24 Nisan 2017 06:21

Koçerler yasağa rağmen yola koyulacak

Yasağa rağmen hayvanlarıyla yola koyulacaklarını aktaran Koçerler, 'Yolumuz kesilene kadar gideceğiz' dedi.

Paylaş

Aylardır hayvanlarını yaylalara çıkarmak için havaların ısınmasını bekleyen Koçerler, tüm hazırlıklarını tamamladıklarını ve yaylaların ödemelerini dahi yaptıklarını söyledi. Yasağa rağmen hayvanlarıyla yola koyulacaklarını aktaran koçerler, “Yolumuz kesilene kadar gideceğiz” dedi.

Şırnak’ta Kato, Besta, Gabar, Cûdî, Feraşin ve Herekol alanlarını da kapsayan yüzlerce bölgenin 20 Nisan’da valilik tarafından yasaklanması ardından eş zamanlı başlatılan askeri operasyonlar devam ediyor. Giriş ve çıkışların sivillere yasaklandığı bölgelerde yıllardır arıcılık ve koçerlik yapan yurttaşlar, yasakların geçim kaynaklarını tümden etkilediğini belirterek tepki gösterdi.

12 yıldır Silopi ilçesinde arıcılık yapan Mahmut Bahat, havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara gitmek zorunda olduklarını belirtti. Çok sayıda arısı olan Bahat, yaylaya gitmelerine izin verilmediği takdirde 100 bin TL zararı olacağını ifade etti.

‘YASAĞA RAĞMEN YAYLALARA GİDECEĞİZ’

Koçer (Göçer) olan Mehmet Çakır da, 15 yıldır hayvanlarını yaylalara götürdüklerini kaydederek, gelecek hafta hayvanları ile yola çıkacaklarını aktardı. 5 ay boyunca yaylada kaldıklarını dile getiren Çakır, yasağa rağmen yaylalara gideceklerinin altını çizdi. Çakır, “Yolumuz kesilene kadar gideceğiz. Devlet bu soruna bir sorun çözüm bulmak zorundadır. Koyunlarımız yazı ovada geçiremez bu yüzden yaylaya gitmemiz gerekiyor. Buradaki insanların ekonomisi hayvancılık” diye konuştu.

‘GİDECEĞİMİZ YAYLALAR İÇİN ÖDEME YAPTIK’

Yaz aylarında Hakkâri, Van ve Şırnak üçgeninde bulunan Feraşin Yaylası’na gittiklerini vurgulayan Sinem Çakır ise, koçerlik dışında bir geçim kaynaklarının olmadığını söyledi. Yaylalardaki yasakların kaldırılmasını isteyen Çakır, hayvanları dışında bir şeyleri olmadığını ifade ederek, “Gideceğimiz yaylalar için para ödemesi yaptık. Eğer böyle devam ederse ödediğimiz paralar boşa gidecek” dedi.

Alınan yasak kararının “Kendilerinin ve hayvanlarının katledilmesi” anlamına geldiğini kaydeden Gule Çakır, şunları aktardı: "Yaylaya gitmek için hazırlıklarımızı yaptık. Şimdi bu bölge ısınmaya başladı ve hayvanlarımız bu sıcaklığa dayanamayarak ölür.”

‘YAYLA OLMAZSA HAYVANLARIMIZ HASTALANIR’

Yıllardır Koçerlik yapan Bedia Baykara da, yazın hayvanlarda oluşan hastalıklara dikkat çekerek, yasak ile birlikte bu sorunlarla karşılaşacaklarını dile getirdi. Daha önceleri yasak olmamasından dolayı rahatlıkla yaylalara çıktıklarını kaydeden Baykara, “Yeniden bize zorluk çıkarmaya başladılar. 2 bini aşkın koyun burada var. Bizim ya yaylaya gitmemiz ya da koyunlarımızı satmamız lazım. Eğer yazın burada kalırsak hayvanlarımız hastalanacak. Bu hastalığın ilacı da çok pahalı olduğu için sürekli satın alınamıyor” şeklinde konuştu. (DİHABER)


 

ÖNCEKİ HABER

Yandaşlarda 'temizlik' tartışması köşe yazılarıyla sürüyor

SONRAKİ HABER

İtalyan Gazeteci Gabriele Del Grande sınır dışı edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa