26 Nisan 2017 10:42

Mersin NKP: Dünya Çernobil’den ders aldı, AKP almadı

Mersin Nükleer Karşıtı Platform “Çernobil Nükleer Santral Felaketinin 31. Yılında Yaşananlardan ders çıkarmak” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi

Paylaş

Mersin Tabipler Odasında gerçekleştirilen açıklamayı Mersin Nükleer Karşıtı Platform adına Dönem Sözcüsü ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erkan Demir yaptı.

Demir, 26 Nisan 1986’da gerçekleşen Çernobil’in 20. yüzyılın en büyük nükleer kazası olarak tarihe geçtiğini vurguladı. Demir, “Bugün bilim insanları Çernobil’in olumsuz etkilerinin kuşaklar boyu süreceğinde hem fikir. Felaketin etkilerini bugün de yaşadığımız gibi kuşaklar boyunca doğa ve insanlık olarak yaşamaya devam edeceğiz. Çernobil’i unutmadık, unutmayacağız” diye kaydetti.

Üniversitelerin konu ile ilgili araştırma ve ölçüm raporlarının yasaklanmasından ve Karadeniz’deki radyasyonu belgeleyen raporların gizlenmesinden söz eden Demir, “Konu ile ilgili açıklama yapacak tek yetkili seçilen Sanayi ve Ticaret Odası Bakanı Cahit Aral’ı unutmayacağız. Tüm yaşananların çıplaklığına rağmen açıklama yapan Bakan Cahit Aral’ın, ‘Dininize, imanınıza inandığınız gibi biliniz ki , Türkiye’de kesinlikle böyle bir tehlike mevcut değildir’ dediğini ve ardından televizyon karşısısında çay içerken ‘Radyasyonlu çay daha lezzetlidir’, ‘Biraz radyasyon kemiklere iyi gelir’ gibi cümleler kullandığını unutmayacağız” denildi.

Felaketten yıllar sonra yapılan bir çok araştırmada kanser ölüm oranındaki artışların belgelenmesine rağmen devletin hala inkar politikalarını sürdüğünü belirten Demir, “Kanserden bir yakınını kaybetmeyen kalmadı aramızda. Felaket etkilerinin acımasızca artarak gösteriyor. Çernobil’in çevreye verdiği zararlardan milyonlarca insan etkilendi. Yıllardır nükleer santral projeleriyle karşımıza çıkan hükümetlerle mücade ettik ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Dünya nükleer felaketlerden dersini aldı. Fakat AKP hükümeti bugüne kadar yaşanan felaketlerden ders çıkartmadı. Ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Nükleere inat yaşasın hayat.” dedi.

Aynı zamanda Mersin Nükleer Karşıtı Platform 28 Nisan Cuma günü Mersin Tabip Odası’nda bir etkinlik düzenleyeceğini duyurdu. Nükleer Santralin zararlarının tartışılacağı, belgesel gösteriminin yapılacağı sergiye herkesi davet ettiklerini açıkladı. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen’den ‘torpil’ uygulamalarına tepki

SONRAKİ HABER

YGS'de 09.45 mağdurları ile ilgili çalışma tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...