu oturuma katılanların yüzde 80'i tarafından reddedildi. Muhafazakar partilerin içinde yer aldığı fraksiyon ise denetleme kararının Nisan 2018'e ertelenmesini önerdi. Bu öneri de oturumda bulunanların üçte ikisi tarafından reddedildi” dedi.

'KARAR TÜRKİYE'NİN İNSAN HAKLARI AÇISINIDAN DENETLENMESİ AHLAMINA GELİYOR'

Türkiye'nin denetim sürecinin ve genel olarak sürecin bundan sonra nasıl devam edeceği konusundaki sorumuza ise Hunko, “Bu karar öncelikle daha Türkiye'deki insan hakları ihlalleri nedeniyle denetlenmesi gerektiği anlamına geliyor. Şu anda AKPM üyesi 47 ülkeden 10'u bu durumda. Türkiye de bu ülkelerden biri oldu. Türkiye 2004'te yaşanan olumlu gelişmelerden sonra denetim dışına çıkarılmış ve Post-Monitoring diyalog dönemi başlamıştı. Sorunların olduğu belirtilmesine rağmen bu karar alınmıştı” dedi.

Türkiye'nin insan hakları ihlalleri konusunda raporu AKPM'ye sunan Norveç ve Estonyalı parlamenterler tarafından bundan sonra düzenli olarak denetleneceğini belirten Hunko, “AKPM'de denetim yapacak parlamenterleri gruplar tarafından seçiliyor. Büyük gruplar büyük ülkeleri, küçük gruplar küçük ülkeleri denetliyor. Örneğin ben Sol Fraksiyon adına Arnavutluk'u denetliyorum. Türkiye'yi ise Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Demokrat gruplar birlikte denetleyecek” dedi.

'MÜZAKERELERİN DURDURULMASI BEKLENİYOR'

AKPM tarafından hazırlanan raporların Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yapacağı müzakereler için oldukça önemli olacağını dile getiren Hunko, Cuma günü Malta'da buluşacak AB Dışişleri Bakanları toplantısından müzakerelerin durdurulmasını da beklendiğini dile getirdi.

16 Nisan'da yapılan referandum sırasında AGİT gözlemcisi olarak Türkiye'de bulunan ve ihlalleri rapor haline getiren Hunko, Türkiye'den AKPM'nin kararına gösterilen tepkilerin ise tahmin ettiği kadar sert olmadığını belirtti. Türkiye'den kendisinin gözlemciliğine karşı yandaş basın tarafından geniş bir kampanya yürütüldüğünü de hatırlatan Hunko, “Eylül ayında Almanya'da genel seçimler var. Türkiye'den bir gözlemci heyeti buradan seçimleri denetlemek için davet ediyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Cihat övgüsü yapan kitap anaokullarında dağıtıldı mı?

SONRAKİ HABER

Mersin Kadın Platformu: Biz bitti demeden bitmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...