28 Haziran 2012 08:05

Sulukule projesi arap saçı

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Sulukule’de yıkılan evlerin yerine yapılan konutların kuraları mahkemenin aksi yöndeki kararına rağmen çekildi. Kamu yararına uygun olmadığı için projenin iptali doğrultusunda verilen mahkeme kararına ise adeta rafa kaldırılmış durumda. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Bölge İdare Mahkemes

Sulukule projesi arap saçı
Paylaş
Fırat Turgut / Derya Kaplan

YALNIZCA 1 AİLE TOKİ’DE

Sulukule’nin yerli halkının projeden yararlanamadığını belirten Sulukule Platformu Üyesi Hacer Foggo, “3 bin 500 Roman vardı. 20-30 aile dışında kimse yararlanmadı. 300’ü aşkın ev yıkıldı. 300’ü aşkın kiracı Taşoluk’a taksitli TOKİ evlerine gönderildi. Taşoluk’a gönderilen aileler taksitleri ödeyemedikleri için 1 aile dışında hepsi geri dönmek zorunda kaldı. Herkes mağdur oldu” diye konuştu. Foggo, belediyenin hak sahiplerini, kiracıları ve yeni ev sahiplerini mağdur ettiğini belirterek, “Yoksul mahalleleri ile ilgili kendi rüyalarını gerçekleştiriyorlar” dedi.

‘İSTANBUL’DA HERKES YAŞAYAMAZ’

Sulukule Çocuk Sanat Atölyesinden Funda Oral, Sulukule’nin göz göre göre el değiştirdiğine dikkat çekerek, mahkeme kararını görmezden gelerek evlerin dağıtıldığını, dava sürecinde 3 tane bilirkişi raporu olmasına rağmen kura çekildiğini söyledi. Oral, kura çekimleri sırasında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in; İstanbul’un, herkesin yaşayabileceği bir yer olmadığını ve biletle girilmesi gerektiğini söylediğini ifade etti. Olayın, insanların hayatını derinden etkilediğini dile getiren Oral, “Roman kültürünü, sanatsal birikimi yok sayıyorlar. Vali, Eylülde müzik okulu açacaklarını söylüyor. Ama çok merak ediyorum kimin için yapıyorlar” diye sordu.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, kuranın gerçekleşmesiyle mahkeme kararının görmezden gelindiğine dikkat çekerek, “Konuyla ilgili hukuki bir süreç başlatıldı ancak binaların inşaatlarının büyük bir bölümü yapıldı. Büyük ihtimalle mahkeme kararına karşı yeni bir onay belgesi çıkarıp kaldıkları yerden devam edecekler” diye konuştu. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Deniz İncedayı da mahkemenin, projeyi iptal etme kararına rağmen kura çekilmesinin yasal olmadığını hukuki süreci devam ettireceklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)


BİNALARIN YIKILMASI GEREKİR

Hilal Kühey (Avukat): İptal kararının gerekçesine uygun yeni bir eylemde bulunulması gerekiyor. Mahkeme, bu projenin 5366 sayılı Yasa’ya uygun olmadığını söylüyor. Bu bakımdan tazminat ve cezaevi zorunluluğu da var. Devlet yığınla tazminat ödemek zorunda. Kararla ilgili temyiz etme hakları var. Büyük ihtimalle edecekler de. Aslında inşaatların yıkılması gerekiyor. Yeni, yasaya uygun proje yapmak zorundalar. Bununla birlikte kura çekimlerinde de hukuki bir sorun var. Ortada yazılı belge yok. KOCA

MİRAS YOK OLACAK

Prof. Dr. Derya Nüket Özer (Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi): Sulukulenin iki açıdan tarihi önemi var. Birincisi Bizans ve Osmanlı mirasını bağrında taşıyan bir alan. Özel bir statü içerisinde korunan bir alan. Arkeolojik değerleri de var. Bunun dışında bir de somut olmayan bir kültürel miras değeri var. Romanların yüzyıllardır yaşadığı bir alan. Elimizde yüz yıl öncesinin haritaları var. Ve yüz yıllık zaman diliminde kentsel dokunun bozulmadığı görülüyor. Ama bu proje bu mirası yok edecek.

ÖNCEKİ HABER

Mücadeleci sendikal arayış

SONRAKİ HABER

Hastalar ve çalışanlar ne olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...