23 Nisan 2017 09:31

Guyana’da anlaşma sağlandı, grevler sona eriyor

Fransa hükümetinin talepleri kabul etmesi üzerine Fransız Guyanası’nda grevler sona eriyor.

Paylaş

Fransa hükümetinin talep edilen yardım paketini göndermeyi kabul etmesi üzerine, Fransız Guyunası’nda 37 sendikanın örgütlediği ve haftalardır süren grevlerin sona erdirilmesi kararı alındı.

Güney Amerika’daki Fransız sömürgesi olan Fransız Guyanası’nda, merkezi hükümetin ülkeye gerekli desteği vermediği; yaşam koşullarının, altyapının ve kamu hizmetlerinin insanlık dışı koşullarda olduğu gerekçesiyle eylemler başlamıştı.

İlk eylemler ülkedeki uzay merkezine roket parçaları taşıyan kamyon şöförleri ile başlamış, uzaya uydu taşıyacak olan roketlerin planlanan uçuşları grev nedeniyle üst üste ertelenmişti. Ardından grevler yayılarak Fransa hükümetine isyana dönüşmüştü.

1.85 MİLYAR AVROLUK YARDIM

Guardian gazetesinin haberine göre Fransa hükümetinin talep edilen yardımları göndermeyi kabul etmesi üzerine yaklaşık bir ay sonra grevlerin sona ermeye başladığı açıklandı.

Habere göre hükümet, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden iki gün önce, geçtiğimiz Cuma günü talebi kabul ettiğini duyurdu. Fransız hükümetinin Guyana’ya 1 milyar 850 milyon avroluk yardım paketi göndereceği belirtiliyor. Hükümet nisan başında 1 milyarlık yardım önermiş, ancak sendikalar yeterli olmayacağını belirterek grevleri sürdürmüşlerdi. 

BARİKATLAN KALDIRILIYOR

Yardım paketinin kabul edildiğinin açıklanmasının ardından başkent Cayenne’nin caddelerindeki barikatların kaldırılmaya başlandığı belirtildi. Yine Kourou’da bulunan Guyana Uzay Merkezi etrafındaki barikatların da cumartesi kaldırılmaya başlandığı haberi geldi. Merkez yetkilileri “Operasyonlar pazartesi (bugün) yeniden başlayacak” açıklaması yaptı.

Guyana’nın yerli halkın çoğunluğunun elektrik ve su tesisatına sahip olmadığı ve işsizliğin yüksel olduğu Kourou bölgesindeki Uzay Merkezi, öfke ve grevlerin sembolü haline gelmişti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Arjantinli büyükanneler kaçırılan 122’nci torunu da buldu!

SONRAKİ HABER

EMEP: 102 yıllık yara tedavi edilmelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...