23 Nisan 2017 09:15

Referandum, CHP PM gündeminde özel başlıkla yer almadı

Kemal Kılıçdaroğu tarafından Parti Meclisi üyelerine gönderilen toplantı gündeminde 'referandum' özel bir gündem maddesi olarak yer almadı.

Paylaş

Fatih POLAT
İstanbul

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kendi kararı ile çeliştiği ve şaibelerin damgasını vurduğu 16 Nisan referandumunun ardından ana muhalefet partisi CHP’nin tavrı dikkatle takip edilirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu tarafından Parti Meclisi (PM) üyelerine, 25 Nisan salı günü yapılacak toplantıya dair gönderilen yazıda 'referandum' ayrı, özel bir gündem maddesi olarak yer almadı. 

KAPALI TOPLANTIDA NELER KONUŞULDU?

Hatırlanacağı gibi, referandum akşamı YSK’nin kendi kararı ile çelişen tutumu ve seçimi şaibeli kılan haberlere rağmen yaptığı açıklama yetersiz bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18 Nisan günü, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Tarihin ‘mühürsüz seçim’ olarak yazacağı bu seçimi tanımıyoruz, tanımayacağız! Halkın iradesine saygı duyulmalı ve seçim tekrarlanmalıdır!” ifadelerini kullanmıştı. Kılıçdaroğlu’nun bu açıklaması, şaibeli referandum sonuçları üzerine gerçekleşen sokak eylemleri ve CHP içindeki rahatsızlığın arkasından gelmiş ve CHP’nin bundan sonraki itirazlarını hangi düzeye kadar çıkaracağı merak konusu olmuştu. 

Bu açıklamadan bir gün sonra YSK’nin, CHP’nin seçimin iptali yönünde yaptığı başvuruyu reddetmesi üzerine, bir yandan sokak eylemleri sürerken, diğer yandan da CHP içindeki tartışmalar çeşitli düzeylerde devam etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, 19 Nisan günü MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, parti olarak Meclisten çekilebileceklerini ifade ederken, CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, aynı gün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ‘CHP Meclisten çekilecek mi?’ sorusunu şu yanıtı vermişti: “Yapılan MYK değerlendirmesinde böyle bir kararın uygun olmayacağı kararına varılmıştır.”

CHP’nin dün basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantısında ise, söz alan bazı milletvekilleri, Böke ve Gök’ün birbirleri ile çelişen açıklamalarını eleştirerek, bu açıklamaların partiyi zor durumda bıraktığını ve kendilerini “koltuk meraklısı vekil” durumuna düşündüğünü dile getirdiler. 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ise, “Konuşan herkes bilgim dahilinde konuşmuştur” diyerek Böke ve Gök’e sahip çıktığı öğrenildi.

Muharrem İnce’ye yakınlığı ile bilinen milletvekilleri ise, toplantıda Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na kurultay toplama çağrısı yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, kapalı grup toplantısında Muharrem İnce ve Deniz Baykal’ın isimlerini anarak “enerjik referandum çalışmalarından” ötürü kendilerine teşekkür etti.

Toplantıda söz alanlar CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği Mecliste kalma kararı yönünde görüş belirtirken, muhalefet etme eğiliminde olanların söz almadığı öğrenildi. Bu toplantıda konuşmayan PM üyesi milletvekillerinin görüşlerini salı günü gerçekleşecek PM toplantısında ifade edip etmeyeceği ise toplantıda yanıtını bulacak.

Peki, 60 kişilik PM’den kaç isim Meclisten çekilmek gerektiğini düşünüyor? Bu soruya da PM içinde yanıt aradık. Bu sayının 17’yi geçmeyeceği ve PM toplantısında Mecliste kalma eğiliminin hakim olacağı dile getirildi. 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu kapalı grup toplantısında ayrıca, milletvekillerine, referandum sürecinde gidilen her yere yeniden gidilip teşekkür edilmesi ve bağın koparılmaması talimatını verdi.  

AKŞAM'IN HABERİ SPEKÜLATİF

Bu arada Akşam gazetesinin bugün manşetten verdiği haberde yer alan Kılıçdaroğlu’nun Muharrem İnce’ye MYK üyeliği teklif ettiği ve İnce’nin bu teklifi reddettiği iddiası ise, konuştuğum PM üyeleri tarafından yalanladı. Yine aynı haberde yer alan, “Kılıçdaroğlu yerine Kürtleri de kucaklayacak yeni lider arayan partililer Fikri Sağlar’ın çevresinde birleşti” iddiası da, CHP içinde zaten bir süredir var olan ancak bugün yeni ve güçlü bir seçenek ifade etmeyen bir gerçeklik olarak dile getirildi.

CHP’nin, PM toplantısına giderken parti içinde çeşitli küçük kulislerin yaşandığı da ifade edilenler arasında. 

REFERANDUM ÖZEL BAŞLIK DEĞİL

Bu arada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun imzasıyla 22 Nisan günü PM üyelerine gönderilen yazıda, “Parti Meclisimiz 25 Nisan Salı günü saat 12.00'de Ankara'da Parti Genel Merkezinde aşağıdaki gündemlerini görüşmek üzere toplanacaktır" denildikten sonra toplantının gündem maddeleri de şu şekilde sıralandı: “1. Genel Başkanın sunuşu/ 2. MYK raporunun görüşülmesi/ 3. Tüzüğün 72/2. maddesi uyarınca, Yüksek Disiplin Kurulu'ndan gelen ek süre taleplerinin görüşülmesi/ 4. Dilek ve öneriler.”

Şaibelerin damgasını vurduğu ve ana muhalefet partisi CHP'den açık bir tutumda ısrar edilmesi taleplerinin dile getirildiği bir ortamda, referandumun ayrı, özel bir başlık olarak PM gündemleri arasında yer almaması, 'Bu önemli konu, Genel Başkanın konuşmalarının bir bölümünde ifade edilip, kapatılacak mı?' sorusunu akıllara getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Batman'da 23 Nisan etkinliğinde balonlar patladı

SONRAKİ HABER

Eski YÖK başkanı Erdoğan Teziç hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...