24 Nisan 2017 23:31

Diwan’a Dubeytî albüm tanıtım konseri 3 Mayıs’ta

Kürt Şair Baba Tahirê Ûryan'ın rubailerinden oluşan Diwan-a Dubeytî albümünün tanıtım konseri 3 Mayıs’ta Kadıköy Moda Sahnesinde gerçekleştirilecek.

Paylaş

Şerif KARATAŞ 
İstanbul 

İranlı Kürt Şair Baba Tahirê Ûryan’ın rubailerinden (şiir) oluşan Diwan-a Dubeytî albümünün tanıtım konseri yapılacak. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçıların 6 yıllık çalışmasının ardından müzikseverlerin beğenisine sunduğu albümün tanıtım konseri 3 Mayıs’ta Kadıköy Moda Sahnesinde gerçekleştirilecek. 

“Delal her du çavên min qesrên te ne
Nav her du çavên min cihê piyên te ne
Ditirsim tu bi xafil gav biavêjî
Û bi mijangên min biêşin piyên te
(Sevgili, iki gözüm senin sarayındır
Her iki gözümün arası senin ayaklarının yeridir
Korkuyorum, bilmeden adım atarsın da
Kirpiklerimle incinir ayakların)”

Bu dizeleri yazan ünlü Kürt Şair Baba Tahir Ûryan’ın dörtlüklerinden alınan ilhamla Diwan’a Dubeyti albümünü çıkartan MKM sanatçıları 2010 yılında Diwan’a Dubeyti projesini başlattı.  Proje kapmasında yurt içi ve yurt dışı festival ve konserlerle Baba Tahir Ûryan’ın dizeleri müzikseverlere ulaştı. Serhat Kural, Nurcan Değirmenci, Zelal Gökçe, Meral Tekçi tarafından Baba Tahir Ûryan’ın 13 eseri bestelenip yorumlanarak, Diwan’a Dubeyti adıyla albümde hayat buldu. Aynı zamanda bir arşiv çalışması olarak da görülen albümün diğer dikkat çeken yönü ise Kürt edebiyatını müzikle buluşturması oldu. Albümle daha geniş kitlelere ulaşan proje Diwan-a Dubeyti albümüyle kalıcı bir esere dönüştü. Albümün tanıtımı ve dinleyiciyle ilk buluşması ise 3 Mayıs’ta, saat 20.30’da Moda Sahnesinde gerçekleşecek. 

BABA TAHİRÊ ÜRYAN KİMDİR?

Baba Tahirê Ûryan 940-1020 yılları arasında İran’ın Lorîstan-Hemedan şehrinde yaşamış bir yaresan Ehli Haq şairidir. Ömer Hayyam’dan 150 yıl, Yunus Emre ve Mevlana’dan 200 yıl önce yaşamıştır. Yazdığı eserler ile bir çok şaire ilham kaynağı olmuştur. 

ÖNCEKİ HABER

Avrupa basketboluna bakış: Yüzler basketbolla gülüyor

SONRAKİ HABER

Ölü doğanların yaşadığı yer: Heredile

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...