24 Nisan 2017 12:28

Adana'da fidan satıcıları iflasın eşiğinde

Ekonomideki kötü gidişten dolayı iflas bayrağı çeken fidan satıcıları zor günler yaşıyor.

Paylaş

Ekonomideki kötü gidişten dolayı iflas bayrağı çeken ve sayıları 17’den 6’ya düşen fidan satıcıları zor günler yaşıyor. Ahmet Ayverdi içinde bulundukları durumu, “Artık bıktık, usandık. Bu işi ne yapabiliyoruz ne de bırakabiliyoruz” diye anlattı.

Tarım sektöründe yaşanan gerileme nedeniyle fidan satışı yapan esnafın sayısı da bir elin parmak sayısına düştü. Adana’da sadece Tarihi Taş Köprü üzerinde 5 yıldan bu yana fidan reyonlarında satış yapan esnaf sayısı 17’den 6’ya düştü. Satışlardaki düşüşün nedeninin tarım politikaları ve ekonomik kriz olduğunu belirten esnaflar, krizin kendilerine yansımalarını anlattı.

‘ARTIK BIKTIK USANDIK’

Adana’da 5 yıldan bu yana fidan satışı yapan Ahmet Ayverdi, satışlarının fazla olduğu dönemlerde ürün çeşitliliğinin de fazla olduğunu ifade etti. Son bir yıldır satışlarda yüzde 80 oranında düşüş olduğunu anlatan Ayverdi, “Kriz herkesi etkiledi. Krizden en az fidan satıcıları etkilenirdi. Ancak insanlar artık fidan alıp ekimini yapmak bile istemiyor. Satış olmayınca biz de her geçen gün daha da borçlanıyoruz. Eskiden borçlarımızı ödeyebiliyorduk. Ama şu anda o satışlarımızın borçlarını da ödeyemez hale geldik. Vergiye tabi esnafız. Burası Adana’nın en eski fidan satış reyonlarından bir tanesi. Taş Köprü trafiğe kapanınca ve Karataş Yolu’nun bizim tarafa dönüşü kapatılınca işlerimiz tamamen bitti” dedi.

“Artık bıktık, usandık” diyen Ayverdi, “Bu işi ne yapabiliyoruz ne de bırakabiliyoruz. Direnebilen direniyor. Alacaklı kapıya geliyor, icra geliyor. Aile haliyle dayanamıyor. Bu sorunların, krizin getirdiği travma nedeniyle eşlerinden boşanmak zorunda kalan arkadaşlarımız oldu” sözleriyle içinde bulundukları durumu anlattı.

‘FİDANLARI BİLE SULAYAMIYORUZ’

6 ay çalışabildiklerini kaydeden Erol Ulaş da, krizin üstüne bir de fidan reyonlarının kurulu olduğu alanın araç trafiğine kapatılması ile sıkıntılı günler yaşamaya başladıklarını söyledi.

Adana’da fidan alıcılarının en fazla bildiği reyonların kendi reyonları olduğunu belirten Ulaş, “Bugünlerde satıp kazandığımız neredeyse suyumuzu karşılamaya yetmiyor. Fidanlarımızı sulamamız lazım. Aksi takdirde kurur. Ancak satış olmayınca fidanı sulayacak kadar da kazanamıyoruz” diye konuştu. (Adana/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Kredili konut satışı arttı

SONRAKİ HABER

İzmir'de boşanmak isteyen kadın eşi tarafından yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...