25 Nisan 2017 13:33

'Şengal’e Kobanê gibi sahip çıkmalıyız'

TSK'nin Şengal'e ve Rojava'ya yönelik saldırısı, Diyarbakır'da DTK, TJA, DBP ve HDP'nin ortak açıklaması ile kınandı.

Paylaş

TSK’nin Şengal’e ve Rojava’ya yönelik yaptığı hava saldırısı Diyarbakır’da protesto edildi. DBP Diyarbakır il binası önünde DTK, TJA, DBP ve HDP ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamada konuşan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, AKP ve MHP’nin referandumda kaybettiğini ve bu yüzden de yeni bir gündem yaratma yoluna gittiklerini belirten Güven, “Şengal’e yapılan saldırıyı kabul etmiyoruz. Diyarbakır’a, Mardin’e, Van’a yapılmış sayıyoruz. Kobanê’ye sahip çıktığımız gibi Şengal’e de sahip çıkmalıyız. IŞİD’i durduran güç Kürt Güçleri. Koalisyon güçleri neden bu saldırıya karşı sessiz kalıyor?” diye sordu. 

‘BU SALDIRI IŞİD’LE MUCADELE EDENLERE KARŞIDIR’

HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım da, Türkiye’nin son iki yılda içte ve dışta girdiği şiddet politikalarının ülkeye ciddi itibar kaybettirdiğini ifade ederek “Son iki yıldaki iktidar aklı, içeride çözüm sürecini bitirdikten, Ortadoğu’da ise Kürt karşıtı politikaları izledikten sonra bu ülkenin iki yakası bir araya gelmemiştir. Dışarıda ciddi bir imaj ve itibar kaybına sebep olmuştur. Dün gece yapılan saldırı başka ülkelerin egemenlik sahasını ihlal olduğu gibi uluslararası sözleşmelere de aykırıdır. Bu ülkenin daha fazla çatışmaya, kana, gözyaşına, şiddet politikalarına tahammülü kalmadı. Bu politikalar ülkeyi bölünmeye sürükleyen politikalardır. Eğer Türkiye insani değer yargıları üzerinden politika yürütecekse Şengalli kadınların Musul pazarlarında köle olarak satılmasına karşı çıksın. Bu saldırı Kürtlere değil insanlığa karşıdır, bu saldırı IŞİD’e karşı mücadele edenlere karşı, koalisyon güçlerine karşı yapılmıştır. Bu yapılanın Türk’e, Kürt’e hayrı yoktur” dedi.

DBP’DEN ‘ACİL EYLEM’ ÇAĞRISI

DBP Genel Merkezi, Rojava ve Şengal’e yönelik hava bombardımanına karşı tüm il ve ilçe örgütlerine “acil eylem” genelgesi yolladı. 

DBP’nin genelgesinde şu ifadeler yer aldı: AKP hükümeti uzun süredir Türkiye Kürdistanı’nda halkımıza yönelik kirli savaş yöntemleriyle, saldırılarıyla yetinmemiş en sonda 25 Nisan günü gece saatlerinde Rojava’ya ve Şengal’e hava saldırısı düzenleyerek halkımızın canıyla, kanıyla özgürleştirdiği alanları insanlık dışı ve hiçbir devlet hukukuna uymayan yöntemlerle bombalamıştır.

AKP’nin bu saldırıları aslında nasıl bir Kürt düşmanlığı yaptığını gözler önüne sermektedir. AKP hükümeti nerede olursa olsun hiç bir Kürt kazanımını kabul etmeyeceğini ve tüm kirli savaş yöntemlerini kullanarak Kürt halkının özgürlük arayışını ve mücadelesini kırmaya ve engellemeye çalışacağını ortaya koymuştur.

Kürdistan’ın hak mücadelesine yönelik gerçekleştirilen bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. DBP olarak AKP'nin bu kirli politikalarından vazgeçmesi için tüm örgütlerimizi ve halkımızı Rojava ve Şengal halkını ve kazanımlarını sahiplenmeye çağırıyoruz. Yurtsever halkımız, AKP’nin bu insanlık dışı saldırılarına karşı demokratik tepkilerini ortaya koymalı ve Rojava ile Şengal halkını yalnız bırakmamalıdır. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Yargı’ Bizim Tiyatro’da

SONRAKİ HABER

Frantisek Rajtoral için tören düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...