23 Nisan 2017 18:44

Mevlüt Çavuşoğlu: Seküler bir Suriye olmasını istiyoruz

Alanya'da Rus gazetecilerle bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Biz seküler bir Suriye olmasını istiyoruz ve bu Esad ile mümkün değil' dedi.

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ile ilgili yaptığı değerlendirmede "Biz seküler bir Suriye olmasını istiyoruz. Gerçekçi olalım, bu saatten sonra bunun Esad ile olması mümkün değil. Herkesin kabul edeceği bir geçiş hükümetinin olması lazım. Hiç kimse dışlanmamalı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Rus Medya Konferansı için gelen Rus gazetecilerle Alanya’da buluştu. Burada konuşan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin 97’nci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Çavuşoğlu "Önemli bir günde sizlerle beraberiz. Ayrıca Suriye gibi bölgemizde önemli gelişmeler yaşanan bir dönemde sizlerle sohbet edeceğiz. Ruslar Türkiye’ye vizesiz şekilde gelebilir. Yaklaşık 10 gün önce Alanya'da yaşayan Rus topluluğu ile bir araya gelmiştik. Bu toplantıların faydası oluyor. Türkiye’de yaşayan Ruslar ne istiyor, burada nasıl çözüm bulacağımızı öğrenme fırsatımız oluyor. Ruslar Türkiye'de 60 değil, 90 gün kalmak istiyor. Rusların Türkiye'de 90 gün kalmasını inşallah sağlayacağız” dedi.

“BİZDE BİR STRATEJİ VAR”

Bakan Çavuşoğlu “Suriye’de esas çözüm siyasi çözüm. Rusya ile Halep’te başlayan siyasi işbirliğini geliştirdik. Ateşkesi ülkenin diğer yerlerine de genişlettik. Biraz ihlaller olsa da önceye göre daha iyi durumdayız. Bu, Rusya ile Türkiye’nin başarısı. Astana süreci de bizim başarımız. Buraya ABD’nin gözlemci olarak katılması da önemli. İran’ı da özellikle sürece dahil ettik. Bizde bir strateji var. Ben en başından beri gerçek siyasi çözüm için Esad’ın gitmesi gerektiğine inanıyorum. Rusya da Türkiye’nin sınır bütünlüğünü destekliyor. Biz seküler bir Suriye olmasını istiyoruz. Gerçekçi olalım, bu saatten sonra bunun Esad ile olması mümkün değil. Herkesin kabul edeceği bir geçiş hükümetinin olması lazım. Hiç kimse dışlanmamalı. Esad konusunda Rusya ile aynı düşünmeyebiliriz. Görüşlerimiz tam uyuşmuyor diye diğer konularda da işbirliğimizi durdurmadık. NATO içindeki birçok ülkeyle de farklı düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Gaziantepspor'un sağ beki Rajtoral evinde ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Ağır ceza hakimi rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...