23 Nisan 2017 12:00

Kılıçdaroğlu'dan AKP'li vekillere: Meclis'i satıyorsunuz

CHP Lideri Kılıçdaroğlu Meclis'te başkanlık referandumuyla ilgili konuştu, AKP'li milletvekillerine 'Meclis'i satıyorsunuz' diye seslendi.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Genel Kurulunda Meclis'in Cumhurbaşkanı'na teslim edildiğini söylemesi üzerine AKP'li sıralarda sesler yükseldi. Kılıçdaroğlu, kendisine tepki gösteren vekillere "Beni dinlemek zorundasınız. Milli irade, milli irade diyorsunuz. Milli iradeye saygı göstermiyorsunuz. Vicdanınız rahatsız ama beni dinleyeceksiniz. Ben bu milli iradenin hakkını savunmak zorundayım. Meclis'i satıyorsunuz" diye tepki gösterdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 97’nci yıl dönümünde özel oturum yapıldı. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Kılıçdaroğlu’nun kürsüden inmesinin ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Kılıçdarolu'ya cevaben “Cumhurbaşkanı yurtdışına çıkarsa Meclis başkanı değil, atanmış vekalet edecek" eleştirisine, “Mevcut uygulamada da milletvekili olmayan bakanlar oldu, vekalet etti” yanıtını verdi ve ekledi: Bana hitaben söylediğiniz birkaç cümle var kısa da olsa dokunmak istiyorum. Sayın Genel Başkan bana bir sualde tevcih buyurdular. Kuvvetler ayrılığının birbirine karışmaması demokrasinin esaslarındandır. Bendeniz meclis başkanı olarak yürütmenin de içinde bulunmuş olmanın verdiği sıkıntıları bilirim. Ben yasamanın başındayım yürütmenin değil. Sadece bu noktadaki arzımı ifade ettim.” dedi.

'BU MİLLİ İRADEYE DARBEDİR, NOKTA'

İsmail Kahraman’ın sözlerinin ardından kürsüye tekrar gelen Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: Ben Türkiye'nin milli iradeyle iş başına gelenlerin yönetmesini isterim. Seçilmiş Cumhurbaşkanı'na seçilmiş bir milletvekili olarak, siz vekalet ediyorsunuz. Biz bunun yine böyle olmasını istiyoruz. Ancak yeni sistemde milli iradeyi temsil etmeyen bir kişi, Cumhurbaşanı'na vekalet edebilecek. Bu ancak, darbe dönemlerinde olur. Bu milli iradeye darbedir. Nokta.

YILDIRIM YANIT VERDİ

Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine ise Kahraman, bir gençlik anısını anlatarak yanıt verdi.

Kahraman’ın ardından Başbakan Yıldırım da ikinci kez kürsüye gelerek, Kılıçdaroğlu’nun eleştirileri üzerine söz aldı. Yıldırım, şunları söyledi: “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 97. Yıldönümünü idrak derken böyle bir tartışmanın içinde olmak istemedikçe ancak bazı doğruların bilinmesi adına söz aldım. Bir kere Sayın Başkan, başkan yardımcısının vekalet etmesini demokratik bulmadığını ifade ediyor.

Bu hali hazırda bizim anayasamızda da mevcuttur. Sayın Numan Kurtulmuş başbakan yardımcısı olarak tayin edildiğinde milletvekili değildi ve başbakana vekalet etti. Seçilmemişti. Milletvekili değildi vekalet etti. Bizim anayasamızda bakanların meclis içinden olabileceği gibi meclis dışımdan da atanabileceğine yönelik açık hüküm vardır. Vekalet meşruiyet aslından cumhurbaşkanın seçilmesiyle oluşmuştur.
Yürütme görevini yapan cumhurbaşkanı vekaletini istediği çalışma arkadaşlarından birine verebilir.

İkinci husus meclisin feshedilmesi meselesidir. Kampanya boyunca böyle bir şey olmadığını karşılıklı seçimleri yenilemek meselesi olduğunu anlattık. Bu kadar açıktır. Bu meclis 2 sefer feshedilmiştir. Biri 1960 diğeri, de 1980’de. 15 temmuzda ‘da feshetmeye çalıştılar derslerini aldılar. Çünkü milli irade onlara geçit vermedi.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Türk milleti 16 Nisan'da sandık başına giderek, meşru irade ve seçimiyle hükümet etme sistemini değiştirmiştir. Böylelikle kuvvetler ayrımı netleşmiş, bayat iddia ve ithamların aksine Meclisimizin fonksiyonel ve tarihsel tesir alanı genişlemiş, kuvvet kazanmıştır" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Batıkent’te mahalle meclislerinden 'Hayır' itirazı

SONRAKİ HABER

Gültepe Yunus Emre Cemevi 6. Genel Kurulunu gerçekleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...