26 Nisan 2017 06:21

Sur’da evlerin yıkılacağı camilerden duyuruldu

Sur Kaymakamlığı Sur'da Lalebey ve Alipaşa mahallelerin yıkılacağı kararını camilerden duyurdu. Sur halkı tepkili

Paylaş

Sur Kaymakamlığı dün Sur ilçesi Lalebey ve Alipaşa mahallelerin yıkılacağı kararını camilerden duyurarak, bir hafta içinde boşaltılmasını istedi. Duruma tepki gösteren mahalle sakinleri, “Ölsek de evlerimizi yıktırmayız” dedi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Lalebey ve Alipaşa Mahallesi kentsel dönüşüm rantı için yıkım ile karşı karşıya. Dün mahallerde bulunan camilerin minarelerinde müezzinler, 1 hafta içinde evlerin boşaltılması ve yıkılacağı duyurusu yaptı. Kararın Sur Kaymakamlığı tarafından verildiği ifade edilen duyuruda mahalle sakinleri özelikle camilerde evlerinin yıkılacağı duyurusuna sert tepki göstererek, evlerinin yıkılmasına izin vermeyeceklerini aktardı.

‘AKP SUR’U YANDAŞLARINA PEŞKEŞ ÇEKMEK İÇİN YIKIYOR’

Lalebey Mahallesi’nde oturan ve aynı zamanda mahallenin esnafı olan Ramazan Çakır ise devlettin Sur’u kendi yandaşlarına peşkeş çektiği için yıkım kararı aldığını söyledi. Çakır, “Sur halkının durumu ortadadır. Burası kolay kolay boşaltılacak bir yer değildir. Ortalama bin 500 ev var burada. Hadi bir haftada 200 ev boşaltsın. Bu aileler nereye gidecek. TOKİ’lere mi götürecekler. Orada yaşanılmaz. Bu mahallenin insanları biraz zor çıkar burada. Sur halkını cezalandırmaya yönelik bir karardır. Devlet kendi yandaşlarını kalkındırmak için tarihi Sur’u yıkmak istiyor. Yandaş olan sektöre devredip farklı faaliyetler yürütmek istiyor” diye konuştu.

‘HİÇBİR YERE GİTMEYECEĞİZ’

Mahalle sakinlerinden Muhterem Demir de, evinin yıkılmasını istemediğini söyleyerek, “Bizi buradan çıkartsalar biz nereye gideceğiz. Hiçbir yere gitmeyeceğiz. Hiç kimse evinin yıkılmasını istemiyor. Bizim başka yere gitmeye imkânımız yok. Ne amaçla evlerimizi yıkıyorlar gerçekten bilmiyoruz. Bize bir şey söylenmemiş. Hadi 6 gün içinde evlerinizi yıkacağız diye bir şey olamaz. Var mı 2 domatese 5 domates” diye tepki gösterdi.

‘SUR BENİM TARİHİMDİR, YIKILMASINA İZİN VERMEM’

65 yaşında olan ve bütün ömrü Sur’da geçen Remziye Kurtuluş da, “Bu yaştan sonra kirada oturamam” diyerek, evinin yıkılmasına izin vermeyeceğini söyledi. Alipaşa mahallesinde yoksul insanlar yaşadığını söylen Kurtuluş, devletin amacı yoksul halkı cezalandırmak olduğunu aktardı. Kurtuluş, “Sur benim tarihimdir. Çocuklarım torunlarım burada doğdu. Tarihimin yıkılmasını istemiyorum” şeklinde konuştu.

‘ÖLSEM DE EVİMİ TERK ETMEYECEĞİM’

Yurttaş Türkan Oğurliyan da, evinin tamirini daha yeni yaptığını söyleyerek, yıkılmasına izin vermeyeceğini yineledi. Oğurliyan, “Sur’da ölsem de çıkmam. Zaten bir gün ölümdür. Ha bir gün erken ha bir gün geç artık bizim umurumuz da değil” diyerek isyan etti.

‘EVİMİZİ NEDEN YIKIYORLAR BİLMİYORUZ’

20 yıldır Lalebey Mahallesi’nde oturan Gıyasettin Dinç, evlerinin yıkılacağı duyurusunun içinde farklı şeylerin olduğunu söyleyerek, halk olarak hala neden evlerinin yıkılacağını bilmediklerini söyledi. Dinç, “Normal prosedürde böyle bir karar alınsa bile evlere kağıdın gitmesi gerekir. Ancak bugün artık evlere de gitme gereği duymuyorlar. Camilerden duyurusunu yapıyorlar. 6 gün içinde evimizi terk etmemizi istiyorlar. Hiç kimse bunu kabul etmiyor. Evlerimizden çıkmayacağız. Burayı yıkmalarının tek amacı yeraltı zenginliklerine ulaşmaktır” dedi.

'AMAÇ SUR HALKINI CEZALANDIRMAK'

Aynı mahallenin sakinlerinden Remzi Oğurliyan da, evlerinin yıkılacağı duyurusuna tepki göstererek, maddi imkanlarının olmadığını, Sur’da yoksul insanların yaşadığını söyledi. Oğurliyan, evini terk etmeyeceğini yineledi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Onur Özbizerdik'in polislere darp davası

SONRAKİ HABER

Baharla süslenen Akdamar görenleri büyülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...