23 Nisan 2017 15:02

Venezuela’daki son gelişmeler neler?

Yüksek mahkemenin Ulusal Meclis’in yetkilerini askıya almasının ardından Venezuela’da yükselen çatışmalı ortamın gerilimi sürüyor. 

Paylaş

Yüksek mahkemenin çoğunluğun sağ muhalefette olduğu Ulusal Meclis’in yetkilerini askıya almasının ardından Venezuela’da yükselen çatışmalı ortamın gerilimi sürüyor. 

15 ASKER HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Venezuela’da muhalefet eylemlerinde silah kullanarak ölüme sebebiyet verdikleri gerekçesiyle 15 asker hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 

Batı eyaleti Lara’daki bir mahkemenin yakalama kararı verdiği askerler arasında üst düzey askerler de bulunuyor. 15 askerden ismi açıklananlar Wilfredo Pirela, Orangel Moran, Pastor Oviedo, Jackson Garcia, Ali Melendez ve Yomar Perez. 

15 asker, 13 Nisan’da katıldığı hükümet protestosunda vurularak iki gün sonra organ yetmezliğinden yaşamını yitiren 32 yaşındaki Gruseny Antonio Canelon’un ölümünden sorumlu tutuluyor. 

Venezuelanalysis.org sitesinin haberine göre olayın ayrıntıları net değil. Ancak muhalefet liderleri Canelon’un ölümünden hükümet yanlısı “silahlı kolektifler”i sorumlu tutmuşlardı. 

MUHALEFET BU KEZ ‘SESSİZ’ YÜRÜDÜ

Sokak şiddetini gittikçe artıran sağ muhalefet dün ise başkent Caracas’ta ‘sessiz yürüyüş’ düzenledi. Slogan atmadan yürüyen binlerce kişi, “silahsız” olduklarını ima etmek için zaman zaman ellerini havaya kaldırdı.

Venezuela’da Yüksek Mahkeme, Kongre’nin yetkilerini elinden alan kararını daha sonra iptal etse de muhalifler yine sokağa inmiş, üç hafta süren eylemlerde 20 kişi hayatını kaybetmişti.

Göstericiler yaşanan ölümlerden polisi ve iktidarı sorumlu tutuyor. 

Son haftalarda 12 kişi, eylemlerde çıkan çatışmalarda hayatını kaybetti. Diğer sekiz kişinin ise yağmaladıkları bir dükkanda elektrik çarpması sonucu can verdiği iddia ediliyor.

SOKAKTAKİ ŞİDDETİN İZLERİNİ SİLME ÇAĞRISI

Bu arada Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve hükümetini destekleyenler de muhalefetin doğrudan saldırıları ya da güvenlik güçleri ile çıkan çatışmalarda meydana gelen yıkımı ‘temizlemek’ için sokağa çıktı. 

Bakan Carmen Meléndez, “Saldırıya uğrayan kamusal alanların yenilenmesi” için Venezuelalılara çağrı yaptı, “Toplumsal hareketler, parti (iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi), komünal konseyler, biraraya gelerek bu bölgeleri yenilemeliyiz, onlar yıkarken biz her zaman istediğimiz ülkeyi inşa etmeliyiz, şiddet olmadan, yıkım olmadan ve kesinlikle dış müdahale olmadan” dedi. 

KOLOMBİYA’YA: DARBECİ ASKERLERİ GERİ VER

Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodríguez ise Kolombiyalı yetkililere seslenerek, ‘darbe hazırlığındaki Venezuelalı askerlere desteğini çekme’ çağrısı yaptı. Devlet televizyonunda konuşan Rodriguez, mart ayı sonunda Venezuela Silahlı Kuvvetleri (FANB) mensubu üç teğmenin Kolombiya’ya kaçtığını hatırlatarak, “Derhal savunma ve dışişleri bakanlıklarıyla (askerlerin) ülkelerine iade edilmeleri için iletişime geçtik. Bu başvurumuz 31 Mart’taydı” dedi.

Rodriguez, askerlerin resmi olarak ‘sığınma başvurusu’ yaptığını belirterek, “Bir video ile açıkça Başkan Maduro’ya karşı darbe yapılması çağrısında bulunan bu askerlere sığınma verilemez” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gebzeli işçiler Gıda-İş'in eğitiminde buluştu

SONRAKİ HABER

Hava Kuvvetleri Komutanı: Kasıt yok, kusur var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...