24 Nisan 2017 09:09

HDP: Balbay kararını vekillerimiz için de uygulayın

HDP'li milletvekilleri cezaevinde tutulan milletvekillerinin durumuna dikkat çekmek için Anayasa Mahkemesi önünde açıklama yaptı.

Paylaş

HDP, aralarından parti eş genel başkanlarının da olduğu milletvekillerinin tutukluluk durumuna ilişkin yaptıkları ve halen işleme alınmayan başvuruyu Anayasa Mahkemesine hatırlattı. Anayasa Mahkemesi önünde açıklama yapan HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, “AYM başkanı ve üyeleri referandum sonuçlarının gayrimeşru görülmesinde sorumluluk sahibidirler, Balbay kararını vekillerimiz için de yerine getirin. 4 yılda değişen ne oldu?” dedi. Baydemir, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın YSK kararları aleyhine Danıştay ve AYM başvuru yapılamayacağına yönelik sözlerini de “Vekiller cezaevinde olduğu sürece bakanın adalete dair konuşmaya hakkı yoktur” diyerek eleştirdi.

HDP’li yöneticiler ve milletvekillerinden oluşan bir heyet, Anayasa Mahkemesi önünde Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 12 milletvekili tutuklu milletvekili için basın açıklaması yaptı. Heyette TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım’ın yanı sıra milletvekilleri Aycan İrmez, Bedia Özgökçe, Dilek Öcalan, Erdal Ataş, Erol Dora, Müslüm Doğan, Nadir Yıldırım, Saadet Becerekli ve Sırrı Süreyya Önder ile Parti MYK üyeleri yer aldı.

‘MAHKEMELER ANAYASAL SUÇ İŞLİYOR’

Burada konuşan HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, 4 Kasım 2016 tarihinden bugüne 12 milletvekillerinin tutuklu bulunduğunu hatırlatarak, CHP Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verilen kararın HDP’li vekiller için de uygulanması gerektiğini söyledi. AYM'nin tutuklu vekiller hakkındaki dosyaları bekletmesine tepki gösteren Baydemir, “Türkiye'de referandum sonuçları gayri meşru görülüyorsa en büyük sebeplerinden birisi de vekillerimiz tutukluyken referandumun gerçekleştirilmiş olmasıdır. Vekillerimizin tutuklu olması mahkemelerin kararları değil, siyasi karardır. Bu siyasi baskıya boyun eğen mahkemeler Anayasal suç işliyorlar” dedi.

Baydemir, Anayasa Mahkemesini (AYM) göreve çağırarak Anayasa'nın 65. Maddesinin uygulanmasını istedi. 6 milyon insanın seçme hakkının gasp edilmeye devam edildiğini ifade eden Baydemir, “AYM başkanı ve üyeleri referandum sonuçlarının gayrimeşru görülmesinde sorumluluk sahibidirler, Balbay kararını vekillerimiz için de yerine getirin. 4 yılda değişen ne oldu? Balbay kararı 48 saatte hayat buldu. Bugün neden uygulanmıyor, AYM kendi içtihatlarına sahip çıkmalıdır” dedi. Baydemir, AYM'nin Balbay kararı gibi bir karar vermemesi durumunda dosyaları AİHM'e götürecekleri bilgisini verdi.

‘BOZDAĞ’IN ADALETTEN SÖZ ETME HAKKI YOK’

Gazetecilerin  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararları aleyhine Danıştay ve AYM başvuru yapılamayacağına yönelik sözlerini hatırlatması üzerine Baydemir, “Bu ülkede bakanın adaletten söz edebilmesi bu hukuksuzluğun ortandan kalkması gerekir. Vekiller cezaevinde olduğu sürece bakanın adalete dair bakanın konuşmaya hakkı yoktur. Vekillerin tutuklu olması siyasi rehin operasyonudur” diye dikkat çekti.

‘BASKI ALTINDAYSA İSTİFA ETSİN’

Baydemir'in ardından konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise AYM üyelerine bir şans daha verdiklerini belirterek, “AYM başkanı bu dosyaların neden bekletildiğine dair açıklama yapmalı. Eğer siyasi baskı altındaysa istifa etsin. Dosyaların bekletildiği her gün toplumda çürüme yaşanıyor. Bizim sözümüz net asıl konuşması gereken AYM başkanıdır” değerlendirmesinde bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fransa seçimleri sonrasında avro değer kazandı dolar düştü

SONRAKİ HABER

Del Grande’nin avukatı: Yaşanan süreç hukuk ve mantık dışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa