23 Nisan 2017 13:02

Ege kıyılarının yitip giden sakinleri: Ermeniler

İzmir Kitap Fuarı 22. kez okuyucularla buluşurken, fuarın ilk gününde, İzmir üzerine yazılmış kitaplarla ilgili söyleşiler ilgi çekti. 

Paylaş

Zakarya Mildanoğlu’nun derlediği ve Aras Yayınlarından çıkan “İzmir Ermenileri” kitabı üzerine yapılan söyleşide, Ermenilerin kentte yaşadığına dair neredeyse hiçbir iz kalmadığına dikkat çekildi. Özellikle Basmane bölgesinde, ilçelerde ise kayda değer şekilde Bergama ve Ödemiş’te Ermenilerin yaşamış olduğunu belirten Mildanoğlu, Ermenilerin kiliseler, okullar ve yayınevleri olmak üzere üç kutsal kurumlarının olduğunu ifade etti. Tüm sosyal çalışma ve hayatın kiliseler etrafında ve onun koruyuculuğu altında gerçekleştiğini belirten Mildanoğlu, 1901-1903 arasında İzmir’de 863 Ermeni okulu ve burada öğrenim gören 49 bin öğrenci bulunduğunu dile getirdi. 

Mildanoğlu, İzmir Ermenileri açısından üçüncü kutsalın basın-yayın olduğunu, İzmir’in Ermeni Basın Yayın tarihinin en önemli merkezlerinden olduğunu vurguladı. 

Pek çok Ermeni matbaasının bulunduğu İzmir’de dönemin klasikleri gibi Sefiller romanının da Ermenice’ye tercüme edildiğini ve bu kitabın 8 baskı yaptığı bilgisini veren Mildanoğlu, süreli yayınlar kapsamında da 37 birbirinden farklı gazete, mecmua ve dergi yayınlandığını dile getirdi. 

‘İZMİR HAYALETLERİ’

İzmir üzerine yazılmış bir başka kitap olan, “İzmir Hayaletleri” ile ilgili olarak gerçekleştirilen söyleşiye, kitabın yazarı Loren Edizel ile birlikte Altuğ Akın ve Raşel Meseri konuşmacı olarak katıldı. İzmir doğumlu olan yaşamını Kanada’da sürdüren Loren Edizel, kitaptaki hikâyeleri, çevresinden dinlediği İzmir üzerine anıları hayal gücü ile harmanlayarak oluşturduğunu belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler ‘Anahtar’la çocuk işçiliğine ses oldu

SONRAKİ HABER

Türkiye- Avrupa ilişkilerinde kritik hafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...