22 Nisan 2017 00:38

Çiğli'den bir işçi emeklilik yaşını ve istihdamı yazdı

Çiğli Organize'den bir işçi emeklilik yaşını ve istihdam durumunu yazdı: Fabrikalar 40 yaşından sonra işe almıyor ama emeklilik yaşı 65!

Paylaş

Çiğli Organize’den bir işçi
İzmir

40 yaşından sonra iş aramaya gittiğimizde fabrikalarda,“35 yaş üstü işçi alımı yok-tur” kriteri ile karşılaşıyoruz. Peki bizleri 60-65 yaşına kadar kim nerede çalıştıracak? Benim bu dediğim çok değil 10 yıl sonra Türkiye’deki genç kardeşlerim tarafından daha net anlaşılacaktır.

İstihdam alanı yaratmadan emeklilik yaşını yükseltmek çalışan kesim açısından çok net psikolojik travmadır. Ülkemizde yaşın 40’ı aşması halinde işsiz kalma riski, işi olanların da mevcut işlerini koruyamama riski hızla artmaktadır. Potansiyel işsiz yaratacak olan bu çarpık yapıya ülkemizi yönetenlerin bir çözüm bulma gibi çabalarının olduğunu zannetmiyorum. İşsizlik Sigortası bu işlere bakmıyor mu? Ya da neden 40 yaşın üzerinde iş bulmak hakikaten çok zor? Benzetmek gibi olmasın ama sebzenin, meyvenin tazesini seçer gibi 35 yaşa kadar olan kişileri tercih ediyorlar. Tecrübeli kişilerin daha fazla ücret istemesi, çalışanların belirli bir zaman sonra artan ücretlerine karşı yeni  başlayanların ücretlerinin düşük olması da önemli bir sebep. 40 yaşından sonra işsiz kalmanın ve iş aramanın birçok çalışanı psikolojik olarak zorladığı bir gerçek. Bu durumu düzeltmek için mücadele veren bir yapı yok. Sadece kendi düzenlerinin ilerleyişi açısından emeklilik yaşını yükseltiyorlar. Yönetenlere söylüyorum, iş alanlarını yarattığın zaman ekonomim büyüdü diyebilirsin. Ancak halkın ekonomisine baktığın yok, cebimiz her geçen gün küçülüyor. İşverenlere ‘40 ile 65 yaş arası istihdam alanı yaratın’ diyebilecek misin? Halkını ölüme mahkum etmek midir senin yöneticiliğin? Kendini Avrupa’daki emeklilik sistemi ile bir tutma, orada iş buluncaya kadar mücadele eden hükümetler, 24 ay işsizlik sigortası gibi uygulamalar var. Çocuk yardımı senin verdiğin askeri ücret kadar, ev kiranı devlet karşılıyor. Sen açlığa mahkum etmekten başka ne yapıyorsun?

İşsiz ordumuzun çoğunu yeni mezunlar (Deneyimsizlikten işe giremeyenler) ve 40 üstü olup tecrübeli olduğu halde iş ilanlarındaki yaş kıstasına takılanlar oluşturuyor. Bayanlar için ev hanımı olmak bir çözümdür ama ya beyler? Ya da ev geçindirmesi gereken beyler ve bayanlar? Ben bir fuarda bununla ilgili oluşturulmuş bir platformla karşılaştım. Eğitimli deneyimli 40+ hanımlardan ve beylerden oluşmuş. Amaçları yasal düzenleme sağlamak ve kamuoyunda destek toplayarak yaşı yüksek olan grubu da iş dünyasına kazandırmak. Hoşuma gitti açıkçası ama tam olarak platformun çerçevesini inceleyemediğimden destek veremedim. Ama ben ülkemdeki iş arama konusundaki hem kadın erkek ayrımcılığına hem de bu yaş sınırı uygulamasına karşıyım. 

Unutmayın bir gün hepimiz 40 üstü olacağız.

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi referandumu yazdı: Daha hiçbir şey bitmedi

SONRAKİ HABER

Fransa ve İngiltere’de seçim rüzgarları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa