22 Nisan 2017 00:44

Paz Edebiyat'ın ilk kapağı: Bugün düşen yarın kalkar

Aylık kültür sanat ve edebiyat dergisi Paz Edebiyat yayın hayatına başlıyor. Derginin ilk kapağında Don Kişot yer alıyor: Bugün düşen yarın kalkar.

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

Aylık kültür sanat ve edebiyat dergisi Paz Edebiyat yayın hayatına başlıyor. İlk sayısı okurlarla buluşan derginin kapağında Filiz Mungan’ın çizimiyle Don Kişot’un yel değirmenleri önünde duran görseli yer alıyor. Dergi ilk sayısının kapağında “Bugün düşen yarın kalkar” diyor. Mayıs ayında çıkması planlanan dergi, nisan ayında okuyucu ile buluştu.

Dergi editörlerinden Gökhan Yavuz Demir ile Paz Edebiyat’ın nasıl ortaya çıktığını, içeriğinde neler olacağını ve yayın çizgisini konuştuk. Bursa’da yayın hayatına başlayan dergide ihraç edilen akademisyenlerin yanı sıra Tanıl Bora, Sevim Gözay, Ertuğrul Uzunve Kazım Akbaş gibi isimler de yer alıyor. Demir, “Bizler tek işleri üniversite hocalık yapmak olan insanlar değiliz. Zaten yazılar yazan, kitapları olan insanlardık. Bir grup arkadaş bir araya gelince bir edebiyat dergisi çıkarmaya karar verdik. İmece usulü insanlara ulaştık bir çok insan da elini taşın altına koydu” dedi ve dergiyi anlattı. 

‘OCTAVİO PAZ’A BİR SELAM YOLLADIK’

Gökhan Yavuz Demir, Kasım Akbaş ve Ertuğrul Uzun ile birlikte üç kişi ile yola çıkan ekip; yazar, gazeteci ve akademisyenlerden oluşan otuz kişilik geniş yelpazeli bir dergi ortaya çıkardı. Dergini adının 19 Nisan 1998 yılında hayatını kaybeden  Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Meksikalı Yazar Octavio Paz’ın soyadından aldığını belirten Demir, şunları söyledi: “Hem Octavio Paz’a bir selam yolladık hem de “paz” İspanyolcada “barış” demek. Bizim ruhumuza uygun düşüyordu.” 

Derginin hedefini de anlatan Demir, “Cervantes ve Shakespeare gibi büyük edebiyat dehaları yaşadıkları zaman da çok satan insanlardı. Halkın ihtiyaç duyduğu estetik gereksinimleri karşılayabilecek metinler yazıyorlardı ama bunu yaparken de kendi edebiyatlarında asla yüzeyselliğe savrulmuyorlardı. Hem derinliklerini kaybetmiyorlardı hem de o derinlikle geniş halk kitlelerine ulaşıyorlardı. Hakiki edebiyat okuyucusuna bir şekilde ulaşır ve okuyucusuna vadettiği şey de hazdır. Biz bu dergide bunu hedefledik. Popüler olanla derin olanı, hakiki ve haz veren bir edebiyatta birleştirmek istedik. Sayfalarımız herkese açık. Geniş bir yelpazemiz var” dedi.

ÖYKÜ, DENEME, ŞİİR, İNCELEME VE KÖŞE KAPMACA

Paz Edebiyat’ta öyküleriyle; Selim Bektaş, Kemal Varol, Mehmet Sait Taşkıran, Nazlı Karabıyıkoğlu, Melike Bekıs Aydın, Ertuğrul Uzun, Alper Beşe ve Kerem Alihan yer alıyor. 

Octavio Paz, A. Ömer Türkeş, Ali Lidar, Süveyda, K. Akbaş, Vivet Kanetti, Gökhan Yavuz Demir, Yusuf Anıl Yılmaz, Hakan Akdoğan ve Kıvılcım Turanlı deneme yazıları ile Paz’da. Şiirleriyle; Ulaş Başar Gezgin, Zerrin Kurtoğlu, İbrahim Demir, Can Ankay, Hamdi Gökçe Zabunoğlu ve Haydar Ergülen var. 

İnceleme yazılarıyla; Emek Erez, Tanıl Bora, Armağan Ekici, İbrahim Şahin, Yavuz Çobanoğlu ve Sevim Özay dergide yer alıyor. 

Köşe Kapmaca’da ise: Ordinaryüs Toprak, Hayvan Eti Yemişler, Başganın Köşesi, Döven Bayan, Kinik Prens, Söz Kuyumcusu ve Legoniyat başlıklarından oluşan köşe yazıları kaleme alınıyor.

ÖNCEKİ HABER

GSB Sözcüsü Akyüz: 1 Mayıs'ı Gebze'de kutlayacağız

SONRAKİ HABER

Dersim’in kardelenleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa