28 Haziran 2012 15:07

Allianoi için ders gibi karar

Sular altında bırakılan Allianoi ören yerinin adının, yapılması planlanan kültür ve turizm projesine verilmesine Danıştay karşı çıktı. TMMOB Şehir Plancıları Odasi’nın açtığı, “İzmir-Bergama-Allianoi-Manisa-Soma-Menteşe Termal ve Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” projesinin iptali davası sonuç

Allianoi için ders gibi karar
Paylaş
Şiar Can Şener

Birinci derecede sit alanı olan Allianoi geçtiğimiz yıl, yurtiçinden ve yurtdışından gelen tepkilere rağmen Yortanlı barajının su tutmasıyla yok edilmişti. Çevre ve Orman Bakanlığı, Allianoi’yi sular altında bırakırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Allianoi’nin ismini kullanarak, bölge için proje hazırladı.

ALLİANOİ PLAN DIŞINDA BIRAKILDI

1/25.000 ölçekli çevre düzenleme planına göre, Allianoi antik termal ve sağlık yerleşimi ile proje aynı alanda bulunuyor. Buna karşın Yortanlı baraj gölü ve Allianoi 1/25.000 ölçekli çevre düzenleme planının dışında bırakıldı. Oysaki Paşa Ilıcası olarak bilinen ve İzmir 11 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 14 Mayıs 2003 tarihli kararı ile belirlenen Allianoi 1. derecede sit alanı ve Yortanlı Barajı suları altında bırakıldı. Danıştay 6. Dairesi de verdiği kararda, plan içinde yer alan 1. derecede sit alanı Allianoi bir yandan yok edilirken, bölgede kültür ve turizm kuruluşu yapılmasının geçerliliği olmadığı ifade edildi.

GEÇERLİLİĞİ OLMAYAN PROJE

Kararda şu görüşlere yer verildi: “Bilirkişi Kurulumuz, İzmir-Bergama-Allianoi-Manisa-Soma-Menteşe Termal ve Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin hangi nedenlerle belirlendiğini anlayamamaktadır. Bölgenin en kuzeydoğu ucunda bulunan erişimi zor, su debisi ancak kendisine yetebilen, düşük nitelikteki Menteşe Kaplıcası dışında bir termal merkezi besleyebilecek kaynak ya da kaynaklar bulunmamaktadır. Bölgenin en güney ucunda ise Paşa Ilıcası olarak ve Allianoi kentinin temelini oluşturan kaynak baraj gölü altında kalmaktadır. Dolayısıyla İzmir-Bergama-Allianoi-Manisa-Soma-Menteşe Termal ve Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin temelini ve adını oluşturan kaynak yok olmaktadır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Depremzedeye yardım 'terör' suçuymuş

SONRAKİ HABER

AB’de kritik borç zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...