24 Nisan 2017 11:07

AB, Fransa’daki sonuçtan memnun

Yücel Özdemir, Fransa’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının etkilerini değerlendirdi. 

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Pazar günü Fransa’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda faşist Le Pen ikinci tura kalmayı başarırken, liberal çizgideki Emmenuel Macron’un ilk turu birincilikle bitirmesi Avrupa genelinde olumlu karşılandı. Sol Parti’nin adayı Jean-Luc Melenchon’un yüzde 19.2 oy alması ülkede güçlü antiliberal sol damarın olduğunu gösterdi. Sistemin iki önemli partisi ise adeta iflas etti.

İKİ ÖNEMLİ SEÇİMDEN BİRİYDİ

Avrupa’da bu yıl için ikinci önemli seçim olarak tanımlanan Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu pazar günü yapıldı. İkinci turu 7 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde AB yanlısı Emmenuel Macron’un kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, Avrupa Birliği (AB) şimdiden derin bir nefes almışa benziyor.

Geçen yıl İngiltere’de yapılan halk oylamasından sonra kıta genelinde esmeye başlayan AB karşıtlığı eğilimin kıta genelinde bundan sonra nasıl seyredeceği merakla bekleniyordu. 5 Mart’ta Hollanda’da yapılan genel seçimlerde AB’den çıkmayı vadeden Geerd Wilders’in “Özgürlük Partisi”nin oyunu artırmakla birlikte birinci olmamasıyla derin bir nefes alan AB, ikinci derin nefesini ise bu kez Fransa seçimlerinde aldı.

MACRON; NEOLİBERAL NARSİST

Kesin olmayan birinci tur seçimlerine göre sosyal demokrat-liberal çizgideki Sosyalist Partinin Eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, oyların yüzde 23.9’unu alarak birinci oldu. Şimdiden cumhurbaşkanı olmasına kesin gözüyle bakılan Macron seçim akşamı yaptığı konuşmada “Bütün yurtseverlerin adayıyım” diyerek sağ milliyetçi tehlikeye geçit vermeyeceğini ifade etti.

Neoliberal çıkışlarıyla tanınan, mali sermayenin tam destek verdiği Macron, daha önce bir yatırım bankasında çalışmış, kısa bir süre ekonomi bakanlığı yapmıştı. Alman basınında yer alan yorumlarda çevresi tarafından genellikle “narsist” olarak tanımlanıyor. Kısa bir süre önce “Politikada kahramanlara ihtiyaç var” demiş ve kendisinin bu kahramanlardan birisi olduğunu ima etmişti.

Macron, geçen yıl seçimler için kurduğu harekete kısa sürede 200 bin üye yapmıştı. Daha önce yapılan kamuoyu yoklamalarında yüzde 26 kadar oy alacağı tahmin edilen aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) Adayı Marine Le Pen ise yüzde 21.4 oy alarak ikinci oldu. 

SİSTEM PARTİLERİ ÇÖKTÜ

Birinci turun göstermiş olduğu en önemli sonuçlarından birisi Fransa’daki iki büyük partinin adaylarının istenilen başarıyı göstermemesi oldu. Daha önce seçimlerin favorisi olarak gösterilen Cumhuriyetçilerin Adayı François Fillon, karıştığı yolsuzluk skandalı nedeniyle önemli oy kaybına uğradı ve ancak yüzde 19.9 oy alarak üçüncü olabildi. 

İktidardaki Sosyalist Partinin adayı Eski Eğitim Bakanı Benoit Hamon ise beklenen çok altında, yüzde 6.3 oy alabildi. 

Şimdiki Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Eski Başbakan Manuel Valls’i aday göstermesi üzerine aday adayı olan Hamon, parti tabanından destek görmüş ve aday seçilmişti. Ancak, beklenenin altında oy alması parti içinde bundan sonra sol kanadın daha da zayıflayacağı şeklinde değerlendiriliyor. Resmi adayı Hamon’u destekleme yerine pratikte liberal Macron’u destekleyen Sosyalist Partide seçimlerden sonra yoğun tartışmaların olması bekleniyor. Valls, partinin parçalanmayla karşı karşıya olduğunu dile getirerek bunun önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçiler ve Sosyalist Partinin adaylarının ilk turda yarış dışında kalması, halk arasında sistemin iki önemli partisine karşı tepkinin yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle partisiz “En Marche/İleri” adayı Macron öne çıktı. Basında yer alan haberlere göre Macron’a hem Sosyalist Parti hem de Cumhuriyetçiler tabanı destek verdi. 

Genç seçmenlerin önemli bir bölümünün de genç aday Macron’u tercih ettiği belirtiliyor.

SOLCU MELENCHON’UN BÜYÜK ÇIKIŞI

Seçimlerde en büyük çıkışı ise Sol Partinin adayı Jean-Luc Melenchon yaptı. Aldığı yüzde 19.6 oy ile dördüncü olan Melenchon, neoliberal politikalara, savaşa ve AB’nin dayatmalarına karşı bir seçim propagandası yaptı. Sonuçların açıklanmasından sonra kendisine destek verenlere teşekkür ederek, ikinci tur için kimi destekleyeceği konusunda ise isim vermedi. Birici turda fazla iddiası olmayan diğer sol adayların Melenchon’a destek vermesi durumunda, Le Pen’i geçip ikinci tura kalması ihtimali oldukça yüksekti.

MACRON CUMHURBAŞKANI GİBİ

Seçim akşamı yayımlanan değişik anketlere göre 7 Mayıs’ta Macron ile Le Pen arasında yapılacak ikinci turda Macron’un açık arayla kazanması bekleniyor. Anketlere göre Macron’un yüzde 68, Le Pen’in yüzde 32 oy alması öngörülüyor. Böylece Fransa’daki seçimleri “kazasız” atlatacak olan AB’de gözler bu kez 24 Eylül’de Almanya’da yapılacak genel seçimlere yönelecek. 

Özellikle AB ve göçmen karşıtı söylemlerde dikkat çeken ırkçı AfD’nin Almanya’da ne kadar oy alacağı merak ediliyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre ırkçı partinin yüzde 8-9 oy alması mümkün.

BORSALAR SEVİNÇLE KARŞILADI!

Fransa’daki seçimlerin ilk turunda sosyal-liberal çizgideki Emmenual Macron’un birinci çıkması AB ve Avrupa ülkeleri ve borsalar tarafından sevinçle karşılandı. Fransa borsası 2015’ten bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

AB Dışişleri Komiseri Federica Mogherini ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yaptıkları açıklamada Macron’u tebrik ettiler.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel yaptıkları açıklamalarda sonucun AB için olumlu olduğunu söylediler. Gabriel, Macron’u şimdiden Fransa cumhurbaşkanı ilan etti.

Almanya Sol Parti Eş Başkanları Bernd Riexinger ve Katja Kipping ise yaptıkları ortak açıklamada Melenchon’u göstermiş olduğu başarıdan ötürü tebrik ettiler.

ÖNCEKİ HABER

‘Konuşan Resimler’ sergisi açıldı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Koyuncu hakkındaki adli kontrol şartı kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...