25 Nisan 2017 10:33

Hrant Dink cinayeti anında istihbarat kayıttaymış

19 Ocak 2007'de saat 15.01'de işlenen Hrant Dink cinayeti, öncesi, tetiğin çekildiği an ve sonrası istihbarat teknikleriyle görüntü kaydına alınmış.

Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastinde rol oynayan jandarma görevlilerinin yer aldığı 3. iddianamede, "Cinayet öncesi, cinayetin işlenmesi sırasında ve cinayet sonrası istihbarat teknikleriyle Ogün Samast ve tüm sürecin FETÖ / PDY silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanmak üzere kayıt altına alındığı" tespitine yer verildi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından hazırlanan iddianamenin detayları belli oldu.

İddianamede, Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün Hrant Dink'in Yasin Hayal tarafından öldürüleceği bilgisine, Hayal'in akrabası Coşkun İğci vasıtasıyla 2006 yılı Temmuz ayında ulaştığı, istihbarat görevlileri Veysel Şahin, Okan Şimşek ve Volkan Şahin'in de bu bilgiyi Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız'la paylaştıkları, Yıldız'ın da bu bilgiyi Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'e aktardığı anlatıldı.

DİNK'İN KONUTUNDA KEŞİF YAPILMIŞ

Cinayet tasarısının olgunlaştırılması ve hazırlık evresinde Dink'in Bakırköy'deki konutu ve Beyaz Adam Yayıncılık adlı işyeri çevresinde Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinince 9 Ağustos 2006 tarihinde keşif yapıldığı, daha sonra İğci'nin devreden çıkarıldığı belirtildi. Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Değerlendirme ve Analiz Merkez Amiri  Hamza Celepoğlu'nun ise bu nedenle cinayetten yaklaşık 1 ay kadar önce dil kursunda bulunduğu İtalya'dan Türkiye'ye izinli olarak geldiği ve 10 gün sonra tekrar İtalya'ya döndüğü kaydedildi.

CİNAYETTEN 3 SAAT ÖNCE TRABZON VE İSTANBUL JANDARMA İSTİHBARATI GÖRÜŞMÜŞ

İddianamede, Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi şüphelilerinin "cinayetin planlanması ve icrası noktasında müşterek hareket ettikleri vurgulandı. Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Okan Şimşek'in İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Şeref Ateş ile cinayetten yaklaşık 3 saat önce telefonla görüştükleri, bu görüşmeden sonra İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri Muharrem Demirkale, Şeref Ateş, Mustafa Küçük, Miktad Özbek ve Rahmi Özer'in, Hrant Dink'in Bakırköy'deki  konutunun yakınlarına gittikleri, bunun HTS kayıtları ve sinyal bilgilerinden tespit edildiği anlatıldı. Cinayetten sonrasında da Okan Şimşek ile Şeref Ateş'in bir kez daha telefon görüşmesi yaptıkları tespit edildi.

SAMAST'I HEM TAKİP ETMİŞLER, HEM GÖRÜNTÜLEMİŞLER 

Ogün Samast'ın 20 Ocak 2007'de Samsun Otogarı'nda yakalandıktan sonra, soruşturma dosyasında bulunmayan bazı görüntülerin 8 Eylül 2016'da yazılı ve görsel medyada yayınlandığı, bunun üzerine 29 Eylül 2016'da Samast'a savcılıkta bu görüntülerin izlettirildiği anlatıldı. Samast'ın Samsun Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde yanında oturan sivil bir şahsın elinde bulunan telefon ekranından, Yasin Hayal ile ankesörlü telefonda konuşurken, sigara içip beklerken çekilen görüntülerinin izlettirildiğini söylediği, bu görüntülerin siyah renkli Renault marka araç ile kendisini takip eden şahıslarca çekildiğini söylediği ifadelerine yer verildi. 

'TÜM SÜRECİ KAYIT ALTINA ALDILAR'

Samast'a bu görüntüleri izleten şahsın Samsun İl Jandarma Komutanlığı Şube Müdürü şüpheli Murat Bayrak olduğunun tespit edildiği belirtilen iddianamede, "Muharrem Demirkale'nin yönlendirmesi ve koordinasyonu altında mahiyetinde görev yapan şüpheliler Yavuz Karakaya ve Bekir Yokuş tarafından istihbarat fiziki takip kameralarıyla Ogün Samast'ı bulunduğu yere göre caddenin karşısından yatay ve yüzüne yakın çekim yapacak şekilde kameraya aldıkları, cinayet öncesi, cinayetin işlenmesi sırasında ve cinayet sonrası istihbarat teknikleriyle Ogün Samast'ı ve tüm süreci 'FETÖ / PDY silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanmak üzere kayıt altına aldıkları" ifadesine yer verildi.

'ERGENEKON OPERASYONUNA ZEMİN'

Savcılığa teslim edilen Ogün Samast'ın bayrak görüntüsünün 10 dakika 20 saniye olmasına rağmen, Samsun İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünce network üzerinden başında Ali Fuat Yılmazer'in bulunduğu İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürlüğü'ne gönderilen görüntülerin 44 saniye olduğu anlatıldı. 30 Ocak 2007'de firari şüpheliler Ekrem Dumanlı, Adem Yavuzarslan, Mehmet Faruk Mercan ve avukat Halil İbrahim Koca'nın bu görüntüleri Ercan Gün'e verdikleri, Gün'ün görüntüleri Samsun Jandarma Komutanlığı'nda çekilmiş gibi yayımlamasıyla Dink cinayetinin arkasında ulusalcılar olduğu algısı yaratılarak Ergenekon operasyonlarının zemininin oluşturulduğu kaydedildi. 

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİSLERİ İSTENİYOR

Aralarında Fetullah Gülen, firari savcı Zekeriya Öz, kapatılan Zaman gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, gazeteci Ercan Gün ile meslekten ihraç edilen Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, İstanbul Jandarma İstihbarat görevlisi yüzbaşı Muharrem Demirkale'nin de bulunduğu 51 şüphelinin ağırlaştırılmış müebbet hapisleri isteniyor. Ayrıca bazı şüpheliler hakkında müebbet hapis ve 7.5 yıldan 15 yıla kadar da değişen hapis cezaları da talep ediliyor. İddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine birleştirilme talebiyle gönderildi. (İstanbul/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Rajtoral için saygı duruşu yapılacak

SONRAKİ HABER

Mersin’de 1 Mayıs ortak kutlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...