28 Haziran 2012 02:31

Hastalar ve çalışanlar ne olacak?

Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara’da yıkılacak olan Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin ilki. Hastane kamu özel ortaklığı ile kurulacak hastane kompleksine devredilen ilk devlet hastanesi.Yarın itibariyle kapanacağı duyurulan hastaneden hizmet alan hastaların tek bildiği, daha büyük bir hastanenin yapılacağı. Büyük

Hastalar ve çalışanlar ne olacak?
Paylaş
Hilal Yağız / Selmane Ertekin

Yarın itibariyle kapanacağı duyurulan hastaneden hizmet alan hastaların tek bildiği, daha büyük bir hastanenin yapılacağı. Büyük çoğunluğu taşerona bağlı, yıllarca hastaneye emek vermiş çalışanlar ise sözleşmeleri bittiğinde ne olacaklarını bilmiyorlar.

KENDİNİZE BAŞKA HASTANE BULUN

Hastane bahçesinde konuştuğumuz Halis Şahinkaya, bir kazada ağır biçimde yaralanan oğlunu Erzurum’dan Ankara’ya getirmiş. Şu anda fizik tedavi görmek zorunda olan ve Etlik’teki tedavisi durdurulan oğlu Gökhan’ı nereye götüreceği belirsiz. Hastane, aileye başka bir yer bulmalarını önermiş. Aile ise ne yapacağını bilemez durumda.

‘BURADA İYİ TEDAVİ GÖRÜYORDUK’

Hamide Candan, böbrek hastası. Çok hastane dolaşmış. Özel hastanelerde de tedavi gördüğünü anlatan Candan, en iyi tedaviyi devlet hastanesinde aldığını anlatıyor.

Duruma tepki gösteren Candan, “Ne diye yıkıyorlar bu hastaneyi?​” diye soruyor. “Ben hastanemde iyi bir tedavi görüyorum. Burayı yıkıp, özel hastaneler açacaklar. Biz aynı şekilde iyi bir tedavi alamayacağız. Buna son versinler. Bizleri mağdur etmesinler. Sağlık bakanı diyaliz hastası olsa ücretini ödeyemese, yoksul olsa ne olur? Bu insanları niye düşünmüyorlar?​” diyor.

‘ÖLDÜRMEK Mİ İSTİYORLAR BİZİ?​’

Şeker hastası Meliha Uğur, tedavi gördükleri bölümün kapandığını anlatıyor. Uğur, çok sayıda hastanın bölüme gelip kapıda kaldığını belirterek, “şimdi biz nerde tedavi olacağız?​” diye soruyor. Fatma Efe ise kanser hastası. Kendi bölümü Demetevler Onkoloji Hastanesi’nde ve o hastanenin de kapanacağını söylüyor. Efe durumlarının belirsizliğini vurguluyor: “Biz bu durumda tedavi olamayacak mıyız? Öldürmek mi istiyorlar bizi? Sağlık Bakanlığı bunun bir çaresine baksın.”

Hemşire Yasemin Kumlu ve Ülkü Kömürcü, şimdiden çalışanlara tercih yapmaya zorladıklarını anlatarak, “Cuma günü yerlerimiz açıklanacak. Herkes evini işini, çoluğunu çocuğunu buraya göre ayarladı. Tercihlerimiz dışında yerler gelmesini bekliyoruz. Herkes mağdur olacak” dediler.

‘BU AĞACLARI BEN DİKTİM’

17 yıldır hastanenin bekçiliğini yapan İsmail Akbaş ise, bir ağacın yanında durarak, “bu ağaçları ben kendi elimle diktim. Senelerce suladım. Bunları da sökecekler. Bizim ne olacağımız belli değil” diye konuştu.

İsmail Akbaş, “Burada çok sayıda taşeron firma var. Temizlik elemanlarının 12. ayda sözleşmeleri bitiyor. Yüzde 99 demiyorum, yüzde 100 eminim ki bu insanlar işinden olacaklar” dedi. Temizlik işçileri sözleşmelerinin feshedileceğini biliyorlar. Sultan Kılıç, yıllardır burada temizlik işlerine bakmış ve soruyor: “Başbakan ne yapmaya çalışıyor?​” (Ankara/EVRENSEL)


KAMU ÖZEL ORTAKLIĞININ İLK MEYVESİ ETLİK

Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2005 yılında Sağlık Bakanlığı’na bağlandı. 15 yıldır hizmet veren hastane, Ankara’da şirketlere devredilecek hastanelerden bir tanesi. Hastane, “Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü” yapımı çalışmaları çerçevesinde Astaldi-Türkerler ortaklığına teslim edilecek. Etlik İhtisas Hastanesi’nin yıkılarak yerine sağlık kampüsü kurulması ile kamu arazileri piyasaya açılacak. “Kamu- Özel ortaklığı” adıyla hastaneyi kiralayan şirket kira ödemek yerine devleti borçlandıracak. Devlet, bu ortaklık çerçevesinde şirkete bir yıllığına 300 bin dolar kira ödeyecek. Ankara’da helikopter pistinin bulunduğu tek yer olma özelliği de olan Etlik Hastanesi, ortaklık sonucunda ilk kapanacak olan hastane. 


ATO VE SES: SONUN BAŞLANGICI

Ankara Tabip Odası (ATO)  ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) hastane bahçesinde yaptıkları ortak eylemde, “Hastaneler halkındır yıkılamaz” pankartı taşıdılar. Hastane çalışanları, hastalar ve doktorların katıldığı eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Hülya Kaygısız, ilk yıkılan hastanenin “sonun başlangıcı” olduğunu ifade etti. Sağlıkta ticarileşmenin hızlandığını belirten Kaygısız, “şirketler sağlıktan daha fazla para kazansın diye halkın vergileriyle yapılan hastaneler kamu- özel ortaklığı adı altında sermayeye devrediliyor” dedi. Kaygısız “Şimdi mücadele etme zamanıdır. Eğer yüksek sesle itiraz etmezsek hastanenin bine yakın çalışanı, 350- 400 taşeron şirket çalışanı bir bütün olarak sağlıkta dönüşüm kurbanı olacak. Eğer itiraz etmezsek, hastalandığımızda ağır tedavi gerektiren hastamız olduğunda ulaşabileceğimiz yakın bir hastane olmayacak” diyerek tüm emekçileri mücadeleye çağırdı. Eyleme, SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Sekreteri Feride Aksu Tanık ve ATO Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Sulukule projesi arap saçı

SONRAKİ HABER

22 KESK’li tutuklandı, Genel Başkan adliyede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa