23 Nisan 2017 08:23

Köln'de AfD'ye anlamlı yanıt

Göçmen ve sığınmacı düşmanlığı üzerinden güç toplamak isteyen Almanya için Alternatif (AfD) partisine Köln'de anlamlı bir yanıt verildi.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Ren Nehri kıyısında bulunan Almanya'nın Köln kentinin nüfusu bir milyonun biraz üzerinde. Belediye Başkanı Henriette Reker'in ifadesiyle kentte 180'den fazla ayrı ulustan insan yaşıyor. Bu nedenle gerçekten de renkli ve hoşgörülü olan Köln'de, ırkçı ve göçmen düşmanı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin 6. genel kongre yapmak istediği açığa çıkınca, kentin antifaşist demokrat örgütleri, kurum ve kuruluşları farklı isimler altında ayrı ayrı bir araya gelerek, bu ırkçı partiye geçit verilmemesi yönünde çalışmalar yapmaya başladılar.

Bütün gösterilerin tek bir gösteriye dönüşmesi konusunda yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca, kentte aynı gün üç farklı büyük eylem gerçekleştirildi.

AfD kongresinin yapıldığı Maritim Oteli'nde çıkan bütün yolların kapatılması ve kamu ulaşım araçlarının seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle, eylemlere katılmak isteyenler epey zorluk çekerek eyleme ulaşabildiler. Köln'de gün boyunca pek çok yol kapalı kaldı.

RENKLİ SAHNELER

Her gösteride en azın 10 bin kişinin bir araya geldiği hesaba katıldığında gün boyunca kent adeta ırkçılara karşı gösterilere sahne oldu. Her üç gösteri de renkli görüntülere sahne oldu.

Bir tarafta kadınlar ırkçılara karşı “Kadın Zinciri” oluştururken, diğer taraftan gençlik örgütleri ayrı bir kortej oluşturdu. Sokak sanatçısı Klaus Geiger bir kenarda konser verirken, başka bir kenarda ise bir sanatçı piyano çalıyordu. Karnaval kostümleri giyen bando grupları ise başka bir sokak başında ırkçılığa karşı şarkılar söyledi.

HEUMARKT DOLDU TAŞTI

Renkli ve hareketli görüntüler özellikle AfD kongresinin yapıldığı Martim otelinin karşında bulunan Heumarkt alanında yapılan büyük miting ve gösteride kendisini gösteriyordu.

Sabah saatlerinde önce radikal antifaşist gruplarını, otonomcuların içinde olduğu gruplar Heumark alanında bir araya geldi ve yürüyüşe geçti. Kent içinde yapılan ve merkez tren istasyonu önünde tamamlanan bu gösteriye binlerce kişi ellerinde ırkçılığa karşı pankart, döviz ve bayraklarla katıldı. Bu yürüyüş boyunda otonomcu gruplar atıkları sert parçalarla Commerzbank ve McDonals'ın camlarını kırdılar. Polisle göstericiler arasında sık sık gerilim yaşandı.

Aynı yerde iki saat sonra bu kez “Köln Geçit Vermeyecek” inisiyatifinin çağrısıyla büyük bir miting düzenlendi. Tertip komitesinin verdiği bilgiye göre 12 bin 500'den fazla inanın katıldığı bu mitingde Köln'ün bir kez daha Nazilere anlamlı bir yanıt verdiği dile getirildi. 175 değişik örgüt, parti ve kurumun bir araya gelerek oluşturduğu “Köln Geçit Vermeyecek” inisiyatifi daha önce de Köln'de ırkçılara karşı büyük gösteriler düzenlemişti.

SİYASİLERDEN AfD İLE MÜCADELE MESAJLARI

“Köln Geçit Vermeyecek” inisiyatifi tarafından düzenlenen mitingde ilk konuşmayı yapan Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, Köln'de 180'den fazla ulustan insanın yaşadığını belirterek “Biz hepimiz birlikte Köln'üz. Bu nedenle hep birlikte burada demokrasi, insan hakları ve hoşgörü için birlikte mesaj veriyoruz. Toplumu bölenlere karşı sesimizi yükseltiyoruz” dedi.

Eyalet Başbakanı Haneloer Kraft (SPD) ise konuşmasına Alman Anayası'nın 1. Maddesi'nde yer alan “İnsan dokunulmazdır” cümlesiyle başladı ve AfD'nin söylemlerinin bu maddeye aykırı olduğunu söyledi. Kraft yaptığı konuşmada, “Toplumu bölen, nefret körükleyen AfD Köln'e ve eyaletimize hoş gelmedi. Buradaki gösteri ırkçıların güç gösterisi için yanlış yer seçtiğini gösteriyor. Burada hep birlikte onlara gereken yanıtı veriyoruz” dedi.

Daha sonra sahneye Sol Parti Eyalet Eş Başkanı Özlem Alev Demirel, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ve FDP temsilcisi sahneye çıkarak ırkçı partiye karşı birlikte mücadele mesajı verdiler. Demirel, AfD'nin sadece ırkçı değil aynı zaman neoliberal, sosyal haklara karşı bir parti olduğuna dikkat çekti.

Konuşmaların ardından kitle kent içinde iki saat süren bir gösteri düzenledi. Yol boyunca halk ırkçılara karşı göstericilere destek verdi.

Yürüyüşü ardından yeninden Heumarkt alanında bir araya gelen kitleye aralarında DİDF Yönetim Kurulu Yusuf As, Köln Jugendring adına Dirim Su Derventi, VVN/Bda adına Peter Trinogger'in de olduğu örgüt temsilcileri birere konuşma yaptılar. Mitin de ayrıca değişik sanatçılar müzikleriyle sahne aldılar.

KARNACALCILARDAN MÜZİKLİ PROTESTO

Geleneksel karnaval etkinliklerini düzenleyen komite ise Aachenerweier yakınlarındaki yeşil alanda AfD'ye karşı bir protesto gösterisi düzenledi. Çok sayıda sanatçının katılarak konser verdiği etkinliğe, ırkçılara bira vermeyeceğini açıklayan birahaneler de destek verdi. Komite tarafından yapılan açıklamaya göre buradaki eyleme 10 bin kişi katıldı.

Değişik haber sitelerinde yer alan haberlere göre gün boyunca Köln'de ırkçılığa karşı 50 bine yakın insan eylemlere katıldı. Böyle Köln ikinci kez ırkçılara anlamlı bir yanıt vermiş oldu. 2008 yılında da ırkçılar tarafından Köln'de yapılmak istenen Anti-İslam Konferansı'na karşı 50 bin kişi yürümüştü.

AfD KAN KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

Onbinler tarafından protesto edile AfD, Maritim otelinde düzenlenen kongrede ise tartışmalara sahne oldu. Partide kanatlar arası süren mücadeleden ötürü uzun süredir partinin kamuoyundaki yüz olan Eş Başkan Frauke Petry, Eylül ayındaki genel seçimlerin kampanyasında yer almayacağını açıkladı. Seçim kampanyası sırasında böylece vitrindeki önemli bir sözcüsünü kaybede AfD'nin genel seçimlere kadar daha fazla oy kaybetmesi bekleniyor. Petry parti eş başkanlığı görevini ise sürdürecek.

Petry ve çevresi “reel politika” gereğince federal ve eyaletler düzeyinde diğer partilerle koalisyon yapılabileceğini savunuyor. Petry'nin kongrede 2021'den sonra koalisyon ortağı olma yönündeki önergesi delegeler tarafından reddedildi.

Daha sağcı ve ırkçı kanat koalisyon ortaklığına karşı oy kullandı.

Alman basını Petry'nin çekilmesini “reel politika”yı savunan kanadın yenilgisi olarak değerlendirdi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şiddetli lodos ağaç söktü, kamyonet devirdi

SONRAKİ HABER

Çocukların içindeki renklere dokunuyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...