28 Haziran 2012 11:05

Annan, geçiş hükümeti planı hazırlığında

SURİYE’nin Türk jetini düşürmesinin ardından bölgede tansiyon yükselirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Özel Temsilcisi Kofi Annan Suriye krizinin çözümü için muhalifleri de kapsayan geçiş hükümeti kurulmasını önerdi. Annan’ın “Ulusal Birlik Hükümeti” teklifin

Annan, geçiş hükümeti planı hazırlığında
Paylaş

SURİYE’nin Türk jetini düşürmesinin ardından bölgede tansiyon yükselirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Özel Temsilcisi Kofi Annan Suriye krizinin çözümü için muhalifleri de kapsayan geçiş hükümeti kurulmasını önerdi. Annan’ın “Ulusal Birlik Hükümeti” teklifine Rusya’nın da destek verdiği iddia edildi.
Moskova’nın yeni hükümette Suriye lideri Beşşar Esed’den vazgeçip vazgeçmediği konusu ise henüz net değil. Rus basınında yer alan haberlere göre Annan’ın Ulusal Birlik Hükümeti önerisine ABD, Çin, İngiltere ve Fransa da destek veriyor. Yeni hükümette mevcut yönetim ve muhalefetten isimlerin yer alacağı, yeni hükümetin otoritesinin tüm kesimler tarafından kabul edilmesi için çalışılacağı vurgulanıyor. Normalleşme sürecine zarar verebilecek isimler ise yeni hükümet yapısı içinde yer almayacak.
Suriye krizinde son zirve ise hafta sonunda Cenevre’de gerçekleşecek. Zirveye BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin (Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, Çin) yanı sıra Türkiye, Irak, Kuveyt ve Katar da davetli. Cumartesi günü Annan’ın yeni önerisi hem BM toplantısında hem de Cenevre’deki zirvede ele alınacak.
ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Victoria Nuland, Annan’ın yeni planı ile ilgili iyimser olduklarını, yeni hükümette Suriye’de etnik ve siyasi tüm grupların yer alması gerektiğini vurguladı.

RUSYA DIŞ MÜDAHALEYE KARŞI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Biz gecikmiş reform ve sorunların ulusal birlik yönünde çözülmesi için geçiş sürecini destekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Askeri müdahaleye izin vermeyeceklerini ifade eden Lavrov, değişim sürecine ve Esad’ın geleceğine sadece Suriye halkının karar vermesi gerektiğini vurguladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ulusu Deresini tabakhaneler kirletiyor

SONRAKİ HABER

Meclis çatışmalara son verecek bir irade gösteremedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa