26 Nisan 2017 06:39

‘Batman 16 Mayıs Stadı ranta peşkeş çekildi’

Mimarlar Odası Batman Şubesi Eşbaşkanı Muharrem Tüzün 16 Mayıs Stadı’nın ranta peşkeş çekildiğini söyledi.

Paylaş

Batman'ın merkezinde bulunan 16 Mayıs Stadı, TOKİ tarafından yıkılarak yerine sınırsız katlı konut ve AVM inşa edilecek.

Batman’da kentin göbeği sayılabilecek bir mevkide yer alan 16 Mayıs Stadı ve Atatürk Kapalı Spor Salonu yıkılarak yerine TOKİ tarafından kat sınırı olmadan bina ve AVM yapılacak. Tamamen beton yığınağı haline getirilecek stat arazisine karşılık Güney Raman çevre yolunda yeni stat inşa ediliyor.

TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu üyesi ve Mimarlar Odası Batman Şubesi Eşbaşkanı Muharrem Tüzün, halkın malının hizmet için kullanılacağı yerde ranta peşkeş çekildiğine vurgu yaptı. Tüzün, “Rantın olduğu yerde şehir ve düşünce çok da önemli olmuyor. Rant her şeyin önüne geçiyor” ifadelerini kullandı.

‘SAHALARA VE YEŞİL ALANLARA İHTİYAÇ VARKEN…’

Kentin göbeğinde böyle bir stadın bulunmasının afet dönemlerinde önemli bir toplanma alanı olduğunu ifade eden Tüzün, “16 Mayıs Stadyumu bu toplanma alanı için kullanılabilirken gidip şehrin dışına saha inşa etmek hem ranta peşkeş çekmektir hem de bu toplanma alanı fonksiyonunu da ortadan kaldırmaktır. Yine Batman’da bu kadar çok amatör takım varken ve antrenman yapacak sahaları yokken bunun TOKİ’ye peşkeş çekilmesi doğru değildir. Onun yerine amatör kulüplere tahsis edilmesi gerekir. Böylece rantın önüne de geçilecektir” şeklinde konuştu.

‘RANTA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR’

Tüzün, 16 Mayıs Stadyumu yerine yapılan stadın şehir dışında inşa edildiğini ve normal şartlarda bu planın doğru olduğu, ancak işin içine rant bulaştırıldığını belirterek, “TOKİ yaptığı yeni stadın maliyetini bu arsadan çıkarıyor. Kent merkezindeki 16 Mayıs stadının arsası TOKİ’ye devredilerek aslında TOKİ’nin zararı karşılanmaya çalışılmış. Burada şu ortaya çıkıyor. Halkın malını halka hizmet için kullanacağı yerde ranta peşkeş çekmiş oluyor. Rantın olduğu yerde şehir ve düşünce çok da önemli olmuyor. Rant her şeyin önüne geçiyor” sonucunun ortaya çıktığını söyledi.

‘YAPILACAK YAPILARIN KAT SINIRI YOK’

Plan değişikliği ile stadın yerinin çok ciddi bir betonarme yığına dönüşeceğini paylaşan Tüzün, “Bina yüksekliği serbest olacak, kart sınırlaması olmayacak. Mania Kriterleri gözetilerek yapılacak deniliyor ama TOKİ bu tür konularda bu kriterleri dikkate almıyor. Çünkü örnekleri var. 10 kat da yapabilir 20 kat da yapabilir. Yani o alanda istediği her şeyi yapabilir” dedi.

‘HALKA BİR LÜTUFMUŞ GİBİ SUNULACAK’

Projede 5 bin metrekare yeşil alanın imar planı içinde yer aldığını söyleyen Tüzün, şunları kaydetti: “Fakat TOKİ ‘İlk önce sen bunu hesaptan düşme ondan sonra düş’ diyor. Bu da taban alanı üzerinden hesaplandığında bu 5 bin metrekareyi inşaat alanının için kullanacak ve daha sonra da burası yeşil alanmış gibi halka sunulacak. Burada kandırmaca bir madde var. Planda halk için yer alan 5 bin metrekarelik yeşil alanı kendi çıkarları için kullanacak, yani rant için kullanılacak bir alandır. Halkın vergileri ile yapılması gerekirken tam tersi burası halkın malı ile yapılacak ve ondan sonra halka bir lütufmuş gibi sunulacak.”

‘BU PLANDA HER ŞEY GÖZ ARDI EDİLEREK TAMAMEN RANT DÜŞÜNÜLMÜŞ’

“Öyle bir plan yapılmış ki TOKİ aklınıza gelebilecek her şeyi yapabilir” diyen Tüzün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiçbir imar kanununda böyle bir uygulama yoktur. Her parselin kendine göre niteliği vardır bu meclis kararları ile alınır. Bu planda her şey göz ardı edilerek tamamen rant düşünülmüş. Başka bir madde de emsal alanının yüzde 5’i kadar sosyal tesis yapılabilecek deniyor. Maddenin devamında ise ticari amaçla kullanılabilir deniyor. Yani tamamen rant ve kandırmacadır. Yetkililerin bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz.” (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Baharla süslenen Akdamar görenleri büyülüyor

SONRAKİ HABER

Bakan Soylu: Emniyet'e sızan 1009 mahrem imam gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...