25 Nisan 2017 07:34

Gazeteci Demirhan serbest bırakıldı 

‘Evet’i meşru göstermeme’ iddiasıyla gözaltına alınan Sendika.org haber sitesi editörü Ali Ergin Demirhan serbest bırakıldı. 

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Gazeteci Ali Ergin Demirhan ile birlikte gözaltına alınan 8 kişi savcılığa çıkarılmadan serbest bırakıldı. Gazetecilik faaliyetinin suç olarak gösterilmek istendiğini belirten Demirhan, hakikatleri toplumla buluşturacaklarını söyledi. 

“‘Evet’i meşru göstermeyerek halkı galeyana getirdiği” iddiasıyla ÖDP İstanbul İl yöneticisi ve Haziran Üyesi Naim Göktaş ve Sendika.Org Editörü Ali Ergin Demirhan’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi serbest bırakıldı. Serbest bırakılanların cep telefonları verilmedi.

Sendika.org Haber Sitesi Editörü Ali Ergin Demirhan  ile birlikte 8 kişi emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Ali Ergin Demirhan, gözaltı sürecini gazetemize anlattı. 

SUÇLAMALAR DAYANAKSIZ

Demirhan, gözaltına alınmasına gerekçe olarak ‘evet’i meşru göstermeyerek halkı galeyana getirme'nin gösterildiğini belirtti. Hayır TV’nin sosyal paylaşımlarının da suç olarak gösterildiğini anlatan Demirhan, “6 gün keyfi olarak tutulduk. Savcının yüzünü bile görmeden karakol ifadesiyle serbest bırakıldık” dedi. 6 gün tutulmalarını susturma amaçlı olduğunu anlatan Demirhan, nezarethanede uygun olmayan koşullara maruz kaldıklarını belirtti. Son gün ters kelepçe takılmak istendiğini ve sonradan bundan vazgeçildiğini anlatan Demirhan, kamuoyunun ilgisinden dolayı kötü muameleye maruz kalmalarının önlendiğini de ifade etti. 

Yönetilen suçlamaları saçma ve dayanıksız olarak niteleyen Demirhan, “Evet sonucu zaten gayrimeşru. Hukukun ayaklar altına alındığı koşullarda halkın da galeyana gelme hakkı var. Bir gazeteci olarak görevim, hem insanların tepkilerini dile getirmek, hem de bu gayrimeşruluk durumuna dikkat çekmek. Halkın iletişim ve haber alma hakkını savunmak” diye konuştu. 

GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENDİ 

Gözaltıyla kamuoyuna gözdağı verilmek istendiğini belirten Demirhan şunları söyledi: “Dışarıdaki demokratik tepkileri engellemeye yönelik bir gözdağı operasyonu gibi görünüyor. Benimle birlikte gözaltına alınanlar içinde her kategoriden insanı seçerek yaptılar. Savcılık ve hakim karşısına çıkmış olsaydık, bu adaletsiz durumu uzun uzun anlatacaktık. Savcı ve hakimin yüzünü görmeden bizi, karakoldaki ifadeyle adliyenin bodrumundan serbest bıraktılar. Bu operasyon, doğrudan gazetecilik faaliyetini suçlu göstermekti. Şaibeyi dile getirmek, şaibe karşısındaki tepkiyi dile getirmek ve bu insanların iletişimlerini sağlamak, tamamen gazetecilik faaliyetidir. Aynı zamanda ifade özgürlüğünü suç olarak gösteren bir operasyon. Devamında ne gelecek bilmiyoruz. Şu ana kadarki kısmı, ciddiyetsiz olduğu için çok bir şey söyleyemiyorum. Ama şunu biliyoruz: Böyle gayrimeşru bir iktidar yalana muhtaçtır. Hakikatten de nefret eder. O yüzden hakikati dile getirenlere karşı her türlü saldırı ve baskıyla sindirmeye çalışıyor. Dünyanın en kötü koşullarda çalıştığı ve baskılara direndiği ülke olarak Türkiye’de gazeteciler pes etmiyor. Bunu dünya alem de görüyor, görmeye devam edecek.” 

"Çürümüş iktidara karşı hakikati dile getirerek doğru yaptıklarını" anlatan Demirhan, “Ahmet Şık da bunu birkaç kez duruşmasında dile getirmişti. Bu çürümüşlüğü ve diktatörlük sevdasını engelleyecek bir şey ise hakikatin dile getirilmesi ve toplumla buluşturulmasıdır. Gazeteciler olarak hakikati topluma ulaştırmayı korkmadan yapmamız gerekiyor” diye konuştu. 

NE OLMUŞTU?

Sendika.org bürosuna 20 Nisan’da polis baskını gerçekleşmiş, Editör Ali Ergin Demirhan, “evet’i meşru göstermeyerek halkı galeyana getirdiği” iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

Star gazetesi ise “AGİT Üyesi Alev Korun’un ziyaretinden sonra sendika.org hesabından ülke genelinde ‘hayır’ eylemleri ve milli iradeyi hedef alan boykot çağrıları yapılmaya başlandı. Hesaplar incelemeye alındı” diyerek Sendika.org’u hedef göstermişti. 

ÖNCEKİ HABER

Kirazlimanı halkı öfkeli: Bu kadar da olmaz

SONRAKİ HABER

Kulp davasında referandum kesin sonuçları beklenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...