23 Nisan 2017 13:39

Astımınız sınavı geçersiz kılmasın!

TEOG sınavına girecek alerjik çocuklar nelere dikkat etmeli?

Paylaş

Sınav stresi ve heyecanı; tüm çocukları etkiliyor fakat alerjik çocukları, öksürük ya da astım krizine sokabiliyor. Polen alerjisinin yaşandığı bu günlerde, önlem alınmazsa alerjik çocuklar için sınav, kâbus haline gelebiliyor. Hatta sınava ilaçla girdiği için sınava geçersiz sayılabiliyor. Hatırlayacaksınız, 18 yaşındaki Zehra Betül Baş girdiği Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) nefes açıcı tüp kullandığı için sınavı geçersiz sayılmıştı. Neyse ki Zehra’nın itirazı kabul edilmiş ve sınavı geçerli sayılmıştı. 

SINAVA GİRECEK ALERJİK ÇOCUKLARA TAVSİYELER

İstanbul Alerji Merkezi Doktorlarından, Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, TEOG sınavına girecek olan alerjik çocuklara şu tavsiyelerde bulundu: 
* Öncelikle alerjik nezlesi ve astımı olanlar ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları gerekiyorsa aksatmamalılar,
* Polen alerjisi olanlar havaların sıcak olduğu zamanlarda pencerelerini akşama kadar açmasınlar gün batımı sonrası havalandırmalılar,
* Alerjik nezlesi olan çocuklar akşam ve sabah alerji şurupları yerine buruna sıkılan sprey formlu ilaçları alsınlar. Çünkü alerji şurupları sınav performansını etkileyebilir.
 * Sınava giderken burun spreylerini kullanmaları, güneş gözlüğü veya gözlük kullanıyorlarsa çıkarmamaları, lens yerine gözlük takmaları gerekir,
* Sınava giderken burundan nefes alıp vererek polenlerin burun kıllarınca engellenmesi, otomobille gidilecekse otomobilin penceresinin kapalı tutulması faydalı olur.
* Astımı olanlar nefes sıkışması olmaması için öksürükleri varsa sınav öncesi 2 kez nefes açıcı sprey kullanmaları iyi olabilir. Daha önceden raporla başvuru yapılmışsa sınav zamanı öksürük veya nefes sıkışması olmuşsa 2 kez daha nefes açıcı sprey kullanmaları faydalı olur.
* Sınav öncesi evde temizlik yapılmamalıdır, temizlik sırasında özellikle ev tozu mite alerjisi olanlar için risklidir,
* Keskin kokulu parfümler ve evde keskin kokulu temizlik malzemeleri kullanmamalıdır. 

SINAV YÖNETMELİĞİNE DİKKAT!

Sınav yönetmeliğine göre astım hastalığı olan öğrenciler daha önceden öğrencinin velisi tarafından Milli Eğitim Müdürlüğüne ve rehberlik araştırma merkezine başvurması gerekiyor. Dilekçe ile birlikte hastalığı, kullandığı ilaçlar hakkında devlet hastanesi veya üniversitelerden rapor alarak bilgilendirme için başvuru yapılması gerekiyor. Daha önce başvuru yapılanlar için Milli Eğitim Müdürlüğü sınavın yapılacağı yerdeki öğretmenler bilgilendiriliyor. Daha önceden başvuru yapılmışsa nefes açıcı ilaçlara izin verilebiliyor ve diğer öğrenciler ile aynı sınıfta sınava alınabiliyor. Sınav öncesi yine de Milli Eğitim Müdürlüğünce bilgilendirme yapılıp yapılmadığı bilgisinin sınav yapılan yerdeki öğretmenlerden alınmasında fayda var. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilere saldıran futbolcular ifadeye çağrıldı

SONRAKİ HABER

22. Sadri Alışık Ödülleri’nin adayları belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...