23 Nisan 2017 00:04

'Bebek dostu' hastane süt iznini gasbediyor!

'Bebek Dostu' ünvanı almak için seminer veren hastaneler, kendi çalışanlarının süt iznini gasbediyorlar.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Bir süre önce Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge doğrultusunda, süt izni kullanan kadın sağlık emekçilerinin, süt izni kullandıkları saatlerin “çalışılmayan saatler” olarak değerlendirilip süt izni saatleri için döner sermayeden kesinti yapılması uygulaması giderek yaygınlaşıyor. 

Kadın sağlık emekçilerinin hakkı olan ilk altı ay için günde üç saat, ikinci altı ay için günde 1.5 saat olan süt izinleri gasbediliyor. Genelgeyi ilk olarak Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi uygularken, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi de, süt izni kullanan kadınların ek ödemelerinden kesinti yapmaya başladı. Sırasıyla diğer hastaneler de bu uygulamaya geçmeye başladı. Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı son dönemde ‘Bebek Dostu Hastaneler’ uygulamasına geçmeye çalışıyor. Bu doğrultuda hastaneler, ‘Bebek Dostu Hastane’ unvanı alabilmek için özellikle anne sütünün önemi üzerine çeşitli eğitimler düzenliyor. 

BEBEKLER ANNE SÜTÜNDEN MAHRUM BIRAKILIYOR

Bu doğrultuda, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, çalışanlarına 21.04.2017 tarihinde bir mesaj göndererek, anne sütünün yararları ve emzirme konulu eğitim verileceğini, daha önce bu eğitimi almamış olanların katılmalarının zorunlu olduğunu belirtti.

SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Başak Edge Gürkan, kendi çalışanlarının ücretini kesen, süt iznini kullandırmayan hastanelerin anne sütünün önemini anlatmak için çalışanlarını eğitime çağırdığını belirterek, “Sağlık Bakanlığı bebek dostu hastaneler kurmak istiyorsa önce kendi çalışanlarının bebekleriyle dost olmalıdır. Anne sütü nasıl her bebeğin hakkıysa sağlık çalışanı annelerin bebeklerinin de hakkıdır” dedi. Sendika olarak yaptıkları görüşmeler ve döner sermaye komisyonlarına yaptıkları itirazların dikkate alınmadığını ifade eden Gürkan, söz konusu uygulama ile sağlık çalışanı annelerin bebeklerinin anne sütünden mahrum bırakıldığını dile getirdi.  Bakanlığın önce çalışanlarının bebekleriyle dost olması gerektiğini belirten Gürkan, “Bebeklerimizi anne sütünden mahrum bırakmasın. Süt izninin ek ödemeden kesilmesi uygulamasından derhal vazgeçilsin” dedi. 

İzmir’de uygulamanın ilk olarak hayata geçirildiği Buca Seyfi Demirsoy Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri yaptıkları basın açıklaması ile kararı protesto etmiş, alacağı ücretten kesinti yapılmaması için süt izni hakkından vazgeçen kadınların bulunduğuna dikkat çekmişlerdi.

ÖNCEKİ HABER

Die Welt: Türkiye-AB müzakerelerinin dondurulması gündemde

SONRAKİ HABER

'Savaş politikalarına karşı işçiler 1 Mayıs alanlarına!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...