21 Nisan 2017 20:29

Aydoğan ve Beştaş: Demokrasi mücadelesi verdik

Cezaevinden çıkan HDP’li Nursel Aydoğan ve Meral Danış Beştaş seçilmişlerin yerinin cezaevi olmadığını söyledi.

Paylaş

Silivri Cezaevi’nde 6 aydır tutuklu olan HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, bugün görülen duruşmasında tahliye edilmesinin ardından tutuklu bulunduğu Silivri 9 Nolu Cezaevi’nden tahliye edildi. Aydoğan’ı karşılamak için HDP milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Aydoğan’ın ailesi, çok sayıda HDP üye ve yöneticisi ile barış anneleri karşıladı.

Burada kendisini bekleyenlerle kucaklaşan Aydoğan, kısa bir açıklama yaptı. Aydoğan, “Tabi ki bütün mücadelemiz insan hakları ve özgürlükleri için. Bu bağlamda özgür kalmak güzel bir şey ama cezaevinden çıkarken hiçbir zaman mutlu olmak mümkün değil. Çünkü siz dışarıya çıkarken geride birlikte mücadele yürütmüş olduğunuz arkadaşlarınızı bırakıyorsunuz. Bugün ben ve Meral tahliye olduk. Tabi ki geride Selma’yı (Irmak), Sebahat’i (Tuncel), Nihat’ı (Akdoğan), Ayhan Bilgen’i bıraktık. Onları orada bırakmanın üzüntüsünü yaşıyorum bütün halk gibi. Bizim gibi demokrasi, özgürlük mücadelesi yürütenler, insan hakları mücadelesi yürütenler açısından cezaevleri daima bir arka bahçedir. Biz haklı bir mücadele yürütmemize rağmen bu arka bahçeye bir gün geleceğimizi biliyorduk. Bile bile bu mücadeleyi sürdürdük. Tabi ki geliş biçimimiz. Bir siyasi operasyon sonucunda oldu. Bunu kabul etmek mümkün değil. Yoksa mücadele yürütenler bir gün mutlaka egemenler tarafından cezaevleri ile tanışıyor. Tabi ki 6 aylık cezaevi sürecini tecrit koşullarında geçirdik. Kendi açımdan ilk cezaevi deneyimimdi. Cezaevinde olmayı da deneyimlemiş oldum böylelikle. Cezaevleri korkulacak yerler değil. Hele bir amaç uğruna, bir amaç uğruna orada bulunuyorsanız cezaevinde yatmak hiç zor değil. Bu anlamda siz cezaevine atanlar asla başarıya ulaşamazlar, ulaşamadılar da. Özgürlüğe kavuşmakta güzel bir şey” diye konuştu. Aydoğan, 6 ay önce kaldıkları yerden mücadeleye devam edeceğini söyledi.

‘DEMOKRASİ MÜCADELESİ VERDİK’

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden çıktı. Beştaş’ı HDP Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ile saatler önce serbest bırakılan HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, ailesi ve çok sayıda HDP’li karşıladı.

Cezaevi çıkışında konuşan Beştaş, “Silivri’nin çok yakın olmadığını biliyoruz. Çok büyük bir çaba var ortada. Sadece İstanbul’daki avukatlar değil, Türkiye’nin dört bir yanından avukatlar sürekli bizi ziyaret etti. Bu dayanışma için çok teşekkür ediyorum. Cezaevindeydik ama aslında cezaevinde değildik. Çünkü dışardaki olayları an be an takip ediyorduk. Maalesef basın yayın üzerinde bir baskının olduğunu biliyorduk ama bunu içerde çok daha güçlü bir şekilde hissettik. Ama o eksikliği gelen ziyaretçilerle, mektup, faxlarla giderdik. Evet, biz dışardayız ama yüreğimiz içerde. Şu anda benim oda arkadaşım Selma Irmak, Hakkari Milletvekilimiz Nihat Akdoğan ile bugün duruşması görülen Sebahat Tuncel içerde. Sebahat, eş genel başkanlarımız, milletvekili arkadaşlarımız, belediye eşbaşkanlarımız cezaevinde. Milletvekillerinin yeri cezaevi değil, belediye eşbaşkanlarının yeri cezaevi değil. Demokratik siyaset yapan hakkı ve özgürlüğü savunan hiç kimsenin yeri değil. Ve biz neden cezaevine atıldığımızı gayet iyi biliyoruz. Mesajlarını aldık… Ama biz cezaevine girerken bu ülkede demokrasi mücadelesi verdik, hak ve özgürlük mücadelesi verdik, hukukun üstünlüğü mücadelesi verdik.

Bugün aynı noktadayız ama onlar bunların hepsinde geri adım attılar. Türkiye bir referandum geçirdi ama bu referandumdan gerekli dersler çıkarıldı mı ileri ki günlerde göreceğiz. Maalesef referandum sürecinde içerdeydik. İçerde oy kullandık. Ama cezaevinin yüzde 65’i ‘Hayır’ oyu kullandı. Buda önemli bir mesela aslında. Türkiye’nin bundan sonra normalleşmeye ihtiyacı var. Barış mücadelesinin çok daha fazla hissedildiği dönemlerdeyiz. Demokratik çözümü yine kendini dayattığı bir dönemdeyiz. Ne içerde ne dışarda savaşla, şiddetle bu işin çözülmeyeceği, demokratik siyasetle çözüleceği. Hem Kürt meselesinin, Türkiye demokratikleşmesinin meselesinin çözüme olan inancımızı hala koruyoruz. Başta eş genel başkanlarımız Yüksekdağ ve Demirtaş başta olmak üzere diğer bütün belediye eşbaşkanlarımızın, milletvekili arkadaşlarımızın, siyasetçi arkadaşlarımızın serbest bırakılması gerekiyor. Bizim aramızda bir fark yok. Biz çıktık ama onlar içerde. Ve hepsinin derhal özgür bırakılması gerekiyor. Artık adliye koridorlarına ve cezaevlerine sıkışan, sıkıştırılan bir durumda olmak istemiyoruz. Çünkü biz nerde olursak olalım bu halk gecenin bu saatlerinde bu mücadeleyi yerde bırakmaz devam ettirir” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Dersim neden rekor oranda 'hayır' dedi?

SONRAKİ HABER

Dert enflasyonla mücadele değil şirketlere para kazandırmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...