24 Nisan 2017 01:40

İçimizden biri: Nefertiti. Hem de Silifke’de

Tek perdelik 'Nefertiti Silifke’de', her bölümünde gerçek hayattan karşılığı olan sahneler sunan bir komedi oyunu.

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

Tiyatro Şenay, tiyatro sezonunun sonuna yaklaşılırken yeni bir komedi oyununu sahneye taşıdı. Ali Cüneyd Kılçıoğlu’nun yazıp Onur Şenay’ın yönettiği, Nur Gürkan’ın tek kişilik performansı “Nefertiti Silifke’de”, 18 Nisan Salı akşamı Gayrettepe KATS Sahne’de ilk defa seyirci ile buluştu. Tek perdelik komedi oyunu, sanatçıların çektikleri zorlukları ve insanların birbirinden kopmaya başladığı bu zorlu dünyayı farklı bakış açısıyla ti’ye alıyor.

Nur Gürkan’ın canlandırdığı Canan Yolcu karakterine sesleriyle Fatih Er, Ahmet Tekeş, Elif Güney, Murat Topal, Nurcan Yanık, Erol Özdemir, Güner Özkul, Tuğçe Tekin, Müjgan Dervish ve Ali Poyrazoğlu eşlik ediyor. Oyun, Silifke’de yerel bir kanala konuk olan Canan’ın sunucu ile olan diyalogları ile yani deyim yerindeyse kitabın ortasında başlıyor ve sık sık geriye dönüşler yaparak hikayenin başı ile sonu arasında geniş bir çerçeve çiziyor izleyiciye. Canan, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümü mezunu olduğunu anlatıyor. Yaptığı heykellerden geçimini sağlayamadığını ve ailesinden maddi destek aldığını... Ama “idealist sanatçı” kişiliğinden asla ödün vermeyerek yapıyor bunu. Herkes “dansöz” dese de “performans sanatçısı” olduğunu da sık sık belirtiyor hikayede. Bir gün, bütün arkadaşlarının evlenip çocuk sahibi olduğunu ve yaşının ilerlediğini fark ediyor. Eve görücüler kabul ediliyor, kimisini Canan beğenmiyor kimisi de Canan’ı “doğurganlık yaşı geçti” diye istemiyor.

SABUN KÖPÜĞÜNDEN ŞÖHRET

Bir hobi arayışı içindeyken belediye kurslarına katılma kararı Canan’ın hayatında bir dönüm noktası oluyor. Kursun yıl sonu sergisinde yapığı eser bir dizi yanlış anlaşılmalara yol açıyor. Canan, kodese ve renkli magazin dünyasına ilk adımı atmış oluyor böylece. Yarışmalarda jürilik, gazetelerde röportajlar derken hızla başlayan şöhreti sabun köpüğü gibi bir anda yok oluveriyor. Kendisine Nefertiti denmesi oyunun önemli esprilerinden birisi Silifke’de bulunma sebebi ise daha basit. Bir sünnet düğününde performans sanatını icra etmesi için davet ediliyor. Herkes sahnede dansöz beklerden “dünya üzerinde” oradan oraya sürüklenen bir mülteci performansı da “beklenmeyen” ilgiyi görüyor. Hayalleri, umutları bambaşkayken Silifke’de aldığı bir teklif  Canan’ın aslında tutunmak sadece bir dal arayışı içinde olduğunu hissettiriyor.

Oyunun bütününde komedi fakat asıl güldüren yanı her bölümünde gerçek hayattan karşılığı olan sahneler sunması. Hayalleri yanından geçip giderken yaşamak zorunda kaldığı hayatta kendi gibi olmaya çabalayan, bir kadının hikayesi...

ÖNCEKİ HABER

İşçiler seçim hilelerine tepkili

SONRAKİ HABER

Hayır bloğu program yaratmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa