29 Haziran 2012 09:43

Obama’nın sağlık reformu onaylandı

Amerikan kamuoyunda ‘Obamacare’ olarak ifade edilen Sağlık Reform’unda son kararı Yüksek Mahkeme verdi. Yüksek Mahkeme, Sağlık Reformunun önemli ve büyük oranda Anayasa’ya uygun olduğuna hüküm verdi. Dokuz üyeli Mahkeme’de Reform paketi 4’e karşı 5 oyla kabul edildi.Yüksek Mahkeme’nin Sağl

Obama’nın sağlık reformu onaylandı
Paylaş

Amerikan kamuoyunda ‘Obamacare’ olarak ifade edilen Sağlık Reform’unda son kararı Yüksek Mahkeme verdi. Yüksek Mahkeme, Sağlık Reformunun önemli ve büyük oranda Anayasa’ya uygun olduğuna hüküm verdi. Dokuz üyeli Mahkeme’de Reform paketi 4’e karşı 5 oyla kabul edildi.

Yüksek Mahkeme’nin Sağlık Reformuyla ilgili aldığı kararı 2000 yılında başkanlık seçim sonuçlarına yönelik verdiği hükümden sonra en önemli icraatı olarak değerlendiriliyor. Mahkeme’nin kararı Demokratlar'da büyük sevince yol açarken Cumhuriyetçiler hayal kırıklılığı yaşadı. İşin en ilginç yanı ise Demokratlar ve ABD Başkanı Barack Obama’ya zafer kazandıran kararın merkezinde 2000 yılında dönemin Başkanı George W. Bush tarafından atanan Yüksek Mahkeme Başkanı John G. Roberts’ın olması. Yüksek Mahkeme üyeleri reformun geleceği konusunda tam anlamı ile ikiye bölünmüşken Roberts, oyunu paketin Anayasa uygun olduğu yolunda kullandı. Obama tarafından 23 Mart 2010 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren ancak asıl 2014’te tam olarak hayata geçecek olan Sağlık Reform paketi basında Demokratların ve Obama’nın zaferi olarak yorumlandı. Yüksek Mahkeme, Reform paketinde hayati öneme sahip olan tüm maddelerin Anayasa’ya uygun olduğuna hüküm verdi. Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts’in yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki 17 ay sonunda Amerika genelinde 32 milyon insan sağlık güvencesine kavuşacak. Sigorta şirketlerinin şiddetle karşı çıktığı paketi hastanelerle doktor dernekleri destekliyor. Yine pakete zenginler karşı çıkarken dar gelirli Amerikalılar paketi destekliyor. Demokrat Partililerin 60 yıllık hayali olan Sağlık Reformu paketi en son Bill Clinton döneminde hayata geçirilmeye çalışılmış ancak Kongre engeli aşılamamıştı.

 

ROMNEY: İPTAL EDECEĞİM

Reformun onaylanmasının ardından reform taraftarları ve karşıtı gruplar gösteri düzenlediler. Önümüzdeki seçimlerde başkanlığa adaylığını koyan Cumhuriyetçi Mitt Romley, reform yasasına tepki gösterdi: “Tahmin ettiğiniz gibi, Yüksek Mahkeme’nin kararına katılmıyorum, yasaya karşı çıkan yargıçlara katılıyorum. Mahkemenin, oturumunun son gününde yapamadığını ben Birleşik Devletler Başkanı seçilirsem, başkanlığımın ilk gününde yapacağım ve ‘Obama sağlık sistemi’ni iptal edeceğim” dedi.

Sağlık sisteminin, ABD’de cumhuriyetçi ve demokratların en çok ayrıştığı konu olarak dikkat çekiyor. mart 2010’da Obama hükümeti Hasta Koruma ve Ekonomik Bakım Yasası’nı imzalamasından birkaç dakika sonra, Florida ile birlikte 12 eyalette yasaya karşı hukuki işlem başlatılmıştı.

OBAMA: HALKIN ZAFERİ

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, sağlık reformuyla ilgili bir açıklama yaptı. Reformun kabul edilmesi üzerine tartışmalar yaşanacağını bildiğini, fakat tüm bu tartışmaların politik olduğunu belirten Obama, bu reformla halkın kazandığını ve üzerinde durulması gereken noktanın bu olduğunu vurguladı.

ABD’deki reform paketiyle, orta sınıfa mensup ailelerin hakları, onları suiistimal eden sigorta şirketlerine karşı güvence altına alınıyor. Obama, yaptığı basın açıklamasına, yapılan yeni düzenlemeleri şu şekilde açıkladı:

- Sigorta şirketleri, sigortanızı bir üst kurulun denetimi olmadan iptal edemeyecek, hastane masraflarını ve bakım masraflarını reddedemeyecek veya kadın müşterilerinden erkeklerden daha fazla ücret talep edemeyecek,

- Kanser veya astım gibi, daha önceden var olan hastalıkları ile ilgili olarak, kimse daha yüksek sigorta ücreti yatırmayacak veya sigorta talepleri reddedilmeyecek,

- Kadınlar için memografi tetkikleri gibi önleyici tıbbi müdahale ücretsiz olacak ve sigorta şirketi tarafından karşılanacak. 

- Ağustos’tan itibaren, idari masraflar veya yönetim kurulu bonusları nedeniyle sigorta şirketlerine yaptıkları fazla ödemeleri geri alabilecekler,

- 5.3 milyon devlet çalışanı, reçeteye tabi ilaçları üzerinden her yıl 600 dolar az ödemeye devam edecekler,

- 6.6 milyon genç, 26 yaşına kadar ailelerinin sigortalarından faydalanabilecek.

- Yapılan geniş çaplı reform, 129 milyon ABD vatandaşının mevcut sigorta koşullarını etkileyecek ve milyonlarca orta sınıf aile daha düşük maliyetli koşullarda sigorta sahibi olabilecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Halk müdahale ve savaş kışkırtıcılığı istemiyor

SONRAKİ HABER

Lami Özgen serbest, 6 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...