24 Nisan 2017 09:33

102’nci yılında Ermeni aydınlar anıldı

24 Nisan'ı Anma Platformu Ermeni Soykırımında tutuklanan Ermeni aydınların getirildiği yer olan Sultanahmet Meydanı’nda anma gerçekleştirdi.

Paylaş

24 Nisan'ı Anma Platformu 1915 yılında meydana gelen Ermeni Soykırımında tutuklanan Ermenilerin getirildiği yer olan Sultanahmet Meydanı’nda anma etkinliği gerçekleştirdi. "Ermeni soykırımını tanı, af dile, tazmin et" pankartının açıldığı meydanda soykırım kurbanlarının fotoğrafları taşındı. Anmaya, EGAM ve ABGU temsilcileri katıldı.  

ANMAYA PROVOKASYON GİRİŞİMİ

EGAM Temsilcisi Benjamin Abtan konuşma yapmak için söz aldığı sırada, bir grup provokasyon grişiminde bulundu. "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Erdoğan'ın askerleriyiz" sloganı atan grubun provoke girişimi engellendi. 

'102 YILDIR DEĞİŞMEYEN BİR YOK ETMEKTEN BAHSEDİYORUZ'

Anma etkinliğinde ilk konuşan Avrupa Irkçılık Karşıtı Taban Hareketi (EGAM) Başkanı Benjamin Abtan, soykırımı anmanın her zamankinden daha önemli bir hal aldığını söyledi. Abtan, "Unutmaya, unutturmaya karşı mücadele ediyoruz. Bu sene soykırımın 102'nci yılını anmaya çalışıyoruz. Devletin özündeki nefret ve intikam ile mücadele  etmeye çalışıyoruz. 102 yıldır değişmeyen bir yok etmekten bahsediyoruz" diye konuştu.

Soykırımda ölenleri  anmanın demokrasiyi savunmak olduğunu anlatan Abtan, "Soykırımın inkarına karşı mücadele etmek, soykırıma karşı mücadele etmek sadece Türkiye ye özgü değildir. Bu yüzden Ermeni olmayanlar olarak da bu mücadeleyi veriyoruz" dedi. 

Abtan' ın ardından hazırlanan basın metnini okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılık Karşıtı Komisyon Üyesi Meral Çıldır, "Bugün 24 Nisan. Ermeni Soykırımı'nın simgesel başlangıç tarihi. Aynı dönemde Süryanilerin de ve 1914'ten başlayarak 1923'e kadar devam eden sürede Küçük Asya ve Pontus Rumlarının da Osmanlı devleti, sonrasında Kemalist hareket tarafından soykırıma uğratılmış olduğunu hatırlatmayı görev biliyoruz" dedi. 

'KARANLIĞIN İKTİDARI EN KORKUNÇ KÖTÜLÜKLERİ BİLE SIRADANLAŞTIRIR'

Çıldır, zorunlu askerliğini yaptığı sırada Er Sevag Şahin Balıkçı'nın da 24 Nisan 2011'de soykırımın yıldönümünde  katledildiğine dikkat çekti. 

Çıldır, "Karanlığın iktidarı, en korkunç kötülükleri bile sıradanlaştırır. Suç oluşturan edimler ve durumlar olağanlaştırılır. İnsanlar, isyan edilecek adaletsizlikleri kanıksar, alışır, gündelik hayatın bir parçası olarak yaşar" dedi. 

Çıldır, soykırımın faili Talat Paşa'nın adının Türkiye'de yüzlerce okul, sokak, caddeye verildiğini ve mezarının İstanbul'da Abide-i Hürriyet'te, meydanında olmasının ürpertici olduğunu anlattı. 

'ANADOLU BİR SOYKIRIM COĞRAFYASIDIR'

Çıldır, "Talat Paşa, Ermeni soykırımının matematiksel bir soğukkanlılıkla planlayıcısı, yürütücüsü, uygulamasının takipçisi, sonuçlarının titiz kayıtçısıdır. Bugün Talat Paşa ve Enver Paşa, İstanbul'da anıt mezarlarda yatıyorlar. Abide-i Hürriyet, yani Özgürlük Anıtı'nda kendilerine yer verilmek suretiyle onurlandırılıyorlar" dedi. 

Çıldır son olarak şunları söyledi: "Soykırım inkârcılığına karşı çıkan herkesi; sokaklara, okullara Talât Paşa adının verilmesini ve mezarının Özgürlük Anıtı'nda bulunmasına karşı çıkmaya davet ediyoruz. Anadolu bir soykırım coğrafyasıdır. Türkiye soykırım inkârının ülkesidir. Soykırım ve inkâr zihniyeti bugün de egemenliğini sürdürüyor." (Istanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İzmir: İnkâra karşı hakikatlerle yüzleşelim

SONRAKİ HABER

HDP: 102 yıllık acıları ve yası paylaşıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...