26 Nisan 2017 01:03

İşsizliğe karşı, tazminat ve emeklilik hakkı için...

Çorlu'da 13 fabrikadan işçinin katılımıyla 'referandum ve 1 Mayıs' konulu toplantı yapıldı. İşçiler kıdem tazminatını korumakta kararlı.

Paylaş

“AKP ve patronlar saldırıyor. Kıdem tazminatımıza göz dikmişler. Patronlar işten atıyor. Emeklilik hayal oldu, emekli maaşı her yıl düşecekmiş. Bize mücadele etmekten başka şans bırakmıyorlar.” Çorlu İşçi Komitesinin çağrısıyla yapılan “Referandumun değerlendirmesi ve 1 Mayıs” konulu toplantıya katılan bir işçiye ait olan bu sözlere, toplantıdaki tüm işçiler katılıyor. 

İşçinin, sıkışmışlık durumu kadar, çıkış yolunu da gösterdiği bu sözlerin dile getirildiği toplantı, geçtiğimiz pazar günü 13 fabrikadan işçinin katılımıyla yapıldı. Sendikaların 1 Mayıs’ı Çorlu’da kutlamalarının işçilerin katılımını kolaylaştıracağını belirten işçiler, 1 Mayıs Komitesi içinde de yer alma kararı aldılar. Referandumun sürecinde ve ardından kıdem tazminatının fona devredilmesinin gündeme getirilmesine tepki gösteren işçiler, AKP’li işçilerin bile bu hakkın gitmesine karşı çıktığına dikkat çekti. 

Ellerinde kalan son hak olan kıdem tazminatını korumak için mücadele kararı alan işçiler, 1 Mayıs’ta da bu taleplerini dile getireceklerini ilan ettiler. 

FABRİKA VE MAHALLELERDE CANLI BİR ÇALIŞMA

1 Mayıs’a az bir zaman kalmasına rağmen fabrikalarda canlı bir çalışma yürütme kararı alan işçiler mahallelerde de çalışmanın önemini vurguladılar. Bütün Çorlu işçilerinin Çorlu İşçi Komitesi pankartı arkasında kendi talepleri için çağrılar yapmak için el ilanları çıkarma kararı alan işçiler bütün işçileri seferber olmaya çağırdı. 

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ İŞÇİNİN KABUSU OLDU

İşsizlik; krizler dönemi dışında Çorlu’da, diğer yerlere oranla daha hafif hissedilirdi. İşçilerinde işsizlik korkusu çok olmazdı. Bir işyerinden çıkan veya atılan işçi en geç bir hafta içinde iş bulurdu. “Ama bu dönem farklı diyen” bir işçi, kriz daha başlamadan işçiler içinde işsizlik korkusunun yayıldığını dile getirdi. 

Bunun bir nedeni patronların devlet teşviklerinden yararlanmak için İŞKUR üzerinden işçi alıyor oluşu. Zira işçiler önceden hep kendi imkanları veya arkadaşları vasıtasıyla iş arar ve bulurdu. Şimdi neredeyse bütün işçiler İŞKUR üzerinden alınıyor. Eğitim adı altında işçi çalıştıran patronlar bedava işçi çalıştırırken, istihdam seferberliği adı altında ise her işçi başına 770 lira yardım alıyor. Çalışan işçileri çıkarıp yerine teşvikli işçi alırken paralar ise işsizlik fonundan karşılanıyor. İşçilerin tepkisini en çok çeken konulardan biri de bu. İşsizlere verilmesi gereken paraların patronlara peşkeş çekilmesini durdurmak için 1 Mayıs’ta birleşme çağrısı yapıyorlar. 

SENDİKALAR ÇORLU’DA KUTLAYACAK

Trakya’nın en büyük sanayi merkezi olan Çorlu’da bulunan sendika şubeleri ve işçiler 1 Mayıs’ı Çorlu’da kutlama kararı aldı. 1 Mayıs Türk-İş’e bağlı Belediye-İş ve Harb-İş, KESK’e bağlı Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Çorlu İşçi Komitesinin çağrısıyla kutlanacak. İşçiler kıdem tazminatını, kamu emekçileri ise iş güvencesini korumak ve demokratik talepler için 1 Mayıs’ı sanayi merkezi olan Çorlu’da kutlamanın önemine vurgu yapıyor. Bu hafta 1 Mayıs programını ve tertip komitesini oluşturacak olan sendika ve işçiler, çalışmalarına şimdiden başladı. Daha önce 1 Mayıs’ı Çorlu İşçi Komitesi tek başına kutlarken, son iki yıl sendikalar tarafından örgütlenmeye başlandı. 

AKP’NİN İNANDIRICILIĞI ZAYIFLADI

Toplantıda referandum sonuçlarını da değerlendiren işçiler eşitsiz koşullarda süren referandum sürecinin şaibeli olduğuna inanıyor. Fabrikalarda AKP’nin işçiler içinde güvenilirliğinin ve inandırıcılığının zayıfladığını belirten işçiler, mücadele etmek için olanakların arttığını belirtiyor. Ancak AKP’nin hâlâ işçiler içinde bir gücünün olduğu da biliniyor. Referandumu kazanan AKP’nin işçi haklarına yönelik saldırılarının artacağı konusunda birleşen işçiler, saldırılara karşı birliğin öneminin altını çiziyor. Referandum sürecinde fabrikalarda işçiler arasında kutuplaşma olsa da sorunların işçileri birleştirdiğini belirten işçiler, kimseyi dışlamadan talepler için mücadele çağrılarının etkili olduğunu söylüyor. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaelili işçiler: Kıdem tazminatı işçinin tek dayanağı

SONRAKİ HABER

Yürüyüş Dergisi'ne helikopter destekli operasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa