26 Nisan 2017 07:41

‘İkinci Gezi korkusuyla arkadaşlarımız tutuklandı’

İzmir’de referandum sonuçlarını protesto ettikleri için tutuklanan 7 öğrencilerin aileleri ve arkadaşları yaşananlara tepkili. 

Paylaş

İzmir’de referandum sonuçlarını protesto ettikleri için gözaltına alınan ve tutuklanan 7 öğrencilerin aileleri ve arkadaşları yaşananlara tepki gösterdi. Aileler ve öğrencilerin arkadaşları, tutuklamanın nedenini ikinci bir Gezi direnişinden korkulduğu için yapıldığını söyledi. 

Muhalefetin şaibeli gördüğü referandum sonucunu protesto amacıyla İzmir'deki eylemlere katılan 17 üniversiteli ve 2 gazeteci darp edilerek gözaltına alındıktan sonra, Emine Akbaba, Doğan Barış Halidi, Baran Bozdaş, Ezgi Toker, Enise İlin, Ecem Selen ile Gazeteci Kazım Kızıl tutuklanmıştı. Eylemde gözaltına alınanlar 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmekle suçlanırken, tutuklanan 7 kişi ise “Cumhurbaşkanına hakaret etmek” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekle” suçlanıyor. 

ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ KALDILAR

Tutuklanan Doğan Barış Halidi, Kazım Kızıl ve Baran Bozdaş Menemen T Tipi Cezaevine gönderilirken, üç kadın öğrenci ise Şakran Cezaevine gönderildi. Tutuklanan 7 kişinin tamamının çıplak aramaya maruz kaldığı öğrenilirken, müşahede odasında 3 gün tutulan ve içme suyu dahi verilmeyen 7 kişi, tuvalet musluğundan su içmek zorunda bırakıldı.

Çağdaş Hukukçular Grubu yaptığı açıklamada, söz konusu tutuklamaların sebebinin yeni bir Gezi korkusu olduğunu belirtti. “Aynı eylemde gözaltına alınıp, aynı suçlamalara maruz kalan ve hepsi suçlamayı reddeden savunmalar yapan şüpheliler arasında ‘gizemli’ bir fark gözetilerek bazıları tutuklandı" denilen açıklamada, sorgu hakiminin, şüpheliler arasında farklılık gözetmesinin nedeninin ise “eylem yoğunluğu” olarak açıkladığı vurgulandı. 

AİLELER: KABUL EDİLEMEZ

Öğrencilerin aileleri de tutuklamalara tepkili. Ege Üniversitesi öğrencisi Baran Bozdaş'ın babası Kenan Bozdaş, oğlunun haksız yere tutuklandığını vurguladı. Yaşananların kabul edilemez olduğunu belirten Bozdaş, "Bunları doğru bulmuyoruz. Bu çocukların daha rahat koşullarda kalması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Şakran'daki genç kızlarımızın her zaman arkasındayız. Tutuklanan tüm öğrencilerin arkasındayız" diye konuştu. 

Tutuklu öğrenci Emine Akbaba'nın babası Kazım Akbaba da, başkanlığa karşı çıkan ve düşüncelerini açıklayan öğrencilerin tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Kızının arkasında olduğunu ve gurur duyduğunu vurgulayan Akbaba, "Emine haksız hukuksuz tutuklandı. Kızımın ve tutuklanan bütün öğrencilerin arkasındayım. Bu memlekette adalet yok ama umudumuz var. Baskıyla tutuklamayla susturamazlar" dedi.

'POLİS TALİMATI İLE TUTUKLANDILAR'

Tutuklanan öğrencilerin arkadaşlarından Kadın Kolektifi üyesi Deniz Su Bingöl, "Özellikle Emine Akbaba'yı hedef göstererek gözaltına almışlardı. 'Emine Akbaba'yı alın' diye bağırıyorlardı polisler. Arkadaşlarımızın isimlerini bildikleri ona göre tutukladıkları çok belli. 7 kişinin isimleri verilmiş ve tutuklayın denmiş" iddiasında bulundu.

'TUTUKLANMA SEBEBİ İKİNCİ GEZİ KORKUSU'

Öğrenci Kolektifleri üyesi Ozan Cırık ise, "Arkadaşlarımızın tutuklanma sebebi seçim sonuçlarını protesto gibi görünse de iktidarın ikinci Gezi korkusu olduğu aşikar. Bu ülkede toplumsal muhalefetin dinamik gücü gençliktir. İstanbul, Ankara ve İzmir'de gözaltına alınan arkadaşlar da referandum sonrası halkı sokağa çıkmaya teşvik eden hayır’ı örgütleyen arkadaşlardır. İktidarın söylemleri de ikinci bir Gezi korkusu olduğu yönünde. Önleyici bir tutuklama olduğu söyleniyor. Bizim arkadaşlarımızın tutuklanması sokağın sesini bastırmayacak. Sandıktan evet çıkması bizlerin evlerimize çekileceğimiz anlamına gelmez. Biz paralı eğitime, üniversitelerdeki baskılara da hayır dedik. Tek adama da hayır dedik. Biz tüm insani hakların savunmaya devam edeceğiz" diye belirtti. (İzmir/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Manisa 3.9'la sallandı

SONRAKİ HABER

İstanbul 1 Mayıs'ı Bakırköy Halk Pazarı'nda kutlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...