21 Nisan 2017 13:19

Dortmund saldırganı ‘borsa teröristi’ çıktı

Dortmund'daki saldırının cihatçı örgütler tarafından değil borsada daha fazla kazanmak isteyen bir kişi tarafından yapıldığı açıklandı.

Paylaş

11 Nisan'da Borussia Dortmund’un Monaco ile şampiyonlar liginde oynayacağı maça az bir süre kala, takımın futbolcularını taşıyan otobüse yapılan saldırının ileri sürüldüğü gibi cihatçı örgütler tarafından değil borsada daha fazla kazanmak isteyen bir kişi tarafından yapıldığı açıklandı. Bir hafta boyunca Alman basını ve siyasetçilerinin, saldırının arkasında İslamcı terör örgütlerinin olduğu yönünde yapılan açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı böylece kesinleşmiş oldu.

Soruşturmayı yürüten Federal Başsavcılık tarafından dün yapılan açıklamada, Tübingen’de gözaltına alınan şüphelinin 28 yaşındaki Rus ve Alman vatandaşı Sergey W. olduğu belirtildi.

Sergey W’ye yöneltilen suçlamalar arasında “Cinayete teşebbüs, patlamaya sebebiyet vermek ve tehlikeli maddi zarar” yer aldı. Söz konusu haberlerde, şüphelinin önceden satın aldığı senetlerle 3.9 milyon avro kâr elde etmek niyetini taşıdığı belirtildi.

SALDIRININ AMACI... 

Bu sabah Spiegel Online’de yer alan habere göre saldırganın borsadaki Borussia Dortmund hisselerini düşürerek daha fazla servet elde etmeyi amaçladığı ileri sürüldü. Borsada “Put-Opsiyonu” denilen işlemle hisseleri elinde bulunduranlar arasında iddiaya giriliyor ve kazanan daha fazla hisse sahibi oluyor. Almanya’da böylesine bir suçun ilk defa yaşandığı dile getirildi.

Spiegel Online’de yer alan haberde zanlının tam 15 bin “opsiyon hissesi”ni önceden satın aldığı belirtildi. Saldırıdan kısa bir süre önce Borussia Dortmund’un konakladığı L’Arrivée otelinde kalan zanlının izine buradan internete girerek hisseleri satın almasından ulaşıldı.

Zanlının mart ayında otelde, saldırı hazırlığı için bilgi topladığı, yer keşfi yaptığı da tespit edildi. 11 Nisan’da Borussia Dortmund’un yolcularını taşıyan otobüse otele yakın yerde yapılan saldırıda bir oyuncu ve bir polis yaralanmıştı. Saldırı üzerine aynı gece oynanması gereken Monaco maçı iptal edilmişti.

Basın ve güvenlik birimleri saldırının arkasında IŞİD’in olduğunu ileri sürmüş ve bu yönde soruşturma başlatmıştı. Bu çerçevede Federal Savcılık 26 yaşındaki radikal dinci Abdul Baset al-O. hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Venezule'da hükümet karşıtı gösteriler sürüyor 

SONRAKİ HABER

Almanlar, Türkiye ile müzakerelerin kesilmesinden yana

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...