24 Nisan 2017 02:11

Tuzla halkı: Referandumda yakaladığımız birlikle 1 Mayıs’a

Referandum sonuçlarında şaibeye itiraz eden Tuzlalılar, mücadeleyi büyütmek ve 1 Mayıs'a katılmak kolları sıvadı.

Paylaş

Ali DOĞAN
İstanbul

Referandumda yüzde 50.7 oranında evet çıkan İstanbul’un Tuzla ilçesinde halk, seçim sonuçlarını şaibeli buluyor. Haksızlığa uğradıklarını söyleyen bir işçi “Hakkımızı aramaya devam etmeliyiz. Bunun için de ilk işimiz mücadeleyi büyüterek 1 Mayıs’a katılmak olmalı” dedi.

Tuzla’da referandum sonuçlarını ilk olarak değerlendirdiğimiz kişi CHP Tuzla İlçe Yöneticisi Ersin Polat. AKP İktidarının bütün olanakları kullanmasına rağmen alınan sonucun, hayır diyenler açısından umut verici olduğunu belirten Polat, bugün hayır cephesindeki güçlerin yerelde daha büyük sorumlulukla yüz yüze kaldığını söyledi. Eşit şartlarda kampanya yapılamamasına rağmen halkın büyük bir basiret göstererek, tepkisini bu referandumda da gösterdiğini ifade eden Polat, “Bu referandum, yerelde bir birlikteliğin başlangıcı olmalı. AKP’nin seçimlerdeki en büyük gücü belediyeye sahip olması. Çalışanlar iş korkusu nedeniyle de mecbur kalarak oy vermeye bir nebze zorunlu kalıyor. Hayır cephesinde bulunan tüm siyasi çevreler bir araya gelerek bir mücadele yürütmeli. 2019 yerel seçimlerinde yıllardır AKP tarafından yönetilen Tuzla’yı mutlaka bu güçlerin oluşturabileceği bir platformla kazanmak gerekir” dedi.

Metal işçisi Kemal Kaya ise bu seçimde hayır diyenlerin hakkının yenildiğini ifade etti. Evet için devletin tüm olanaklarının kullanıldığını dile getiren Kaya, “Bizim ödediğimiz vergilerle bir evet kampanyası yürüttüler ama yinede başaramadılar. Ben hakkımı helal etmiyorum” dedi. Bu seçimi her kültürde, her inançta bir araya gelen halkın kazandığını belirten Kaya, “Sandığa hayır girdi ama evet çıktı. Biz artık burada yakaladığımız birlikle 1 Mayıs’a hazırlanmalıyız. Bu 1 Mayıs çok güçlü olmalı. Şimdiden alan tartışmak yerine taleplerimizle alanlara çıkmalıyız” dedi.

Sonuçların şaibeli olduğunu söyleyen bir metal işçisi de “YSK halkın iradesine mühür vurmuştur. Ve artık yıllarca tartışılacak bir karara imza atmıştır. Yani YSK’nin darbesi ile bizim demokrasimiz ortadan kalktı. Her fırsatta millet iradesinden bahseden yetkililer ve Cumhurbaşkanı, bu oyları yeniden saydırsınlar, mühürsüz olanları da ayırsınlar. Ama bunu yapmak yerine ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ diyorlar. Demek ki her zaman milli irade olmuyor” dedi.

Lojistik işçisi Mehmet Ulu da “Bu referandumda biz kendi işyerimizde çalışan birçok arkadaş hayır oyu kullandık. Hayır çıkacağından emindik ama sonuç evet oldu” diye konuştu. Burada hiçbir zaman bir araya gelmeyecek MHP’ye oy veren seçmenlerle HDP’ye oy veren seçmenlerin bir araya geldiğini hatırlatan Ulu, “Demek bu seçmenler ortak mesele olunca aynı yere oy verebiliyor. Bunu işyerimizde başardık, aynı yere farklı kaygılarla ov verdik. Bu bence önemli idi ama yetmedi. Bu işin peşini siyasi partiler başta olmak üzere biz hayır oyu verenler bırakamamalıyız. Mutlaka sonuç alacağımız bir işe dönüştürmeliyiz. Bunun için de ilk iş olarak her yerde 1 Mayıs’ı kutlamalıyız” diye konuştu.

MAKAS EPEY DAR

Kayıtlı 170 bin seçmenin bulunduğu, referanduma katılım oranının yüzde 90’ı bulduğu Tuzla’da evet ile hayır arasındaki makas oldukça dardı. Yaklaşık 153 bin seçmenin oy kullandığı referandumda ‘evet’in oranı yüzde 50.7 (76 bin 19), ‘hayır’ın oranı ise yüzde 49.3 (74 bin 043) oldu. AKP’li Tuzla Belediyesi, referandum için her imkanıyla evet için çalıştı. İlçe adeta Erdoğan, Yıldırım ve evet pankartları ile donatıldı. Bunun yanı sıra ilçede faaliyet yürüten her derneğin referanduma evet diyeceği yönündeki pankartlar doluydu. Ancak bütün bunlara rağmen son güne kadar AKP tabanında kafa karışıklığından söz edebiliriz. Keza bu karışıklığı önlemek adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilçeye gelmesi bir nebze evet lehine değişime neden oldu. Bunu bizzat referandumda ‘evet’ e çalışanların söylediğini belirtmek gerek.

Ama bütün bu olanakların evet kampanyasına çalışmasına rağmen özellikle daha önce AKP’ye oy veren ve MHP’ye oy veren seçmenin azımsanmayacak kadar hayır oyu verdiğini söyleyebiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Hayır bloğu program yaratmalı

SONRAKİ HABER

Arap basını: Mücadele bitmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...