23 Nisan 2017 00:09

'Savaş politikalarına karşı işçiler 1 Mayıs alanlarına!'

Birçok ülkenin komünist parti ve örgütlerinin üyesi olduğu CIPOML 1 Mayıs için çağrıda bulundu: Savaş politikalarına karşı işçiler 1 Mayıs alanlarına!

Paylaş

Dünyanın birçok ülkesindeki komünist parti ve örgütlerin üyesi olduğu Uluslararası Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansı CIPOML, tüm işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri ve bütün ülkelerin ezilen halklarını faşizme, ırkçılığa ve savaş politikalarına karşı taleplerini 1 Mayıs alanlarında birlikte haykırma çağrısı yaptı. 

“Uzun süren zayıf ekonomik büyüme ve artan politik istikrarsızlık kapitalist dünyayı bölen çelişkileri daha da belirginleştiriyor. Genel ve devresel krizlerle zayıflamaya devam eden bu kadük sistem hâlâ güçlü ve biz birleşip örgütlenerek onu yıkmadıkça sömürücü ve baskıcı karakterini koruyarak varlığını sürdürecek. Ancak üzerine kurulu olduğu temel çürük, çelişkileri de keskinleşiyor. Uluslararası işçi sınıfı ve ezilen halklara yönelik saldırganlık ise yoğunlaşıyor” denen açıklamada bu durumun sonucu olarak meydana gelen gelişmeler şöyle özetlendi: 

- Pazarlar için mücadele artıyor, korumacılık, ticari ve kur anlaşmazlıkları doğuyor, ekonomi politikada milliyetçilik öne çıkarak -ABD, AB, Çin ve Rusya başta olmak üzere- emperyalist ve kapitalist ülkeler arası sorunları keskinleştiriyor.

- Savaş politikaları yoğunlaşıyor, askeri harcamalar artıyor, silahlanma yarışı yükseliyor. Emperyalist güçler ve finans tekelleri bağımlı ülkelerin kaynaklarının acımasızca talan edilmesinde yarışıyor. Ortadoğu’da yeni bir dünya savaşı ihtimali kışkırtılıyor. Bu çelişkiler Suriye’de açıkça belirginleşiyor ve Asya-Pasifik bölgelerinde emperyalist cephanelikler büyüyor.

SORUNLARINI ÇÖZEMEYEN BURJUVAZİ SALDIRIYOR

- Burjuvazi, büyük ekonomik sıkıntıların sonuçlarını işçi sınıfı ve emekçi kitlelerin sırtına yüklemek için şiddetle saldırıyor. Kapitalistler ve onların hükümetleri sömürüyü yoğunlaştırıyor, işçi sınıfı örgütlerine saldırıyor, demokratik haklarını ortadan kaldırıyor, toplumsal protestoları kriminalize ediyor ve proletarya savaşçılarını bastırmaya çalışıyor.

- Politik gericilik ve otoriterizm yükseliyor. Burjuva demokrasisinin sınırları daralıyor. Egemen sınıf partileri yolsuzluk batağında. Terörizmle mücadele bahanesiyle polis devletlerine doğru kayışlar görülüyor ve bazı ülkelerde aşırı sağ ve faşist çevreler iktidara geliyor. 

- İşçileri ve halkları bölerek sermaye hakimiyetini güçlendirmek için dinci fanatizmi körükleyen burjuvazinin en gerici kesimleri, aşağılık bir ideolojik kampanya yürüterek şovenizmi, ırkçılığı ve göçmenlere karşı nefreti yaygınlaştırıyor.

- Büyük üye kaybı yaşayan, sermayenin takozu sosyal demokrasi derin kriz içinde, popülist partiler yoksullaşmış ve hayal kırıklığına uğramış kesimleri ikiyüzlü sosyal demagoji ve sahte vatanseverlikle kendi saflarına kazanmaya çalışıyor.

- Milyarları yoksulluk, açlık ve işsizliğe mahkum eden burjuvazi; sistemin kaçınılmaz sonunu geciktirmeye çalışırken neoliberal ve gerici rejimleri dayatıyor, doğayı tahrip ediyor ve yeni emperyalist savaşlara hazırlanıyor.

KAPİTALİZME VE GERİCİLİĞE KARŞI BİRLEŞMEK ZORUNDAYIZ!

CIPOML açıklamasında bütün bu sonuçlara karşın “İşçi sınıfı ve halklar teslim olmuyor, direniyor ve mücadeleye devam ediyor!” denilerek dünyanın her yerinde kapitalist sömürüye, emperyalizme ve iş birlikçi hükümet ve partilerine karşı mücadele alanlarının giderek arttığı, iktidarlara karşı kitlelerin memnuniyetsizliği ve direnişinin yeni devrimci dalgaların yolunu açtığına dikkat çekildi. 

KAPİTALİSTLERİN DEĞİL EMEKÇİLERİN GELECEĞİ İÇİN!

Açıklamada işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar ve bütün ülkelerin ezilen halklarına 1 Mayıs için şu çağrı yapıldı: 

“1 Mayıs’ta, işçi sınıfının Uluslararası Dayanışma Günü’nde; iş, sağlık, eğitim, sosyal haklar, eşit işe eşit ücret ve tüm emekçilerin hak eşitliği için birleşelim ve sokağa çıkalım!

İşsizliğe ve güvencesizliğe son! Çalışma saatleri ve emeklilik yaşı düşürülsün! Savaşa ve faşizme hayır! Savaş ittifakları ülkelerimizi terk etsin! Savaş isteyenler iktidardan defolsun! 

Barış ve halklarımızın özgürlüğü için mücadele edelim.

Ekonomik ve politik çıkarlarımızı savunmak, kapitalist sömürü ve baskı düzenini sona erdirecek mücadeleyi ilerletmek için işçi sınıfının birleşik cephesini kuralım.

Sosyal demokrat liderler ve sendika bürokrasisinin salık verdiği sınıflar arası iş birliği anlayışını ifşa edelim ve ona karşı çıkalım; halk yığınlarını sermayeye karşı harekete geçirecek örgütlenme çizgisini ve sınıf hareketini ilerletelim.”

GENİŞ HALK CEPHELERİ İNŞA ETMELİYİZ

Kapitalist saldırganlığa, emperyalist gericiliğe ve savaş politikalarına karşı direnişi örgütlemek ve geliştirmek için, önderliğini işçi sınıfının yapacağı geniş halk cepheleri inşa etmeliyiz: Sömürücülerden kurtulmak için mücadeleyi yükseltelim.

Kapitalistler ve oportünist iş birlikçilerinin bize dayattığından tamamen farklı bir geleceği kazanmak için antifaşist, antiemperyalist ve demokratik gençliği birleştirmeliyiz. 

Burjuva devletlere karşı yorulmaksızın mücadele ederek, bütün ülkelerde proletarya ve ezilen yığınları ortak düşman emperyalizmi yıkma yolunda birleştirmek için; enternasyonal dayanışmayı bugün her zamankinden daha da fazla güçlendirmeli ve geliştirmeliyiz.

Haydi, 1 Mayıs’ta kızıl bayraklarımızla alanlara!” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Bebek dostu' hastane süt iznini gasbediyor!

SONRAKİ HABER

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kim kimdir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...