23 Nisan 2017 14:04

Gebzeli işçiler Gıda-İş'in eğitiminde buluştu

DİSK Gıda-İş, 1 Mayıs öncesinde Gebzeli işçilerle 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi' gerçekleştirdi.

Paylaş

DİSKGıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Selçuk Karstarlı, Gebzeli işçilerle 1 Mayıs öncesinde "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi" gerçekleştirdi.

Eğitim Sen Gebze Şubesi toplantı salonunda gerçekleştirilen söyleşiye farklı iş kollarından işçiler de katıldı. Söyleşide ilk olarak Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinden Selçuk Karstarlı bir sunum gerçekleştirdi.

Karstarlı, 2016 yılında 1970 işçinin yaşamını yitirdiğini ve bu iş cinayetlerinin çok büyük bir kısmının inşaat ve tarım iş kollarında yaşandığını belirtti. Bu iş kollarında sendikal örgütlülüğün de en asgari düzeyde olduğunu vurgulayan Karstarlı "Bu kadar işçinin yaşamını yitirdiği ülkemizde patronların hiçbiri sorumluluk sahibi değil. İşçilerin yaşamını yitirdiği hiçbir işyerinde sorumlular cezalandırılmıyor. Cezalandırılanlar ise yine sermaye ile en uzak olanlar oluyor. Bu ülkenin Soma gibi bir gerçeği varken Alp Gürkan’ın davasında bile takipsizlik kararı verildi. İş cinayetlerinde, işçi sağlığında ülkede yasalar sadece kâğıt üzerinde, denetleme ise bulunmuyor" dedi. Karstarlı ayrıca İş cinayetlerinin kaza, kader ya da fıtrat olmadığının altını çizdi. 

Daha sonra söz alan DİSKGıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan da iş cinayetleri, kıdem tazminatının gaspı, bireysel emeklilik sistemi ve yaklaşan 1 Mayıs ile ilgili bir konuşma yaptı. Aslan, iş güvencesinin olmadığı, ağır koşullarda ve düşük ücretle sürdürülen taşeron çalışma rejiminin modern kölelik olduğunun altını çizerken İş cinayetlerinin önlenmesinin, daha sağlıklı ve güvenli çalışabilmenin en önemli koşulunun işçi örgütlülüğü olduğunu vurguladı. Bununla beraber sendikalaşan işçilerin işten atıldığını hatırlatan Aslan "Var olan yasalar zaten eksik iken bir de kâğıt üzerinde kalıyor. Sendikal örgütlülük hakkı öncelikle tam anlamıyla sağlanmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği hususundaki tüm kurallar işler hale getirilmelidir. Yaklaşan 1 Mayıs süreci var. 1 Mayıs’taki en önemli talebimiz ise kıdem tazminatı tartışmalarına dair olacak. 1 gün bile çalışan işçinin tazminat hakkı olmalıdır. İşçi kendisi işten ayrılıyor olsa bile kıdem tazminatı alabilmelidir. Ancak bugün baktığımız zaman patronlara verilen kıdem müjdesi kabul edilemez. İşsizlik fonunun hükümet tarafından nasıl kendi siyasi amaçları ve patronların ihtiyaçları doğrultusunda kullanıldığını hepimiz çok yakından biliyoruz. İş cinayetleri bu kadar artarken sorumluların hesap vermediğini biliyoruz. Bu yaşananların karşısında işçiler önce örgütlü gücü oluşturmak zorunda. 1 Mayıs’ta bu talepler ile birlikte alanlarda olmalıyız." diyerek sözlerini tamamladı.

ÖNCEKİ HABER

SES Kongresi seçimle sona erdi

SONRAKİ HABER

Venezuela’daki son gelişmeler neler?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...