26 Nisan 2017 10:47

KKTC'den Yiğit Bulut'un 'denizaşırı vilayet' sözlerine tepki

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Yiğit Bulut'un KKTC'ye yönelik 'Türkiye'nin denizaşırı bir vilayeti' sözlerini eleştirdi.

Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından Yiğit Bulut’un, bir televizyon programında KKTC’ye yönelik sözlerini eleştirdi.

Burcu yaptığı açıklamada, Bulut’un sözlerini “yakışıksız” olarak niteledi. Yiğit Bulut’un geçmişte de “toplumda infial yaratan” benzer söylemlerde bulunduğunu belirten Burcu, “Yiğit Bulut’un bilgi hatalarıyla dolu gayriciddi açıklamalarını ciddiye almaya değer bulmamakla birlikte, taşıdığı sıfat dikkate alındığında, görmezden gelinip geçiştirilemeyeceği aşikârdır” ifadelerini kullandı.

Burcu şöyle devam etti: “Hedefimiz Türkiye’nin de destek verdiği resmi tezimiz olan eşitliğimizi, özgürlüğümüzü ve güvenliğimizi sağlayacak iki kurucu devlet esasına dayalı, iki toplumlu federal bir Kıbrıs’ı ortaya çıkarmaktır. Bizim dışımızdaki nedenlerle bunu sağlamak mümkün olmuyorsa, kuşkusuz ki KKTC kendini geliştirerek yoluna devam edecektir.”

KKTC’nin bugüne kadar kendi kendine yeterli bir hale gelememesinin üzüntü kaynağı olduğunu belirten Burcu, “Fakat bu yetersizliği gerekçe göstererek, ‘KKTC’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin denizaşırı bir vilayeti olduğunu’ söylemek Kıbrıs Türk halkını yaralayan, kabul edilemez bir durumdur. ‘Denizaşırı vilayet’ tanımı, çağdaş Türkiye’nin Misak-ı Milli anlayışında yeri olmayan, Osmanlı tarihinin derinliklerinde kalmış, köhnemiş ve geçersiz bir kavramdır. KKTC-Türkiye Cumhuriyeti ilişkileri, ‘denizaşırı vilayet’ çerçevesinde değil, iki dost ve kardeş ülke esası temelinde geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Burcu, resmi sıfat sahibi kişilerin, aralarında kültürel ve tarihsel bağlar olan iki ülkenin dayanışma ve kardeşlik duygularını zedeleyecek sorumsuz söylemlerden uzak durmasının bir zorunluluk olduğunu kaydetti. (Lefkoşa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Çekiciliğe önem verenlerin tercihi: JackJones

SONRAKİ HABER

Cihat övgüsü yapan kitap anaokullarında dağıtıldı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...