24 Nisan 2017 07:34

DTK'den 1915 açıklaması

DTK 102 yıl önce uygulanan katliamın tekrarlanmaması için tüm halklara ortak mücadele çağrısı yaptı. 

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Ermeni soykırımının 102'inci yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Türk devletinin tarihi boyunca tek devlet, tek millet ve tek dil politikaları sonucu Anadolu ve Mezopotamya halklarının soykırım ve asimilasyon politikalarına tabi tutulduğu belirtilen açıklamada, yüzyılı aşkın süredir devam eden asimilasyon ve soykırım politikaları sonucu bir çok halk ve inanç kesimlerinin soykırımcı uygulamalarla karşı karşıya kaldığı vurgulandı. 

SOYKIRIM DEVAM EDİYOR

Açıklamada, 24 Nisan 1915 tarihinde gerçekleşen Ermeni soykırımında 1,5 milyon civarında Ermeni’nin katledildiği ve binlerce yıllık tarihi birikim üzerinde oluşan tüm toplumsal dinamiklerin ise yok edildiği aktarıldı. 

“Ermeni soykırımı ve insanlık trajedisinin üzerinden 102 yıl geçti. Ancak tüm uluslararası kamuoyunun talepleri ve vicdani çağrılarına rağmen devlet, bu kirli ve insanlık dışı gerçekle yüzleşmekten kaçınmış, inkâr yoluna gitmiştir” denilen açıklamada bu inkâr anlayışının sonucunda Ermeni halkına uygulanan soykırım politikalarının, günümüzde Kürt halkına karşı uygulandığı belirtildi. 

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Anadolu ve Mezopotamya haklarına karşı insanlık suçları işlendiği belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi: 

“Özelde Ermeni genelde de tüm Mezopotamya ve Anadolu halklarına karşı işlenen soykırım uygulamalarını bir kez daha şiddetle kınıyoruz. Devlet ve AKP iktidarı geçmişle yüzleşerek, halklara karşı sürdürdüğü soykırım politika ve uygulamalarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Ermeni halkının acılarına ortak olduğumuzu belirterek, 102 yıl önce Ermeni halkına karşı uygulanan bu insanlık dışı katliamın tekrarlanmaması için Kürdistan ve Türkiye'de yaşayan bütün halklar başta olmak üzere özgürlükten yana olan tüm halklara ortak mücadele etme çağrısı yapıyoruz” (Diyarbakır/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Fransız Defarges hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Yarkadaş, araştırma şirketleri için kanun teklifi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...